Obavijesti

News

Komentari 748

Bandić: Uđite u moju kožu ili kožu vjernika pa onda pljujte

Bandić: Uđite u moju kožu ili kožu vjernika pa onda pljujte
3

Nije točno da je plakat za predstavu povrijedio osjećanje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila umjetničke slobode, smatra ministrica Zlatar Violić

VIDEO

Uklanjanje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke', koje je naložio gradonačelnik Milan Bandić, naišlo je na brojne kritike. Gradonačelnik nije dugo čekao da 'uzvrati' udarac'. Njemu je, kaže, sve kristalno jasno. 

- Nisam znao da će to izazvati veliku polemiku. Ako već pljuvačine u medijima mora biti, onda neka se dopusti da se strane pljuju međusobno. Manje mudar gradonačelnik od mene bi na ove napade, koji dolaze, uvjetno govorim s lijeva, rekao - oprosti im Bože jer ne znaju što govore - rekao je i nastavio: 

- Malo više mudar gradonačelnik, a udvaram si da jesam, bi odgovorio - oni koji su kritizirali ne mogu ući u moju kožu, a još manje u kožu vjernika. Kad bi mogli ući u moju kožu znali bi što onda to ne bi govorili. Stao sam iza svog poteza kao gradonačelnik svih građana i kao vjernik. Napravio bih isto i da neka vjerska manjinska zajednica doživi isti osjećaj. Ovo je grad tolerancije, suživota i ja sam gradonačelnik svih građana. Ja to ne glumim, ja to živim. I to svi znaju. Prema tome, ima li što sporno? Nema - zaključio je Bandić, a prenosi Jutarnji list.

Zlatar Violić: Ova cenzura dokazuje da su takvi plakati itekako potrebni

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić osudila je uklanjanje plakata za predstavu 'Fine mrtve djevojke' te kazala kako nije trebao biti zabranjen. 

- Smatram da plakat za predstavu 'Fine mrtve djevojke' treba i nadalje koristiti jer on na kvalitetan način poziva građane na predstavu koja govori o njihovim problemima. Problem otpora prema onima i onom drugačijem je problem svih - jer svi smo mi, uključujući i različite religijske udruge, lokalne političare, gradske dužnosnike i ravnatelje kazališta - nekome ona ili onaj Drugi - istaknula je ministrica u priopćenju. 

Smatra kako problem nije plakat već cenzura koja dokazuje da su ovakve predstave i plakati itekako potrebni. 

- I predstava i plakat dokazuju da i te kako imamo i dizajnera poput Vanje Cuculića, redatelja poput Matanića, glumaca i glumica, pisaca poput Mate Matišića, koji nisu samo vrhunski stilisti nego na relevantan način govore o društvenim problemima. Nije točno da je plakat povrijedio osjećanje vjernika, nego je gradska i kazališna cenzura narušila prostor umjetničkih sloboda - poručila je Zlatar Violić u priopćenju na internetskim stranicama HNS-a

Autorska ekipa koja je radila na predstavi, prema njenim riječima zaslužuju svaku pohvalu.

- To su vrhunski hrvatski umjetnici i poigravati se s njihovim umjetničkim radom na ovaj način krajnje je neodgovorno - zaključila je Zlatar Violić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 748
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C