Obavijesti

News

Komentari 96

Auto mafija: Kod nas unajme aute i odvoze ih preko granice

Auto mafija: Kod nas  unajme aute i odvoze ih preko granice
1

Prepredeni kradljivci s lažnim dokumentima legalno unajme auto kod rent-a-car kuće u Hrvatskoj, a onda ih voze u Srbiju pa u BiH. Ondje im zakon ne može ništa

VIDEO

Na meti srpsko-bosanske auto mafije našle su se i četiri rent-a-car agencije iz Slavonije i ukupno desetak iz cijele Hrvatske. Ta skupina domišljato je ukrala pedesetak automobila različitih  marki i vrijednosti.

Naime, prije mjesec dana  nekoliko članova auto mafije došlo je u Osijek s namjerom da u odabranim rent-a-car kućama unajme automobile.

- Nas je dva dana ranije nazvala žena i pitala može li njezin suprug iz Švicarske doći kod nas unajmiti automobil na sedam dana, jer mora ići u Srbiju. Rekli smo da može i on je došao. Izabrao je Opel Astru, dao svoju osobnu iskaznicu i švicarsku putovnicu. Sklopili smo ugovor, on je platio pet dana najma i otišao. Rekao je da će po jedan auto doći i njegov prijatelj koji također ide u Srbiju, pa smo i njemu dali. Kako su otišli, tako te aute više nismo vidjeli. Kasnije smo otkrili da su putovnice lažne, ali glase na njihova prava imena. Sve smo prijavili policiji - kaže Hrvoje, voditelj rent-a-cara Nippon iz Osijeka. 

Preko svojih veza i poznanstava u Nipponu su saznali da su im aute odvezli u Srbiju, u Loznicu, mjesto na srpsko-bosanskoj granici, a potom u Zvornik u BiH koji je pod upravom srpskog kantona. Upravo je to područje na kojemu vlada snažna balkanska auto mafija koja automobile krade na cijelom Balkanu, ali i po Njemačkoj. Obzirom na činjenicu da se nalaze na području BiH koje je pravno neuređeno, i to još u srpskom kantonu, poprilično su nedostupni hrvatskim, ali i policijskim i pravosudnim tijelima ostalih država.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Uspjeli smo doći do nekih članova te ekipe i ponudili smo novac da otkupimo naše aute, ali nam nisu dali - kažu u Nipponu. 

Bez problema prelaze granicu

Auto mafija nema nikakvih problema prilikom prelaska granice jer uz aute dobiju zeleni karton i sve potrebne papire.

Prevaranti su najviše oštetili rent-a-car iz Slavonskog Broda, gdje su na isti način ukrali dva kombija, od toga jedan posve novi, Seat Cordobu i novi Golf 6, kojim ipak nisu uspjeli prijeći granicu jer je imao ugrađen GPS sustav. Naime, kada su u rent-a-caru otkrili da prevarant ne putuje u smjeru Slovenije, kako je rekao, nego prema Srbiji, aktivirali su skriveni GPS i ugasili automobil koji je ostao na cesti i tako ga zadržali u Hrvatskoj. 

- Zanimljivo je da se ekipa organizirala tako da su u nekoliko dana uspjeli ukrasti više desetaka automobila. Znali su da ćemo brzo otkriti o čemu se radi i jedni druge upozoriti - rekli su nam zaposlenici u Dream caru.

Javljeno im je iz Zvornika da se ekipa i sada vozika u ukradenom Mercedesu CLK njemačkih oznaka.

- Od tamošnje policije saznao sam da su oni dobro poznati kriminalci, sa više lažnih identiteta, ali nitko ništa ne može - kaže Miro iz Dream cara.



Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 96
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag