News

Komentari 34

Austriju poharale jake oluje: 'Mislili smo da je smak svijeta'

Austriju poharale jake oluje: 'Mislili smo da je smak svijeta'

Iako je oluja trajala kratko, bilo je dovoljno da napravi veću štetu. Austrijski vatrogasci u pola dana primili su više od 400 intervencija

Gornju Austriju ponovno je u srijedu pogodilo olujno nevrijeme popraćeno jakom tučom i olujnim vjetrom koji je puhao i do 100 km na sat.

Grad Braunau najviše je pogođen sa oko 220 intervencija. Iako je oluja trajala kratko, bilo je dovoljno da napravi veću štetu. Austrijski vatrogasci u pola dana primili su više od 400 intervencija, a pomogao im je i helikopter za hitne slučajeve, unatoč olujnom vjetru. Na terenu je bilo 2300 vatrogasaca. Olujnim nevremenom teško su pogođeni i gradovi Ried u Innkreisu, Vöcklabruck i Wels s okolicom.

Srušena je obiteljska kuća u Eggelsbergu. Brojna stabla su uništena te su pali na prometnice i tako zaustavile promet. Mnogi vozači ostali su zarobljeni u svojim automobilima. Jedan vozač u zadnji je tren uspio izaći iz automobila i tako izbjegao smrt prije nego što je na njegov automobil palo stablo.

Novo olujno nevrijeme samo je pogoršalu štetu od prošlotjednog nevremena u kojem su nastale više milijunske štete. U Donjoj Austriji u 140 intervencija interveniralo je oko 900 vatrogasaca. Oluja je najteže pogodila područje oko St. Pöltena, glavnog grada te pokrajine, Kremsa, Korneuburga, Mödlinga i Badena pokraj Beča, javlja Večernji.

- Oko 16.30 sati nebo se odjednom smračilo i u samo nekoliko minuta počeo je puhati strašan vjetar koji je u nekim regijama bio jakosti između 90 i 100 km na sat - rekao je glasnogovornik Pokrajinske vatrogasne središnjice Franz Resperger. Istaknuo je kako su srušena drveća koja su pala na električne i telefonske vodove te kuće bez ili s oštećenim krovovima, kao i poplavljeni podvožnjaci, podrumi i garaže rezultat orkanskog nevremena.

Još slikovitije su olujno nevrijeme opisali mnogi stanovnici Donje Austrije, od St. Pöltena i Tullna sve do Berndorfa  na društvenim mrežama, istaknuvši kako su 10 minuta, koliko je trajalo, mislili da je „smak svijeta“.