News

Komentari 3

Baerbock: 'Ruski napadi na energetska postrojenja Ukrajine su brutalni slom civilizacije'

Baerbock: 'Ruski napadi na energetska postrojenja Ukrajine su brutalni slom civilizacije'

Kada se infrastrukturu namjerno bombardira, onda dobrovoljno prihvaćaš da se djeca, starci i obitelji smrzavaju do smrti, umiru od žeđi i gladi, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u Bukureštu

Ruski raketni napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu "brutalni su slom civilizacije", izjavila je u utorak u Bukureštu njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Napadi su "najbrutalnije kršenje međunarodnog prava koje se moglo zamisliti", rekla je Baerbock.

"Kada se infrastrukturu namjerno bombardira, onda dobrovoljno prihvaćaš da se djeca, starci i obitelji smrzavaju do smrti, umiru od žeđi i gladi", dodala je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin želi slomiti kičmu ukrajinskog društva, rekla je Baerbock, obećavši kontinuiranu podršku Ukrajini.

Njemačka šefica diplomacije u Bukureštu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a, koji će razgovarati o tome kako osnažiti zajedničku potporu Ukrajini s obzirom na zimu koja dolazi i intenziviranje ruskih napada.

Na dvodnevnom sastanku sudjeluje i visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Kako je najavljeno uoči sastanka koji se održava u utorak i srijedu, šef NATO-a Jens Stoltenberg pozvat će saveznike na pružanje dodatne zimske pomoći Kijevu, nakon što je ukrajinski predsjednik poručio građanima da se pripreme za još jedan tjedan hladnoće i mraka zbog ruskih napada na infrastrukturu.

Ministri će se usredotočiti na povećanje vojne pomoći Ukrajini, ali se zbog problema s opskrbom i kapacitetima raspravlja i o drugoj vrsti pomoći.

STANJE PRATITE OVDJE.

Najčitaniji članci