Obavijesti

News

Komentari 58

'Bandićevci' nanijeli štetu 68,7 milijuna kn izmjenama GUP-a

Nakon skoro dvije godine istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv osmero visokorangiranih dužnosnika Grada Zagreba zbog ilegalnih ispravaka GUP-a

VIDEO

Nakon skoro dvije godine istrage, USKOK je podigao optužnicu protiv osmero visokorangiranih dužnosnika Zagreba zbog ilegalnih ispravaka Generalnog urbanističkog plana. USKOK je prvi puta utvrdio i štetu za pogodovanja investitorima. Ona, prema optužnici, iznosi čak 68,65 milijuna kuna, odnosno za toliko je novca pogodovano investitorima. 

Među optuženima su najbliži Bandićevi suradnici. Prvookrivljeni je savjetnik gradonačelnika Željko Horvat koji je već pod istragom i za pogodovanje u aferi Agram. Odmah iza njega su i danas aktualni pročelnici za urbanizam u Zagrebu, Jadranka Veselić Bruvo i Ivica Fanjek. Optužen je i Davor Jelavić, bivši pročelnik za izgradnju koji i sada savjetuje gradonačelnika, zatim Vidoje Bulum, bivši tajnik i voditelj stručne službe, Greta Augustinović Pavičić koja je bila tajnica Skupštine i dvije osobe u tvrtkama. 

Ukratko, oni su pogodovali investitorima tako što su bez javne rasprave, pod krinkom tehničkih ispravaka urbanističkog plana pogodovali investitorima mijenjajući izgrađenost zemljišta, povećanjem zgrada, brisanjem zelenila. Preko 115 takvih ispravaka je doneseno za koje je utvrđeno da nije provedena javna rasprava i procedura, a USKOK je sada utvrdio da se radi o najmanje 43 slučaja u kojima je pogodovano za 68 ,65 milijuna kuna. Oni su provedeni daleko od očiju javnosti. 

Među ostalim, spominjalo se i pogodovanje tvrtki Munja, Zlatki Canjugu, investitoru na Vrbiku, bivšem Hypo Consultantsu, te mnogim drugima.

Prenosimo cijeli tekst optužnice sa stranica USKOK-a:

"USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv osmoro hrvatskih državljana Ž. H.  (1960.), D. J. (1947.), J. V. B. (1961.), I. F. (1954.), V. B. (1949.), G. A. P. (1955.), P. M. (1955.), A. G. (1966.) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja službene isprave te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. (11. 6. 2015.)

Optužnicom se I. okr., kao savjetniku pročelnika Gradskog zavoda za prostorno uređenje, potom privremenom ravnatelju Zavoda za prostorno uređenje te zatim savjetniku ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje, II. okr., kao pročelniku Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, III. okr., kao pročelnici Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, IV. okr., kao pročelniku Gradskog zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba, V. okr., kao tajniku Gradskog poglavarstva, i VI. okr., kao tajnici Gradske skupštine, stavlja na teret da su, od lipnja 2006. do 8. svibnja 2009. godine, u namjeri pribavljanja znatne materijalne koristi raznim investitorima, fizičkim i pravnim osobama, pogodovali istima na način da su u cilju realizacije povećanja vrijednosti zemljišta nezakonitim i neovlaštenim izmjenama prostorno-planske dokumentacije kroz navodne ispravke, na traženje i u dogovoru s određenim investitorima, poduzimali međusobno povezane radnje. Tako je I. okr. sačinjavao službene zabilješke kojima su se evidentirale i potvrđivale navodne tehničke greške uočene u odlukama o donošenju prostorno-planske dokumentacije Grada Zagreba i Sesveta, iako je znao da se ne radi o ispravku grešaka već o izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije. Zatim su sačinjene službene zabilješke potpisivali II. okr., III. okr., IV. okr., V. okr. i VI. okr., znajući pritom da se ne radi o pogreškama već o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od strane Gradske skupštine Grada Zagreba. Potom su prijedlozi ispravaka dostavljani VI. okr., tajnici Gradske skupštine Grada Zagreba, koja je, iako svjesna da nisu ispunjeni uvjeti za ispravak odluka i da se time izbjegava provođenje zakonom propisane procedure, davala i potpisivala ispravke odluka o donošenju prostorno-planske dokumentacije, neistinito potvrđujući da se radi o uočenim greškama u navedenoj dokumentaciji, te ih je zatim objavljivala u Službenom glasniku Grada Zagreba omogućivši time njihovo stupanje na pravnu snagu. Okrivljenici su u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju te su na taj način nezakonitom provedbom izmjena i dopuna prostorno-planskih parametara izgradnje pogodovali raznim investitorima povećanjem mogućnosti gradnje i prenamjenom zemljišta čime su im pribavili znatnu imovinsku korist. Na opisani način je VII. okr. investitoru, trgovačkim društvima u kojima je VIII. okr. odgovorna osoba i drugim trgovačkim društvima pribavljena korist u ukupnom iznosu od najmanje 68.650.000,00 kuna".

Građani spriječili štetnu gradnju

Jedan od optuženih investitora koje USKOK navodi pod inicijalima P. M. je vjerojatno Petar Milas. Kroz "ispravke" na Vrbiku, cijela afera se počela odmotavati upravo na njegovom slučaju. Građani naselja Vrbik su primjetili da im se odjednom počinje čistiti zelena površina za gradnju. Zastupnik Pero Kovačević je tada otkrio da je "ispravkom" Milasu umjesto jedne zgrade, predviđene dvije. Katnost je porasla sa četiri na pet katova, a broj stanova sa 24 na 30. Porasla je i površina na kojoj se može graditi. 

- Na osnovu tog slučaja sam napisao kaznenu prijavu za ilegalne ispravke prije pet godina. Uspjeli smo kroz bunt građana spriječiti tu štetnu gradnju - kaže nam Pero Kovačević.




Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.