Obavijesti

News

Komentari 209

Bandić uložio amandmane na svoj GUP: Ovo je farsa!

Bandić uložio amandmane na svoj GUP: Ovo je farsa!
1

Čak je i stranka Milana Bandića uložila amandmane na GUP, čiju izradu vodi upravo gradonačelnik, a HDZ je, kako su i najavili, na GUP uložili 15 amandmana na užas oporbe

VIDEO

Sjednica zagrebačke Skupštine danas je donijela neka iznenađenja. Kao što je i najavio HDZ je podnio petnaest amandmana na prijedlog Generalnog urbanističkog plana (GUP) Grada Zagreba. Ono što je zanimljivo je da je stranka Milana Bandića BM 365-stranka rada i solidarnosti, zagrebačkog gradonačelnika, koji je predlagatelj točke dnevnog reda, podnijela čak 65 amandmana.

Prema proceduri o GUP-u se danas neće odlučivati jer o amandmanima se se treba očitovati i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, kojeg vodi HNS-ov Predrag Štormar što će cijelu proceduru odužiti najmanje mjesec dana. Rasprava o GUP-u i amandmanima očekuje se iza 15 sati.

15.20 - Sjednica Skupštine je opet prekinuta, sada do 15.45. Anka Mrak Taritaš je rekla da svi amandmani moraju biti u skladu s izmjenama i dopunama, a da to nije tako. Odbor za prostorno uređenje sada treba održati sastanak o amandmanima. 

15.05 - Nastavljena je sjednica. Drago Prgomet je otvorio glasovanje za puštanje amandmana dalje u postupak i najavio čitanje svih amandmana: "I tako 80 puta", rekao je Prgomet, aludirajući na velik broj amandmana. Bandićeva koalicija podnijela ih je 65, a HDZ 15. 

15.00 - Rasprava o Generalnom urbanističkom planu počela je u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u 15 sati. Na vlastiti prijedlog izmjena GUP-a sam gradonačelnik Milan Bandić podnio je šest amandmana. Njegova stranka Milan Bandić 365 čak 65, a HDZ ih je podnio 15. 

13:50 - Predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet najavio je stanku do 15 sati. "Tih papira mi natrpalo, ovi bacaju ovo, ovi donose amandmane. Ma gledaj, nemam pojma što napraviti, baš me briga, neka idu amandmani, nek se j...", kazao je iznervirani Prgomet, dok je mikrofon još bio uključen, a nakon što je najavio stanku, objavio je Večernji list tranksript Prgometove izjave.

To je šokiralo zastupnika platforme Možemo, Tomislava Tomaševića. 

- Meni je neshvatljivo da na dokument koji se mijenja četiri i pol godine, nakon dvije javne rasprave, gradončelnik koji vodi izmjenu, koji vodi GUP, sa svojim Klubom ulaže amandmane na samoj sjednici. A zašto se to radi? Da ne možemo stručna javnost i mi vidjeti što su podnijeli. Ovo je najgora farsa u prostornom planiranju u Hrvatskoj ikad - rekao je 

A da je HDZ podnio amandmane u ovom trenutku, ne iznenađuje ga. Kao i Petek, smatra da si time HDZ samo kupuje vrijeme.

- Ovo je najočekivaniji scenarij. Očito je da je HDZ podijeljen. Ovo je neko kompromisno rješenje kojim očito HDZ kupuje vrijeme da prođu unutarstranački izbori. Za nas je taj dokument nepopravljiv i mi smatramo da treba glasati protiv. On je kao švicarski sir, toliko pun iznimaka svih ovih godina i nema više nikakvog smisla. Nema više pravo ni da se zove generalni urbanistički plan - ističe Tomašević. 

Petek podsjeća kako se rasprava o GUP-u nekoliko puta odgađala zbog HDZ-a.

- U prosincu smo imali situaciju kada je GUP trebao doći na dnevni red, ali se zbog predsjedničkih izbora nije razgovaralo o njemu, bio je povučen. A sada u trećem postupku opet smeta HDZ-u zbog unutarstranačkih izbora. Nadam se da je Plenković naučio lekciju koju je dobila Kolinda Grabar-Kitarović, da je zagrljaj Milana Bandića smrtonosan i da je ta koalicija njoj prouzročila poraz - kaže je Petek. 

HDZ-ov zastupnik Kazimir Ilijaš naglašava kako HDZ za GUP neće glasati ukoliko se ne prihvati samo jedan njihov amandman. Na pitanje zašto su čekali šest mjeseci s amandmanima, poručuje kako nije točno da su čekali. 

