Obavijesti

News

Komentari 0

'Bago je svojim radom postao institucija novinarstva. Sinonim je za pravdu, poštenje i istinu'

'Bago je svojim radom postao institucija novinarstva. Sinonim je za pravdu, poštenje i istinu'

Nedostajat će na ekranu, prijateljima i kolegama u redakciji, ali i na terenu. Praznina koja je ostala njegovim preranim odlaskom u 49. godini ne može se popuniti. Novinarstvo je živio kao svoj poziv

Obitelj, prijatelji i kolege u ponedjeljak u 11 sati oprostit će se od Mislava Bage na komemoraciji u Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Višestruko nagrađivani novinar, reporter, urednik i politički komentator Nove TV tragično je preminuo u četvrtak u 49. godini. Posljednji ispraćaj bit će u utorak u 14 sati na zagrebačkom Krematoriju.

Mislav Bago živio je novinarstvo kao poziv, nikad se nije libio postavljati prava i direktna pitanja, bez kompromisa, a od sugovornika jedino što je tražio su konkretni odgovori. Intervjuirao je svakoga tko išta znači u hrvatskoj politici. Ostavio je neizbrisiv trag u medijskom prostoru, a njegova predanost i način rada ostaju kao uzor mladim generacijama.

Mislav Bago bio je nenadmašan u TV studiju: Dikan mu je bacao prsten, a Ivo Sanader se znojio
Mislav Bago bio je nenadmašan u TV studiju: Dikan mu je bacao prsten, a Ivo Sanader se znojio

- Ja samo pitam, pa ako nema odgovora pitam opet, pa ako nema odgovora opet... Moj je posao inzistirati na odgovorima koji zanimaju naše gledatelje. U intervjuu i pitanje i odgovor mogu zadati udarac, no gledatelji, samo oni i nitko drugi, na kraju ocjenjuju tu 'borbu' - rekao je Mislav Bago u jednom od intervjua.

U poslu i životu prvenstveno je bio dobar čovjek. Svojim radom i nepotkupljivošću postao je institucija novinarstva. Prijatelji i kolege svjedoče kako je uvijek bio spreman pomoći, dati savjet, ali se i našaliti. Mislav je bio jedan i neponovljiv, srčan i zanimljiv. Rijetko umoran, nikad nije odustajao i ništa mu nije bilo teško.

- Mislav je bio zaštitni znak Nove TV, sinonim za pravdu, vjerodostojnost, poštenje i istinu, a prije svega obožavani kolega i izniman suradnik - poručio je Dražen Mavrić, predsjednik uprave Nove TV.

Voditeljica Dnevnika podijelila fotku s Mislavom Bagom: Mimi, mirno spavaj i hvala ti za sve...
Voditeljica Dnevnika podijelila fotku s Mislavom Bagom: Mimi, mirno spavaj i hvala ti za sve...

Karijeru je počeo kao novinar/istraživač na HRT-u u redakciji "TV Parlamenta". Radio je priloge za redakcije informativnog programa i religijskog programa, a pratio je stranački život i Sabor. Specijalizirao se u unutarnjoj politici.

- Politika me oduvijek zanimala, a političko novinarstvo iskristaliziralo se kao logični profesionalni poziv. Postavljati pitanja, inzistirati na odgovorima, ne propustiti ni dana u praćenju zbivanja. Mi, novinari, svojevrsni smo svjedoci vremena u kojemu živimo. Čak i nakon svih godina rada, adrenalina i dalje ne nedostaje, svaki je dan novi izazov i odgovornost prema našim gledateljima - rekao je svojedobno Bago.

Tijekom karijere ispisao je neke od najvažnijih stranica TV novinarstva. Od 1995. godine sudjeluje u stvaranju svih izbornih emisija i aktivno prati sve procese vezane uz izbore. Prvi je put 2001. godine bio autor izbornog projekta, a nakon toga nastavio je taj posao iznimno uspješno raditi za sve izbore u Hrvatskoj. Mislav Bago je bio i urednik emisije "Otvoreno" od 2006. do 2008., a godinu poslije postaje urednik i novinar na Novoj TV.

Kolege s Nove TV u suzama se opraštaju od Mislava Bage: 'Bili smo Duo Lipa i sad me ostavio'
Kolege s Nove TV u suzama se opraštaju od Mislava Bage: 'Bili smo Duo Lipa i sad me ostavio'

Od početka je sudjelovao u svim važnim projektima informativnog programa, od predsjedničkih, parlamentarnih, lokalnih pa do izbora za Europski parlament. Pratio je sve velike političke afere, ali i druga zbivanja na političkoj sceni koja su uvelike utjecala na hrvatsko društvo i građane.

Dobitnik je niza nagrada za svoj rad. Nagradu "Marija Jurić Zagorka" HND-a dobio je 1998. za najbolju reportažu te 2003. i 2006. za najbolji intervju, a nagradu "Novinar godine" 2006. za seriju intervjua s bivšim premijerima Ivom Sanaderom i Ivicom Račanom.

Poznat datum komemoracije i sprovoda Mislava Bage
Poznat datum komemoracije i sprovoda Mislava Bage

Nedostajat će na ekranu, prijateljima i kolegama u redakciji, ali i na terenu. Praznina koja je ostala njegovim preranim odlaskom ne može se popuniti. Od Mislava Bage na društvenim mrežama oprostili su se brojni kolege, prijatelji, ali i ljudi iz društvenog i političkog života.