Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

U Istri bagerom ukrali stope dinosaura stare 95 mil. godina

S plaže Lovrečica nedaleko od Umaga vandali su odnijeli kamene ploče na kojima su bile stope dinosaura. Šteta je neprocjeniva. Nitko od mještana ništa nije vidio...

Duško Marušić/Pixsell
Foto: Duško Marušić/Pixsell

To je teški vandalizam. Sad je to samo ukras u nečijem dvorištu i nenadoknadiva šteta za arheološku povijest, ogorčen je strastveni speleolog Alen Hlaj iz Umaga. Sredinom ožujka primijetio je krađu 6-metarske kamene ploče s otiscima stopa dinosaura Terapoda koji je u Istri živio prije oko 95 milijuna godina. Ploču su ukrali uz pomoć teških radnih strojeva s takozvane staze dinosaura s plaže u Lovrečici nedaleko od Umaga.

Lopove nitko nije vidio. Ovaj lokalitet i još njih 16 u Istri je još prije 17 godina istražio znanstvenik iz talijanskog Paleontološkog muzeja u Monfalconeu i za ovaj su lokalitet znale i lokalne vlasti, međutim lokalitet nije bio označen. 

Stručnjak za dinosaure, profesor sa zagrebačkog PMF-a Aleksandar Mezga, kaže da su tragovi dinosaura u Istri fenomen rijedak i u svijetu. 

- Svi smo zgroženi devastacijom pa i nebrigom lokalne zajednice da se takva nalazišta barem označe infopločama. U Hrvatskoj postoji kolektivno neznanje o paleontološkim vrednotama. Tvrdim da su kod nas takva nalazišta zaštićena samo na papiru. Da je to negdje u Europi, to bi bio pravi Eldorado za turiste. U Švicarskoj jedno selo živi samo od jednog sličnog traga - kaže profesor Mezga.

Mještanin koji živi 100-tinjak metara od devastiranog lokaliteta kaže da sve do prošle godine nije znao za njega.

- Sramota je da to nije bilo označeno i sada kada je ukradena kamena ploča, svi su skočili na noge. Ma neka si odgovorni za to sada sami pucaju u glavu - ogorčen je 35-godišnji mještanin Lovrečice.

Mirjana Fonjak iz Ministarstva za zaštitu prirode i okoliša slučaj je prijavila policiji, koja je rekla da intenzivno traga za kradljivcem stopala.

Lokaciju nisu označili i krade tko što stigne

Na ukradenoj ploči bilo je nekoliko odvojenih tragova jasno vidljivih troprstih stopa veličine ljudske šake. Dio stotinu milijuna godina stare povijesti uništen je za manje od dva sata. U Muzeju grada Umaga kažu da je i prije četiri godine na istoj lokaciji njemački turist ukrao metalne novčiće iz jedne od grobnica i nestao.

Rođak im je bio opasni T. rex - gušter tiranin

Teropodi su dvonožni dinosauri, većinom su bili mesožderi. Pojavili su se prije 230 milijuna godina. Najpoznatiji teropod je T. rex. Danas su njihovi predstavnici 9900 vrsta ptica.

Možda vas zanima i ovo:
Message