- Ako dobro pratite onda ćete vidjeti da smo mi imali amandmane u pripremi prije nego je točka GUP-a povučena. U međuvremenu smo još neke dodali i nije točno da smo čekali. Amandmani koji su bili, dostupni su na web stranici Gradske skupštine i ovo je samo nastavak naše politike da vodimo računa da se uvrste u GUP - istaknuo je. 

Na pitanje zašto ih nisu uvrstili ranije, a ne na dan sjednice i rasprave, poručio je kako su čekali odluku gradske organizacije HDZ-a. Davanje amandmana u zadnji tren ne smatra neozbiljnim. 

- Amandame koje smo mi uložili nije neozbiljno davati već oni idu na boljitak i poboljšanje GUP-a - istaknuo je ne želeće komentirati podnošenje amandmana od samog gradonačelnika.

Naglasio je i kako unutar HDZ-a nema nikakvih podjela. 

- Nema podjela, mi smo velika stranka, demokratska stranka, i u demokratskom društvu postoje  oni koji su za i oni koji su protiv. Uvažavali smo argumente i jednih i drugih i naših stručnih odbora. Bilo bi presmiješno da se sve odluke donose jednoliko, kao da smo u Sjevernoj Koreji - kaže. 

Novinari su ga upiatli i misli li on da suradnja s Bandićem šteti HDZ-u.  

- Mi smo u kolaciji sa strankom gradonačelnika Bandića na način da imamo sporazumnu koaliciju i u toj sporazumnoj koalicji se vežu naši projekti. Nama je bitno da te naše projekte ostvarujemo - kaže. 

Prosvjedi prije Skupštine, Bandić došao s osiguranjem

Protiv izmjena zagrebačkog GUP-a glasno se u četvrtak sa transparentima, zviždaljkama i bubnjevima prosvjedovalo ispred zgrade Gradske skupštine uoči sjednice na čijem je dnevnom redu i rasprava o GUP-u, a gradonačelniku Milanu Bandiću dok je ulazio u zgradu okružen osiguranjem prosvjednici su uzvikivali "Lopove". 

Tijek sjednice:

Predsjednik zagrebačke Skupštine Drago Prgomet (HDZ) izvijestio je kako je želio da se o Generalnom urbanističkom planu, zbog interesa javnosti, raspravlja na početku sjednice.   

- Dobio sam informaciju od Kluba stranke Bandić Milan 365 i HDZ-a da određeni broj amandmana treba tehnički pripremiti i jednostavno bi bilo nelogični da idemo prvo s tim točkama i radimo stanku od sat, dva ili tri - kazao je Prgomet. 

Bandić s osiguranjem stigao na Skupštinu, naljutila ga pitanja
Bandić s osiguranjem stigao na Skupštinu, naljutila ga pitanja

Na početku aktualca Vesna Nađ (SDP) pitala je gradonačelnika Milana Bandića zna li što sadrži zemlja zagrebačkog Hipodroma. Bandić joj je uzvratio da će dobiti pisani odgovor. Vijećnica Nađ mu je odgovorila: 

- Budući da ne znate dat ću vam komad te zemlje koja sadrži zelenu oazu, savski šljunak, rock koncerte, papin blagoslov, topot konja i dječji smijeh - rekla mu je Nađ. 

- To je predragocjen prostor da bi se radio cirkus ili pjesničke varijacije. Podsjetili ste me na Vesnu Parun, ali ne bih htio vrijeđati Vesnu Parun. Dobit ćete pisani odgovor pa možete napraviti knjižicu pjesama - poručio joj je Bandić. 

Nestranački Jozo Miličević pitao je gradonačelnika koje mjere Grad planira poduzeti zbog manjka u gradskoj blagajni. Bandić mu je dogovorio kako će neovisna agencija napraviti analizu te obećao vijećniku da će dobiti pisani odgovor o tome koje mjere Grad planira poduzeti. Tijekom njegovog izlaganja na ovu temi iz klupa mu je dobacivao Zvane Brumnić (SDP) što je razljutilo gradonačelnika Bandića. 

- Kao đilkoš prekidate gradonačelnika! Gdje vam je kultura i odgoj. To što nemate pojma o politici vaš je problem, ali mogli bi biti malo kulturniji i pristojniji - odbrusio mu je Bandić i zatražio od predsjednika Skupštine da ga zaštiti. 

Bandićev GUP može spasiti samo HDZ. A oni sve odgađaju
Bandićev GUP može spasiti samo HDZ. A oni sve odgađaju

Nestranački Renato Petek ustvrdio je kako zagrebački gradonačelnik nema viziju grada kakav bi trebao biti jer predlaže stvari koje su na štetu građana. 

