Obavijesti

News

Komentari 56

Skupština Bandićev prijedlog o cijenama vrtića opet odbila

Skupština Bandićev prijedlog o cijenama vrtića opet odbila
6

Bandić je ustvrdio da bi djecu koja su ostala bez mjesta u vrtiću smjestio u privatne ili vjerske jer bi njima Grad povećao subvencije da roditelji ne plaćaju realnu cijenu

VIDEO

Nakon više od dva sata rasprave 31 zastupnik bio je protiv gradonačelnikova prijedloga o cijenama vrtića. Milan Bandić dao je prijedlog da vrtić bude besplatan za djecu čiji roditelji primaju plaću manju od 2.000 kuna po članu. Za roditelje s većom plaćom raste i cijena vrtića. Najviše plaćaju oni koji imaju preko 8.000 kuna po članu i to 1800 kuna za 10-satni i 1170 za poludnevni boravak. SDP-ov Mirando Mrsić usprotivio se gradonačelnikovu prijedlogu.

- Skupština je glasala za 200 i 400 kuna. To je na snazi. Oni roditelji koji imaju plaću već uplaćuju veće poreze i prireze u proračun Grada Zagreba - zaključio je Mrsić. Proturječio mu je nezavisni zastupnik Josip Hren.

-Trebali biste se brinuti za 80 posto , kojima će koštati manje ili jednako, a ne o deset posto bogatih koji će plaćati više – odbrusio je SDP-ovu zastupniku. Kako je gradonačelnik napustio Skupštinu nakon aktualnog sata, u njegovu obranu je, uz Hrena, stala njegova zamjenica Jelena Pavičić Vukičević. Šokiralo ju je što SDP-ovi zastupnici gradonačelnikov prijedlog nazivaju poskupljenjem.

-Je li pošteno da netko tko živi na socijalnom minimumu plaća vrtić jednako kao netko tko ima 15.000 kuna plaće? - zapitala je Pavičić Vukičević. Nakon nje do govornice je došao Jurica Meić.

-Participacija roditelja dosad je bila 100 milijuna kuna, a po ovoj odluci bila bi 170 milijuna kuna. Zar to nije 70 posto veće sudjelovanje roditelja i nije li to poskupljenje? - rekao je Meić.

Omogućit će besplatni 15-minutni parking

Gradska skupština usuglasila se s prijedlogom odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja. Ovom odlukom omogućit će se besplatni 15-minutni parking roditelja, koji dođu po svoju djecu u školu ili vrtić. Regulirat će se parkirališne zone koje će biti podijeljene na manja područja. Bit će primjenjive i na javna parkirališta s naplatom i rezervirana parkirališna mjesta. Stvorit će se zona u kojoj parkiranje uopće neće biti dozvoljeno. Prijedlog, koji uključuje niz promjena, donijeli su Klubovi zastupnika SDP-a i HSU-a te Klub nezavisnih gradskih zastupnika Nezavisne liste Tatjane Holjevac. 

- Ovo nam može samo koristiti. Neke odluke se moraju osvježiti i mora se paziti da se bude više u korak s vremenom. Mora se ubaciti neke novitete – rekao je Srđan Subotić (SDP).

Rasprava o vrtićima bila je žestoka

O naplati dječjih vrtića ponovno se u utorak raspravljalo na sjednici Zagrebačke skupštine. Kao i nekoliko puta prije, rasprava je bila žestoka. SDP-ovac Marin Knezović optužio je Bandića da koristi gradske evidencije za kampanju uoči izbora jer šalje građanima pisma o njihovim socijalnim pravima. Bandić mu je kazao kako mu on neće zabraniti da se obraća ljudima.

- Ja to radim već šest mjeseci jer stvarate kakofoniju - odgovorio mu je Bandić. 

