News

Komentari 9

Ban Toskić: 'Beroš je obećao da će rastereti liječnike, a oni su svakodnevno izloženi nasilju'

Ban Toskić: 'Beroš je obećao da će rastereti liječnike, a oni su svakodnevno izloženi nasilju'

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, prokomentirala je slučaj napadnute psihijatrice u Virovitici i istaknula kako je to tema koja do sada nije bila dovoljno prisutna u medijima te da su liječnici svakodnevno izloženi nasilju

Moji kolege gotovo da su se naviknuli raditi u tako teškim okolnostima i mnogi od njih pokušavaju umanjiti štetu koju im pacijent nasiljem nanosi. Skloni su tomu da prijeđu preko svega jer moraju nastaviti raditi smireno i koncentrirano sa svima onima drugima koji čekaju svoj red, ali bilo koja vrsta nasilja, pa tako i verbalno, ostavlja dubok trag na koncentraciju, sigurnost liječnika i na tome kako će on nastaviti dalje raditi, rekla je u razgovoru za HRT Nataša Ban Toskić.

Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine, prokomentirala je slučaj napadnute psihijatrice u Virovitici i istaknula kako je to tema koja do sada nije bila dovoljno prisutna u medijima te da su liječnici svakodnevno izloženi nasilju.

Naglasila je kako u obiteljskoj medicini, osim što nedostaje liječnika, većinom su to žene starije od 55 godina, a usto brojne su ordinacije u Hrvatskoj izolirane.

- Ministar je odavno obećao poslati administratore i administrativno nas rasteretiti, to se do sada nije dogodilo. Zato nam je palo na pamet, ako ništa drugo, da se barem osnuje helpdesk HZZO-a na kojem bi bili odmah dostupni i pacijentima i liječnicima kontrolori HZZO-a koji su vještaci, najbolje upućeni u prava pacijenta i koji bi istog trenutka dali stručno tumačenje ima li pacijent neko pravo koje zahtijeva iz osiguranja ili ne - kazala je Ban Toskić.

Posljednjih dana aktualna je tema nestašice pojedinih lijekova. 

- Mi već dulje osjećamo nedostatak nama najvažnijeg antibiotika, a to je penicilin. Svjedoci smo svakodnevno takozvane defekture ili nedostatka nekog lijeka. Tu se nalaze i neki antidepresivi, lijekovi protiv osteoporoze, lijekovi za srčane bolesti. Do sada smo se snalazili s paralelnim lijekovima, nadam se da defekture neće dugo trajati i apeliram da se problem penicilina i cjepiva protiv tetanusa hitno riješi, istaknula je Ban Toskić. 

Najčitaniji članci