- Jeste li fiktivni gradonačelnik - pitao ga je Petek. 

- Plješćite mojim potezima. To vam je najkraći put do gradonačelnikovog mjesta - odgovorio mu je Bandić.  

Darka Klasnića (HSLS) zanimalo je li  Zagreba planirao dodatna sredstva u slučaju epidemije  koronavirusa.

Gradonačelnik je odgovorio kako je imao sastanak s novim ministrom zdravstva i da je oformljen stožer pri Ministarstvu zdravstva u kojem su iz grada Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i Vjekoslav Jeleč, pročelnik Ureda za zdravlje te da će mu dostaviti operativni plan.

Mateja Mišića (SDP) zanimalo je stanje u ZET-u s obzirom na da se prije par dana zapalio autobus u Dubravi, a sinoć je iskočio tramvaj zbog čega je istočni dio grada bio bez tramvajskog prijevoza. Smatra da umjesto obavljanja svog posla ZET služi za dizanja kredita za žičaru i kao mjesto za zapošljavanje "žetončića".

- Osjećate li vi Zagreb'- upitao je Mišić.

Bandić mu je poručio da je očito da on živi u virtualnom Zagrebu u kojem nema iskakanja tramvaja i zapaljenih autobusa.

Zvane Brumnić (SDP) pitao je gradonačelnika Bandića o transparentnosti vezano za pročišćavanje otpadnih voda ustvrdivši da je prema mišljenju na Vijeća za vodne usluge da sporazum koji je potpisao nezakonit. Na tu tvrdnju Bandić se nasmijao i Brumnića upitao koja je ovo godina.

- Mislio sam kad sam čuo pitanje da je 2010. godina jer do tada sam bio dobar, a nakon toga sam postao lupež. Dok sam vam bio ćaća bio sam vam dobar. Vijeće nije meritorno i vi to znate. U gradu vlada nulta stopa na kriminal - poručio je Bandić.

Pitao je Brumnića je li ikada išta napravio pa i pasiju kućicu. 

- Najlakše je pljunuti na Bandića i završiti na naslovnoj stranici. Dokle tako? Nemojte s ove govornice preuzimati funkcije institucija ove zemlje. Nemate moralno pravo na to i niste zato izabrani - odgovorio mu je Bandić. 

Nezadovoljan odgovorom Brumnić je podsjetio da je četiri puta upozoravao na pročistač i da se sa 46 posto dobiti nekom sapuna vrat.

- Mi smo treći stupanj mogli financirati iz EU fondova, a sad će građani platiti 500 milijuna kuna, a trebali smo samo 15 posto tog iznosa. Naručili smo radove za koje se ne zna tko je naručitelj ali se zna tko je investitor - odgovorio mu je Brumnić. 

Bandić je ustvrdio da njemu ne treba tumačiti kako se povlače sredstva iz EU fondova. 

- Što vi mislite da sam ja pijan, vi meni tumačite 15 posto gradske pare, 85 europske. Ako pitate građane koja su tri glavna problema, reći će vam žičara, otpad, fasade. Mene zanima kad ćemo mi početi živjeti europski grad kao europski ljudi - rekao je Bandić.

Predsjednik Skupštine zamolio Bandića da se bolje izražava, a gradonačelnik je zavapio da on nije kriv na što su svi nasmijali.

"Farsa od Skupštine"

Na GUP je stranka Milana Bandića podnijela 65 amandmana, a 15 kao što su najavili i HDZ-ovci.

Kako se pojavila informacija da ću uz najavljenih 15-ak amandmana HDZ-a i Bandićev klub podnijeti njih čak 50-tak Tomislav Tomašević iz "Zagreb je naš" je kazao kako je čuo da se spominje čak 75 i da je sve to skupa neshvatljivo.

- Ne znam koliko će točno biti amandmana. Spominje se čak 75 amandmana. Neshvatljivo je da gradonačelnik koji vodi izradu sa svojim klubom na svoj GUP na samoj sjednici planira uložiti na taj dokument 50-ak amandmana. Pa zašto se to radi? Zato da stručna javnost ne može vidjeti na vrijeme. Da je uloženo u redovnoj proceduri onda bi se tri dana moglo analizirati za koga se i što prenamjenjuje. Cijela procedura postaje farsa. Ne mogu vjerovati da smo na sjednici Skupštine i mi još uvijek ne znamo koliko je amandmana i kakvi su - zaključio je Tomašević.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 209
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)