Knezović mu je pak rekao kako pisma ne šalje onima čija se prava ne smanjuju, no gradonačelnik je to demantirao i kazao je pisma poslao i rodiljama nakon što su im smanjili naknade, piše tportal. No, SDP-ovac se nije dao smesti te je zaključio da Bandić 'hoda po rubu zakona'. 

- Ja ne znam kaj da delam. Kakvo kršenje zakona? Da se sakrijem u mišju rupu i vozim se tačkama? Da po noći dolazim na posao? - upitao je Bandić. 

Nakon Knezovića s 'rešetanjem' Bandića nastavila je njegova kolegica Ivana Mlinar Horvat koja ga je pitala koliko je djece ove godine ostalo bez mjesta u vrtićima i jaslicama. Zagrebački gradonačelnik ustvrdio je kako je riječ o brojki između 1300 i 1500 djece te se opravdao da će tu djecu smjestiti u privatne i vjerske vrtiće. Grad bi takvim vrtićima povećao subvencije kako roditelji ne bi plaćali realnu cijenu privatnih vrtića.

HDZ-ovci opet tražili Čovićevu ostavku

U nastavku sjednice zastupnici su kao temu 'potegnuli' i pitanje poslovanja Autobusnog kolodvora. HDZ-ovci su tražili da Ivo Čović zbog toga podnese ostavku.

- Imam pitanje i prijedlog za predsjednika Uprave Holdinga. Planirate li dati ostavku? I dajte ostavku - poručio je na sjednici Gradske skupštine Stanko Gačić (HDZ) Ivi Čoviću nakon što ga je pitao o rješavanju navodnih ilegalnih poslova na Autobusnom kolodvoru.

Gačić tvrdi kako se ondje poslovni prostori daju bez natječaja.

- Ne planiram dati ostavku. Što se tiče Autobusnog kolodvora, uvjeren sam da nema problema. Bilo ih je, ali na tome smo radili zadnje dvije godine i to smo rješili. Još ćemo jednom to provjeriti - rekao je Čović.

Tijekom aktualnog sata još mu je dvoje HDZ-ovaca predlagalo da da ostavku - Margareta Mađarić i Božica Šolić. Mađarić ga je pitala zašto je podbacila prodaja stanova u Sopnici-Jelkovec. Čović je odgovorio kako tržište nekretnina opet oživljava te da ima posebnu akciju, tko do kraja kolovoza ondje kupi stan, garažu dobiva povoljnije ili besplatno.

Bandić: Vama gradonačelnik ne treba, vi bi da ja umrem

Na aktualnom satu opet se zakuhtalo između Milana Bandića i SDP-ovca Jurice Meića. Gradski zastupnik pitao je gradonačelnika zašto je u ožujku, kad je trebalo osigurati novac za nove odjele bolnice na Jankomiru, predložio rebalans, a sada to neće učiniti. Potom mu je poručio da barem pokuša govoriti istinu.

- Za vašu istinu ćemo se vidjeti na sudu - odgovorio je Bandić s govornice aludirajući na tužbu, koju je u travnju podigao protiv Meića zbog izjave "Jel' vas strah Svevišnjeg kad toliko kradete?".

- Ne bojim se ja kaznenih prijava. Protiv mene su ih podnijeli više od 300. Što je meni još jedna? - pitao se gradonačelnik s govornice te nastavio:

- Vama gradonačelnik nije ni potreban. Vi bi da ja umrem. Vi bi da odem pa da sami možete predlagati rebalans proračuna. Ali ne bu to tako bilo. Sjede ovdje uglednici Grada Zagreba, koji su mi pred Skupštinu donijeli kofer. Koferčinu! - bijesnio je gradonačelnik.

Meić je raspravu završio izrekom "Čovjeka se drži za riječ, a magarca za uši".

Dan uoči sjednice Skupštine Grada Zagreba zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odgovarajući na pitanje hoće li biti rebalansa proračuna zbog polugodišnjeg vrućeg pitanja oko promjena cijena vrtića rekao je da će do rebalansa doći kad se za to ispune zakonski uvjeti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.