Obavijesti

News

Komentari 116

Badel čeka izbore: Ministar Mosta odvest će ga u stečaj?

Badel čeka izbore: Ministar Mosta odvest će ga u stečaj?
4

S jedne strane Badel bi rado preuzela hrvatska Meteor grupa, a s druge slovački St. Nicolaus. Za koga će se i kad međuresorno povjerenstvo opredijeliti još nije poznato

VIDEO

Badel 1862 nakon trogodišnje predstečajne nagodbe i dvije ozbiljne ponude strateških investitora i dalje čeka s prodajom.
S jedne strane Badel bi rado preuzela hrvatska Meteor grupa, a s druge slovački St. Nicolaus. Za koga će se i kad međuresorno povjerenstvo, koje prati rad Badela i koje treba detaljno provjeriti ponuditelje, opredijeliti još nije poznato.

Početkom tjedna Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj indistriji te vodoprivredi Hrvatske proslijedili su vladi, ministru financija Zdravku Mariću i ministru gospodarstva Tomislavu Paneniću pismo u kojem traže da ih se hitno pozove na sastanak kako bi se riješila agonija Badela. Ističu kako radnici i uprava žele da novi strateški partner bude Meteor Grupa. Zbog čega još nema odluke, pojašnjava Panenić, ministar iz kvote Mosta.



- Uvjeti za donošenje ove odluke su neprimjereni. Vrši se nesnosan pritisak od strane politike pa do uprave Meteor Grupe. U medijskom prostoru stvara se ozračje kao da je netko već odlučio o sudbini Badela, a to neću dopustiti. Ne želim biti odgovoran za odluke koje bi se pod pritiscima izbora donosile bez detaljne analize. Nitko se ne bavi stvarnim efektima kako će ta prodaja utjecati na trgovačko društvo i kako će se ono razvijati - pojašnjava Panenić.

Ovakva neodlučnost po pitanju Badela podsjeća na neodlučnost Bože Petrova po pitanju izbora partnera. No za razliku od njega Panenić zna da odluku neće donjeti ‘dok ne prestanu politički pritisci.’

- Ako se donese kriva odluka, prizivat će se ministra, odnosno mene, a ja neću dopustiti da se donese loša odluka - dodao je.

Na pitanje kad možemo očekivati rješenje ove agonije, kaže: “Nije dobro da se o ovome odlučuje u predizborno vrijeme”.

Znači li to da će Badel čekati neku novu vladu, odnosno da se neće znati što će s Badelom biti prije 11. rujna, kaže: “Nisam to rekao. Moguće je da odlučimo do izbora, ali ponavljam, ako nas puste da radimo svoj posao”.

Iako nevoljko komentira ponuđače, dao je samo primjer zbog čega im još treba vremena za odluku.

- Recimo, Meteor Grupa sama po sebi ima godišnji promet od 200 milijuna kuna, a za Badel nude toliko. Treba vidjeti koliko je to realno - kaže Panenić.

Tri dana prije najnovijeg pisma Sindikata, iz Meteor Grupe su ze Večernji list rekli da u postupku odabira strateškog partnera za Badel sudjeluju kvalitetnom ponudom koja vrijedi više od 26 milijuna eura. Time bi osigurali brzo razduživanje i sredstva nužna za investicije u proizvodnju, prodaju i marketing. Koliko je njihova objava ozbiljna, ističu, govori da su ugovorili otkup tražbine dvaju financijskih vjerovnika, NLB-a i B2, čime bi riješili založna prava na klučnu imovinu Badela. I u slovačkom St. Nicolausu su uvjereni da je njihova ponuda najbolja. Inače, radi se o tvrtki koja je vodeći proizvođač žestokih alkoholnih pića u Slovačkoj, a godišnji prihodi im iznose oko 125 mil. eura.

- Badel se ne može izvući bez partnera koji može pokrenuti novi investicijski ciklus. St. Nicolaus prepoznaje vrijednost Badela i značaj ove tvrtke na tržištu Adria regije. Svoju ponudu smo potkrijepili potvrdom da raspolažemo sredstvima za otkup Badelovih potraživanja i za početak investicijskog ciklusa bez zaduživanja Badela, po čemu je naša ponuda i jedinstvena - kažu u St. Nicolausu.

Ujedno dodaju kako bi za Badel otvorili tržišta u kojima su prisutni sa svojim proizvodima diljem srednje i istočne Europe.

- Zadržali bismo zaposlene, širili proizvode i ulagali u nove investicije - ističu u slovačkoj tvrtki.

Sindikati: Panenić mora preuzeti odgovornost za Badel

Nije istina da Badel 1862 ima vremena. Iako je račun u plusu, postoji realna bojazan da se aktivira 680 mil. kuna duga. Time bi 450 radnika i 1800 kooperanata završilo na ulici. Zbog toga je važno da ministar odredi strateškog investitora za Badel, kaže Šimo Orešković, šef Sindikata zaposlenih u poljoprivredi.

Nakon trogodišnje predstečajne nagodbe Meteor Grupa nudi 26 milijuna eura, slovački St. Nicolaus milijun manje za razduživanje Badela i nove investicije. Oreškovićev sindikat u nekoliko pisama koja je uputio Vladi te ministarstvima financija i gospodarstva naveo je da za strateškog partnera žele Meteor Grupu.

Na pitanje zašto njih ističu, kažu: “Čelni ljudi Meteora sami su došli k nama i prezentirali svoje planove. Njihovu ponudu, za koji su pismeno dali da je obvezujuća, pregledali su stručnjaci i agencije. Zadovoljni smo onim što nude. Iz St. Nicolausa su se tek nedavno javili da žele sastanak. Kad smo dogovorili termin, htjeli su poslati svog predstavnika umjesto direktora, što smatramo neozbiljnim i ponižavajućim. Čekamo da jave novi termin, ali s čelnim ljudima.”

Sindikalist kaže da Paneniću ne treba vremena za dodatna proučavanja situacije jer dobro zna što je u ponudama. 


Orešković posjetio Badel, ali od tada ne komentira prodaju


Tehnički premijer Tihomir Orešković posjetio je pogone Badela krajem srpnja. Tada je samo rekao kako “vlada može potvrditi odluku koja je u interesu Hrvatske”. Đakovačka Meteor Grupa nudi 26 mil. eura, St. Nicolaus navodno milijun manje. Država s Kapitalnim fondom ima 77,88 posto udjela u Badelu 1862.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 116
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"