Bačić: Ni polovica oporbe nije glasala za Đurđević u Saboru | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 71

Bačić: Ni polovica oporbe nije glasala za Đurđević u Saboru

Bačić: Ni polovica oporbe nije glasala za Đurđević u Saboru

Branko Bačić kaže da su argumenti HDZ-a da je Đurđević sudjelovala u nezakonitom i protuustavnom postupku koji se odvijao između dva javna poziva bili točni i ispravni

VIDEO

Nakon što u petak predsjednikova kandidatkinja Zlata Đurđević nije izabrana za čelnicu Vrhovnog suda, Branko Bačić je ustvrdio kako za nju nije glasala ni polovica oporbe dok je Peđa Grbin poručio da HDZ i desnica ne žele promjene nabolje u pravosuđu.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ustvrdio je da glasovanje za Zlatu Đurđević za čelnicu Vrhovnog suda, na prijedlog predsjednika Zorana Milanovića, pokazalo da je dobila svega 37 glasova, odnosno, oko četvrtine svih zastupnika, što, kazao je da ni polovica oporbe nije glasala za predsjednikov prijedlog. Dodao je i da je glasovanje pokazalo da su argumenti HDZ-a da je Đurđević sudjelovala u nezakonitom i protuustavnom postupku koji se odvijao između dva javna poziva bili točni i ispravni.

Odbili prijedlog: Zlata Đurđević nije dobila potporu u Saboru
Odbili prijedlog: Zlata Đurđević nije dobila potporu u Saboru

„Nakon ovog postupka, vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da DSV u najskorijem roku raspiše novi javni poziv te da nijedan od sudionika, da bi sve bilo transparentno, u tom postupku ne uputi ni naznaku hrvatskoj javnosti kako je taj javni poziv za bilo koga rezerviran unaprijed“, poručio je, istaknuvši da HDZ nema svog kandidata te da pozivaju sve potencijalne kandidate s vizijom, kvalitetnim programom i ambicijom da se jave na taj poziv. Nakon završenog javnog poziva, mišljenja Opće sjednice Vrhovnog suda i saborskog Odbora za pravosuđe zajedno s predsjednikom Republike trebali bismo dogovoriti najboljeg kandidata za čelnika Vrhovnog suda.

„Javni poziv ne isključuje politički dogovor i to nikada u HDZ-u nismo tvrdili jer je za izbor predsjednika Vrhovnog suda nužan dogovor vladajuće većine i predsjednika Republike“, istaknuo je Bačić, napomenuvši da o tome ne isključuju ni razgovor s oporbom. Naša je želja da se što prije izabere predsjednik Vrhovnog suda", rekao je napomenuvši da je bez razgovora i dogovora teško izabrati čelnika toga tijela.

Kao što predsjednika i premijera očekuju razgovori i dogovori oko veleposlanika, ne vidim što bi to sprječavalo da razgovaraju o čelniku VS-a, ali nakon jasnog, javnog i transparentnog javnog poziva, a nikako unaprijed kako ne bismo obeshrabrili kvalitetne kandidate, poručio je Bačić. Dodao je da su u konkretnom slučaju vrata bila zatvorena nakon što je predsjednik Milanović rekao je Đurđević njegova kandidatkinja i prije nego što je DSV raspisalo drugi javni poziv. Poručio je i da je optimist u pogledu mogućnosti dogovora između vladajućih i predsjednika.

Ima li veće uvrede za sudstvo od pet glasova za Mrčelu?
Ima li veće uvrede za sudstvo od pet glasova za Mrčelu?

Grbin: Riječ je o svojevrsnoj ustavnoj krizi

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao je da Zlata Đurđević nije izabrana za predsjednicu Vrhovnog suda zato što vladajući jednu takvu osobu, stručnu, profesionalnu i samostalnu, ne žele na čelu pravosudne piramide.

Birali smo jesmo li zadovoljni hrvatskim pravosuđem danas i postupcima koji se vode protiv sudaca optuženih za korupciju, činjenicom da postupci nekada traju nekoliko desetljeća i da hrvatska konkurentnost pati jer se ne provodi reforma pravosuđa ili smo to spremni mijenjati, rekao je Grbin.

Đurđević: 'Svoju sam priliku iskoristila, potez je na drugima'
Đurđević: 'Svoju sam priliku iskoristila, potez je na drugima'

„Nažalost, mi iz SDP-a ostali smo u manjini jer je većina predvođena HDZ i uz potporu nekih desnih stranaka odlučila reći 'ne' promjenama nabolje u pravosuđu”, ustvrdio je Grbin.

Nakon ovoga, tko će od stručnih i profesionalnih osoba biti spreman javiti na ponovljeni javni poziv i sudjelovati u ovakvoj trakavici, upitao je Grbin dodavši kako je riječ o svojevrsnoj ustavnoj krizi.

Najavio je da će SDP podržati svaku osobu koja je stručna i ispunjava uvjete, bez obzira tko će biti predlagatelj, a ne „poslušnika”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 71

VIDEO

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'
UČENICI SU UZNEMIRENI

VIDEO Instruktor vožnje objavio šokantnu snimku prijetnje u Zagrebu: 'Odvalit ću ti šamar'

Zagrebački instruktor vožnje podijelio je snimku na kojem se vidi kako čovjek prilazi autu i izgovara uvrede i prijetnje: ' Kad ti zviznem šamarčinu majmune jedan '. Prijetnje je prijavio policiji

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina
MONSTRUOZNO ZLOSTAVLJANJE

Užas u Dalmaciji: Monstruma osudili na 40 godina, 267 puta silovao kćer tijekom pet godina

Bez emocija je muškarac (45) pratio presudu za monstruozno zlostavljanje djevojčice koje je trajalo pet godina. Dobio je 40 godina zatvora
'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu
VIDEO: 'VRATIT ĆEMO BOSNU'

'Sad će ustaša iz Varaždina sve objasnit': Širi se video Bujanca i čovjeka koji je vozio Bartulicu

Mi smo TikTokeri, Ivko i Bujo! Ovo mora izaći u javnost, govori Bujanec i poteže iz boce na jako bizarnoj snimci na kojoj s čovjekom koji je vozio Bartulicu tvrdi da će vratiti Bosnu Hrvatskoj