Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
26 komentara

Automobil "na slanu vodu" koji može potegnuti 350 na sat

Tvorci najnovije nabrijane jurilice na električni pogon dobili su dozvolu vožnje po cestama u Njemačkoj. Tvrde da su proizveli bateriju pet puta snažniju od litij-ionske

Lukasdesign
Foto: Lukasdesign
26 komentara

Najnovija električna cestovna jurilica Quant e-Sportlimousine dobila je dopuštenje za vožnju po cestama Njemačke, ujedno i cijele EU. Riječ je o električnom automobilu koji pogoni, najprostije rečeno, slana voda, odnosno protočna baterija u kojoj vodena otopina kuhinjske soli služi kao elektrolit.

Ukoliko se pokaže točnim ono što tvrde konstruktori, da revolucionarna baterija može pohranjivati pet puta više energije nego ijedna do sada, lako je zamisliti da bi svijet preko noći našao rješenje za niz obnovljivih izvora energije i alternativnih energetskih rješenja u industriji i gradovima, koja su do sada zapinjala na učinkovitom skladištenju energije.

Prototip automobila lihtenštajnske tvrtke nanoFLOWCELL AG prvi put je predstavljen u ožujku na Geneva Motor Showu. Tvorac automobila Nunzio la Vecchia tada je premijerno obznanio nevjerojatne brojke koje se vrte oko ove električne zvijeri.

S jednim punjenjem automobil može prijeći udaljenost između 400 i 600 kilometara. U stanju je razviti snagu od 920 konjskih snaga, raspoređenih na četiri elektromotora, odnosno po jedan na svakom kotaču. Može potegnuti brže od 350 kilometara na sat, a 100 kilometara na sat dostiže za 2,8 sekundi.

Uopće, riječ je o zastrašujućim performansama, takvima da mnogi eksperti za sustave za pohranjivanje električne energije i električne automobile, kada govore ili pišu o ovoj sportskoj limuzini, obavezno koriste riječ "navodno".

Dva metra širok, nešto preko pet metara dug, s punim spremnicima težak 2,3 tone, uz bjesomučno nabrijani izgled karoserije od ugljikovih vlakana... U cijeloj priči ipak je daleko najvažniji podatak da je konstruktorima uspjelo napraviti bateriju u koju je moguće skladištiti čak pet puta više energije po jedinici težine nego u litij-ionsku bateriju.

Tako barem tvrde konstruktori. Ali kako je vozilo uspjelo proći sve testove njemačke agencije za tehničku kontrolu TÜV, za pretpostaviti je da tvorci ove električne limuzine ne prodaju maglu.

Automobil električnu energiju crpi iz protočne baterije, koja je u osnovi kombinacija klasičnog kemijskog akumulatora i gorivog članka. Gorivi članak se sastoji iz dvije komore kroz koje prolaze dva međusobno odvojena voda s elektrolitskim otopinama. Kako se između dvije komore s različitim potencijalima nalazi membrana, tok elektrona s jedne na drugu stranu je ono što pogoni automobil.

Dvije različite otopine skladište se pak u dvama rezervoarima od po 200 litara, što je navodno moguće nadograditi do čak ukupno 800 litara. Jednom kad se naboji između tekućina u rezervoarima ponište, tekućinu je potrebno zamijeniti. La Vecchia tvrdi da je automobil tako konstruiran da za to nije potrebno ništa duže od klasičnog tankanja rezervoaru na benzinskoj crpki.

U štedljivom načinu vožnje, automobil troši oko 20 kWh na prijeđenih 100 kilometara, i to uz iskoristivost energije od 80 posto. Apsolutna preporuka je definitivno to što je zbog razvoja ove trkačice, lihtenštajnska tvrtka ušla u posao s njemačkim Boschom još u veljači.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message