Obavijesti

News

Komentari 125

Bandić smislio: Nema odvoza smeća bez Holdingovih vreća

Bandić smislio: Nema odvoza smeća bez  Holdingovih vreća
4

Umjesto naplate po površini stana, ubuduće će trebati kupiti vreće i dodatno plaćati ako se one prebrzo pune. Grad Zagreb još skriva koliko će to točno koštati građane

VIDEO

Naplata otpada po površini stana napokon odlazi u povijest u Zagrebu. Nakon tri godine neuspješnih pokušaja da se uskladi sa zakonom i naplaćuje otpad po količini ili volumenu, gradonačelnik Milan Bandić je konačno odlučio: građanima će se prodavati plastične vreće za otpad.

Još se ne znaju cijene vreća

Stoji to u najnovijem prijedlogu koji bi trebao biti prihvaćen na Skupštini sljedeći tjedan. Međutim, odluka u sebi ne sadrži najvažniju stavku: koliko će sve to koštati građane. Iako smo to pokušali saznati i u Zagrebačkom holdingu koji će prodavati vrećice, kao i u Zagrebu, odgovore nismo dobili u trenutku pisanja teksta. Cijene će se donijeti mjesec dana nakon odluke, kratko nam je poručeno. Tako bi zastupnici trebali prihvatiti odluku, a da se uopće ne zna kako će to utjecati na račune građana.

Svakom stanu jedna vreća za komunalni i jedna za biootpad

Bit novog načina naplate je da će se za svaki stan dobiti jednu vreću za miješani komunalni otpad od 60 litara i jednu za biootpad(organiski otpad poput ostataka hrane) od 30 litara. To je ujedno i minimalni mjesečni trošak koji moraju platiti. Odlagat će ih u spremnike za otpad koji su pored zgrada kao i dosad. Kada potroše minimalne količine vrećica koje su im dostavljene, morat će kupovati nove: od pet, 10, 20, 30 i 60 litara. One će imati posebnu cijenu. 

Za kuće i poslovne prostore druga pravila

Za kuće i poslovne prostore neće vrijediti pravilo vreća. Oni dobivaju kante i spremnike. Od 60 do 120 litara. Njima će se obračunavati cijena na temelju dva odvoza tjedno. Stanovnicima u kućama je ostavljena mogućnost da i oni plaćaju otpad kroz kupnju vreća, ali to će morati posebno zatražiti. 

Manji računi za one koji odvajaju otpad

Kako bi ovaj sustav funkcionirao i potaknuo građane na recikliranje, istom odlukom je Zagrebački holding obvezan da građanima osigura spremnike za sav ostali otpad: staklo, papir, metal, tekstil. Odlaganje u te spremnike na zelenim otocima i reciklažnim dvorištima bi bilo besplatno. Time bi oni koji razdvajaju i posebno odlažu otpad imali puno manje otpada, a samim time i manje račune. Oni koji zajedno odlažu papir, biootpad, staklo i sve ostalo, vrlo brzo će napuniti svoje vrećice od 60 litara i tako morati kupovati dodatne. 

Na snazi 1. srpnja 2014., ali tko će to kontrolirati?

Nakon što se prijedlog usvoji, sve bi trebalo početi funkcionirati 1. srpnja sljedeće godine. Nepoznanica je još puno. Osim cijene, ostaje problem kontrole. Kako spriječiti da netko tko potroši minimalne količine vrećica jednostavno ne odlaže kao i dosad otpad u spremnik ispred zgrade? Kako ga natjerati da kupi nove vrećice? Kako spriječiti odlaganje u tuđe spremnike? Hoće li se zaista održati obećanje da će grad dobiti tisuće novih spremnika za razdvajanje otpada bez kojih je odluka neprovediva? 

Pitanje je koliko je sustav vrećica zaista razrađen i pripremljen

Gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić Kikaš još nisu dali odgovore na ta pitanja. Kako su pak samo prije tri tjedna obojica predlagala potpuno drugačiji sustav odvoza otpada, pitanje je koliko je sustav vrećica zaista razrađen i pripremljen.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...