Obavijesti

News

Komentari 34

Austrijski model: Svaka obitelj će dobiti 360 eura po djetetu, posebna potpora ide ženama

Austrijski model: Svaka obitelj će dobiti 360 eura po djetetu, posebna potpora ide ženama

U slučaju drugog vala korone koji je prema procjenama moguć na jesen, žene će biti rasterećene edukacije djece od kuće kako bi se izbjegli višestruki stresovi

VIDEO

Austrijska vlada podržava žene u njihovim različitim životnim odabirima, žene kao poduzetnice, kao zaposlenice ili kao majke. Samo kroz korona fond žene su podržane sa 178 milijuna eura, 80 posto ukupnog iznosa dječjeg dodatka od 648 milijuna eura ide ženama, rekla je ministrica za žene i integraciju Susanne Raab.

Unatoč tome što je istaknula kako je feministica, dječji dodatak je pripisala isključivo u budžet ženama.

Također je naglasila kako je svima cilj da se izbjegnu višestruki stresovi kojima su žene bile izložene tijekom lockdowna. Uz rad od kuće neizbježna je bila i briga o djeci jer su vrtići i škole bili zatvoreni, a tu su dodatno i svakodnevni kućanski poslovi.

U slučaju drugog vala korone koji je prema procjenama moguć na jesen, žene će biti rasterećene edukacije djece od kuće kako bi se izbjegli višestruki stresovi. Zatvaranje škola u izbijanja pandemije od jeseni treba biti što selektivnije, regionalnije i što je moguće kraće. Od velike je važnosti da žene koje su sada izgubile posao ponovno uđu na jednake položaje na tržištu rada.  

Podsjetimo, u Austriji je u svibnju bilo čak 550.000 nezaposlenih i 1,3 milijuna zaposlenih na skraćenom radnom modelu. 

- Državna potpora iznosi 50 milijardi eura. Postoji nekoliko paketa koji podržavaju žene na raznim područjima. Osigurali smo fond pomoći za žene poduzetnice kako bi održali tvrtke u krizi. Za žene koje skrbe o djeci postoji fond obiteljske skrbi u ukupnom iznosu od 60 milijuna eura. 35 milijuna eura od toga je već isplaćeno obiteljima koje su pretrpjele gubitak prihoda bez vlastite krivnje. Osim toga, 30 milijuna eura već je isplaćeno za podršku obiteljima s niskim prihodima - rekla je Raab za 24 sata.

Jednokratni bonus potpore obiteljima sa djecom bit će isplaćen u rujnu i iznosi 360 eura po djetetu.

Žene koje su tijekom korona krize radile u javnom sektoru također će dobiti potporu. No, potpora koja vrijedi za sve žene je smanjenje poreza na dohodak s 25 na 20 posto.

Ministrica rada i obitelji Christine Aschbacher je rekla kako bi žene koje su u krizi ostale bez posla potrebno što prije vratiti na isti novo. To znači na istu ili bolju poziciju od prijašnje sa zaradom koja ne odstupa od prijašnjih standarda.

Kroz inicijativu koja je osnovana za oporavak tržišta rada od korone tržištu bi se moglo prilagoditi 100 000 nezaposlenih. Aschbacher je naglasila kako im je želja uvesti žene u buduće industrije poput računarstva i tehnologije te iskoristiti zamah digitalizacije, jer su te industrije jednostavno bolje plaćene.

To je ujedno i prilika da se smanji jaz u primanjima između žena i muškaraca. 

- Velika recesija će tek nastupiti - zaključila je Aschbacher.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca