Obavijesti

News

Komentari 165

'Avion je bio neupravljiv, pazio sam samo da ne padne na kuće'

'Avion je bio neupravljiv, pazio sam samo da ne padne na kuće'
6

MIG-21 se srušio kod Lomnice u utorak oko 14. 47sati. Pilot Hrženjak se uspješno katapultirao sa 200 metara visine. Avion je pao zbog otkaza hidraulike

VIDEO

Stanko Hrženjak, pilot koji iza sebe ima 25 godina iskustva, preživio je pad vojnog aviona MIG-21 koji se srušio kod Lomnice u utorak oko 14.55 sati. Uspješno se katapultirao sa 200 metara visine i prizemljio te je pri svijesti prevezen u bolnicu na liječnički pregled.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Hrženjak je potvrdio da je do pada aviona došlo jer je otkazala glavna i pomoćna hidraulika.

- Nakon događanja u zračnoj luci u Zadru krenuli smo na rutinski let u Zagreb. Prilikom polijetanja avion je bio sasvim ispravan, a onda mu je otkazao najprije jedan hidraulični, a onda i drugi hidraulični sustav nakon čega se zapalio i motor. U kabini je nastao dim i jedino što sam mogao je katapultirati se van - rekao je Hrženjak na konferenciji za novinare na Plesu.

- Avion je bio posve neupravljiv. Bio sam na 500 metara sa brzinom od 400 kilometara i nedostajalo mi je 15 sekundi da sletim. Kad sam shvatio da je avion potpuno neupravljiv jedino na što sam gledao je da izbjegnem kuće - rekao je.

Iako problema nije bilo pri polijetanju, Hrženjak je rekao da ih je bilo  kada je u utorak ujutro s drugim zrakoplovom, jednim od remontiranih u Ukrajini slijetao u Zemunik. Također se radilo o problemima sa stajnim trapom, ali tvrdi kako je to relativno normalna situacija pa je samo nadletio bazu kako bi sa zemlje dobio vizualnu potvrdu je li trap izašao. 

- Rizik letenja na ovom avionu svjesno sam prihvatio, držao sam se svih pravila - rekao je pilot.

 Kako je rečeno na konferenciji, MIG-u je vremenski resurs trebao isteći do 15. kolovoza. Avion je letio je su kasnili avioni s remonta u Ukrajini.

Zbog MIG-ova su zatvorili zagrebački aerodrom

MIG-ovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nekoliko puta su prelijetali aerodrom na Plesu. MIG nije mogao izvući desni kotač stajnog trapa. Zbog hitne situacije obustavljeno je slijetanje svih aviona u zračnu luku. Kontrola leta cijelo je vrijeme pratila stanje. Donosimo razgovor pilota kodnih imena vitez 11 i vitez 12 s kontrolnim tornjem:

TORANJ: Nama su putnici tu pred vratima. Imamo situaciju, sletjet će nam neki avion bez kotača. Putnike nećemo moć uzeti dok oni ne slete. Ne znam koliko će nam to trajati.

Pilot (Vitez 12): Jel’ me vidite?

TORANJ: Vidimo samo lijevi kotač. I nosni.

Pilot (Vitez 11): Vitez 11 letim kraj dvanaestoga.

TORANJ: MIG je sad nadletio. Jedan kotač nema vani. Ne znam što će biti. A ti, glavne noge su ti vani. Vitez 11, odobreno ti je slijetanje.

Pilot (Vitez 11): Bit ću iza viteza 12. Pratim ga i ne idem na slijetanje.

Pilot (Vitez 11): Pilot se srušio u pravcu prema jezeru. Jeste me čuli? Pilot je iskočio, avion se srušio.

TORANJ: Čuli smo vas i vidli smo. Idemo u krug.

Pilot (Vitez 11): Potvrdite da ste dobili moju zadnju transakciju.

TORANJ: Vitez 11 čuli smo vas i vidli smo vas. Recite koje su vam namjere.

Pilot (Vitez 11): Zadržat ću se još tri četvrtine kruga i idem u slijetanje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 165
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca