Obavijesti

News

Komentari 20

Bacao bombe na policiju, a sad izlazi iz zatvora sa 100.000 kn

Bacao bombe na policiju, a sad izlazi iz zatvora sa 100.000 kn
15

Zdenko Mrzljak je služio 10 godina kazne za kaznena djela u Karlovcu, kad je pokušao i baciti bombu na policajca. Dobit će odštetu za dva napada u zatvoru

VIDEO

Karlovački kriminalac Zdenko Mrzljak Mrzli uskoro će napustiti kaznionicu u Lepoglavi gdje je zbog brojnih kaznenih djela odležao deset godina, a na slobodu će ga Republika Hrvatska ispratiti s lijepom “otpremninom”.

Temeljem dvije tužbe protiv države, koje su obje nepravomoćno presuđene u njegovu korist, s kamatama može računati na stotinjak tisuća kuna te na troškove postupka. U oba slučaja napali su ga i ozlijedili cimeri iz ćelija, a u sudskim postupcima za to je utvrđena i odgovornost sustava, piše Slobodna Dalmacija

Mrzljak u tužbi navodi da ga je zatvorenik A. Ć., s kojim je dijelio sobu, 7. prosinca 2009. godine bez povoda zalio kipućom vodom po licu i tijelu, te sjeo na njega i tukao ga rukama. U napadu je zadobio opekotine 2. stupnja glave, vrata, gornjeg dijela prsnog koša i lijeve nadlaktice, te kontuzije glave.

Smatra da je zbog propusta Kaznionice i nepravovremenog i profesionalnog postupanja djelatnika Kaznionice došlo do napada u kojem je zadobio ozljede, koje su se tvrdi mogle spriječiti i umanjiti da su djelatnici postupali po Zakonu i propisima.

mrzljak

S obzirom na težinu povreda, dugotrajnost liječenja, bolova, straha, invalidnosti i naruženosti, te činjenice da samo zahvaljujući sretnim okolnostima nije oslijepio od tuženika je zahtijevao da mu solidarno isplate iznos od 251.000 kuna s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.  

Republika Hrvatska poriče da je prošlo nepotrebno dugo vremena do dolaska pravosudnog policajca, ali dopušta da je tužitelj zadobio tjelesne ozljede kako je navedeno u medicinskoj dokumentaciji koju je priložio uz tužbu, ali pri čemu tuženica nije odgovorna za nanesene tjelesne ozljede. Također prigovara visini tužbenog zahtjeva - navodi se u obrazloženju presude.

Tuženik A. Ć. se izjasnio da se ne osjeća krivim, te da nema nikakvih primanja i preživljava od socijalne skrbi, te je molio sud da ga ne uznemirava. 

Mrzljak

- Tuženica navodi da su službenici Odjela osiguranja pravovremeno reagirali i spriječili daljnji sukob. Dakle, time su eventualno umanjili štetu, ali nisu spriječili njezin nastanak. Stoga tuženica Republika Hrvatska odgovara za štetu temeljem odredbe članka 1062. stavka 1. ZOO-a. - navodi se u obrazloženju. Cijeneći sve iskaze i vještačenja, sud zaključuje. 

- Uzevši u obzir sve navedene i utvrđene činjenice sud smatra da je tužitelju štetnim događajem povrijeđeno pravo osobnosti na tjelesno i duševno zdravlje čime mu je nastala neimovinska šteta - navodi se u presudi kojom je Mrzljaku za pretrpljene tjelesne ozljede dosuđena novčana naknada u iznosu od 12.000 kn, naknadu za duševne boli u iznosu od 9.500 kuna jer je od zadobivenih opekotina došlo do naruženosti tijela s pet ožiljaka i naknada za pretrpljeni strah u iznosu od 10.000 kuna. 

Cimer ga 2006. pretukao stolcem

Prvi napad, svibnju 2006., bio je puno brutalniji. U sobi broj 13 na 1.B odjelu lepoglavske kaznionice cimer Ivica Š. pretukao ga je stolicom po desnoj ruci, desnoj nozi i glavi te mu zadao frakturu srednjeg dijela desne natkoljenične kosti u dužini od osam centimetara. Tužbom je potraživao iznos od 160.000 kuna, no presuđena mu je odšteta od 56.500 kuna koju mu također solidarno moraju isplatiti cimer i Republika Hrvatska.

Cropress

No, nijedan od cimera nije želio sudjelovati niti se braniti u tim sudskim postupcima pa je to u njihovo ime odradila Republika Hrvatska, odnosno Državno odvjetništvo. U kaznenom postupku za ovaj napad Ivica Š. osuđen je na sedam mjeseci zatvora, a tada se branio kako ga je Mrzljak intenzivno provocirao, no sud je zaključio da “tužitelj nije napao optuženika, niti ga je psihički zlostavljao i teško vrijeđao”. Koliko je napad bio brutalan, govori i mišljenje vještaka dr. Roberta Grudića koji je ustvrdio da je kod Mrzljaka došlo do skraćenja noge za jedan centimetar jer se radilo o lomu iste kosti koja mu je propucana prije deset godina u obračunu s policajcima, piše Jutarnji.

Pokušao baciti bombu na policajca

Inače, Mrzljak služi 10-godišnju kaznu zatvora za pet kaznenih djela počinjenih prije deset godina, kada je u oružanom pohodu pucao karlovačkom četvrti Švarča, te pokušao baciti bombu na policajca koji ga je tom prilikom teško ranio. Poznat je po tome što je na suđenje za ta kaznena djela na Županijski sud u Karlovcu dovezen u bolničkom krevetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa