Obavijesti

News

Komentari 24

'Avion je letio nisko, motor je zvučao čudno, a onda je nestao. Ne pamtimo ovakvu tragediju'

'Avion je letio nisko, motor je zvučao čudno, a onda je nestao. Ne pamtimo ovakvu tragediju'
7

Stanovnici Modruša svjedočili su padu zrakoplova Cirrus SR20. Letio je jako nisko i uletio u šumu. ‘Olupina je potpuno izgorjela, nitko nije preživio’, kažu istražitelji

VIDEO

Kolega i ja uređivali smo dvorište kad se to sve izdogađalo. Avion je proletio možda pedesetak metara iznad moje kuće. U prvom trenu pomislio sam da je paraglajder, ali kolega je rekao da je avion te kako misli da je negdje lupio. Nismo čuli udarac, ali zvuk je bio nekako neobičan. Bila je u to vrijeme ovdje gusta magla i padala je kiša. Bio sam siguran da je uspio zaći iznad Makovnika, ali ipak nije uspio, kaže nam pčelar Stjepan Mikić, stanovnik Josipdola, čija se stara obiteljska kuća nalazi na samom izlazu iz sela Modruš.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

video vijesti 01:01

Kako je dodao, u subotu i nedjelju cijelog su dana mjestom prolazile razne službe. Policiji je dao izjavu. Na mjestu pada aviona u subotu se našao slučajno.

 

Mali sportski avion Cirrus SR20 srušio na brdu Mali Makovnik.

- Sve što se dogodilo vidio je moj otac. Kako mi je rekao, avion je letio nisko iznad sela, prošao je malo iznad autoceste, a onda se uspio još malo podignuti. Pilot je uspio prijeći preko jednog brijega, a onda je udario u Mali Makovnik jer se nije uspio više podignuti - prepričao je Dražen Jandrić (43), stanovnik Modruša, iz čije kuće pogled puca ravno na planinu i mjesto na kojem je nestao avion. Njegov otac je, dodaje, obavijestio HGSS o tome gdje se otprilike srušio avion.

Modruš: Stjepan Mikić, očevidac zrakoplovne nesreće na Maloj Kapeli

- Čuli smo se sa službenicima HGSS-a jer su u početku helikopterom kružili iznad pogrešnog područja, a mi smo sve to vidjeli iz kuće. Rekli smo im otprilike gdje je avion pao, a poslije su ga ondje i pronašli. U vrijeme nesreće bila je gusta magla i kiša, a razvedrilo se tek oko 16 sati. Često ovdje nadlijeću avioni i paraglajderi, ali ne sjećamo se da se ikada dogodila ovakva tragedija. Također, otac je primijetio da je zvuk aviona bio neobičan. Naime, bio je mnogo glasniji nego inače i nije zvučao kao normalan motor aviona - dodao je Jandrić.

'Znali smo da nije dobro'

- Veliko zlo i tragedija. Vrlo glasno se to čulo, znali smo odmah da se nekakvo zlo dogodilo. Mislim da se u nekom trenutku uspio malo podignuti i vratiti, ali onda je zvuk naglo nestao - dodao je 83-godišnji Antun iz Modruša.

Očevid na mjestu pada aviona kod Kapele: 'Dio područja je minski sumnjiv, teren je težak'
Očevid na mjestu pada aviona kod Kapele: 'Dio područja je minski sumnjiv, teren je težak'

Očevid je počeo u nedjelju ujutro, malo prije 10 sati, i trajao malo više od tri sata.

- Na mjestu nesreće pronašli smo izgorenu olupinu, nema preživjelih. Tijela su sasvim izgorjela i za identifikaciju će biti potrebna DNK analiza - rekao je glavni zrakoplovni inspektor Danko Petrin nakon očevida na mjestu pada aviona u Ličko-senjskoj županiji.

Potvrdio je da je riječ o nizozemskom zrakoplovu. Navodno je prevozio troje putnika iz Nizozemske, a svi su, nažalost, poginuli. Je li tako i tko su putnici, utvrdit će kroz obdukciju.

- Zrakoplovu je jako oštećena olupina, koja je, osim mehaničkih oštećenja, dodatno uništena požarom. Trebamo dobiti podatke od kontrole letenja, komunikaciju koju su imali s pilotom, radarske i druge podatke pa ćemo tada dobiti kompletnu sliku i, nadamo se, odgovor na pitanje što se i zašto se dogodilo - rekao je Petrin.

U padu nizozemskog aviona u Lici poginuli svi putnici: 'Jako oštećenu olupinu uništio požar'
U padu nizozemskog aviona u Lici poginuli svi putnici:  'Jako oštećenu olupinu uništio požar'

Odbacio je kao nagađanje tvrdnju da je uzrok pada zrakoplova loše vrijeme jer da se oni "rukovode samo činjenicama, a da loši meteorološki uvjeti ne znače automatski da su oni uzrok pada zrakoplova".

Avion potpuno izgorio

Dežurna zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu, Irena Golubić Rajković, potvrdila je da su zrakoplov zatekli u potpuno izgorenom stanju. Pao je u subotu oko 12.30 sati.

- U zrakoplovu su se, uz pilota, nalazila još dva putnika. S obzirom na stanje aviona, zbog identifikacije tijela i utvrđivanja svih okolnosti, naložena je obdukcija kako bi se utvrdile sve okolnosti nesreće. Riječ je o zrakoplovu nizozemskih registarskih oznaka. O vlasniku i putnicima ne možemo iznositi informacije. Prema prvim informacijama, ovaj avion bio je dio veće skupine. Stupa se u kontakt s možebitnim ostatkom grupe aviona. Nemamo nikakva saznanja o ispravnosti aviona, ali imamo informacije da je bila magla - rekla je Golubović Rajković.

Završen očevid na mjestu pada aviona na Maloj Kapeli

Avion je, dodaje, poletio u 11.21 sati iz Maribora, a s radara je nestao oko 70 minuta kasnije.

Istražitelj o avionu: 'Nažalost, stradalima se više ne može pomoći. Nesreća je drastična'
Istražitelj o avionu: 'Nažalost, stradalima se više ne može pomoći. Nesreća je drastična'

- Ne znamo ni kojim je točno putem trebao ići, zasad samo znamo da je trebao sletjeti u Pulu. Olupina se ne nalazi na velikom radijusu, a na tom području nema opasnosti od mina - rekla je Golubić Rajković i dodala kako se potpuno izgoreni zrakoplov još deformirao zbog izvlačenja tijela.

'Nisu ostali bez goriva i pali, avion se zbog goriva i zapalio. Identificirat će ih DNK analizom'
'Nisu ostali bez goriva i pali, avion se zbog goriva i zapalio. Identificirat će ih DNK analizom'

- U ponedjeljak bi trebali maknuti olupinu, to će policija organizirati, vjerojatno uz pomoć zračnih snaga - zaključila je. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Modruš: Cesta prema Maloj Kapeli gdje je pao sportski avion 04:26
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'
Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar
STRAVA U MEKSIKU

Braću koju su oduševili Jadran i Plitvice smaknuli su zbog guma: Njihova tijela bacili su u bunar

Australce Calluma (33) i Jakea Robinsona (30) lopovi su ubili hicima u glavu i bacili u bunar. Obitelj je identificirala njihova tijela