Obavijesti

News

Komentari 89

Bandiću propalo pogodovanje Elicomu od 160 milijuna kuna

Bandiću propalo pogodovanje Elicomu od 160 milijuna kuna
8

Zagrebačkom gradonačelniku propao je pokušaj dodjele posla održavanja rasvjete tvrtki Elicom. Skupštinski zastupnici su ocijenili da je natječaj bio diskriminirajući

VIDEO

Zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću je propao pokušaj dodjele održavanja rasvjete vrijednog 160 milijuna kuna tvrtki Elicom. Zastupnici u Skupštini su ocijenili da je natječaj bio diskriminirajući i da se pogodovalo tvrtki Elicom koja bi trebala dobiti posao održavanja kroz četiri godine.

Elicom Ivana Mučnjaka inače svake godine dobavlja i postavlja božićnu rasvjetu za pet do sedam milijuna kuna. Sestrinska tvrtka Elicom građenje koju vodi Darko Mučnjak je najpoznatija jer je osvijetlila Domovinski most u Zagrebu za enormnih 11 milijuna kuna. Rasvjeta nikada nije proradila, a na kraju je pokradena.

Bez glasova HSLS-a odluka nije mogla proći

- Postavljeni su uvjeti koji su isključili sve ostale konkurente. Traži se promet od pet milijuna kuna na održavanju rasvjete u Zagrebu, točno se propisuje koliko ljudi i koju opremu moraju imati. Samo oni zato udovoljavaju uvjetima. Niti jedna druga tvrtka u Hrvatskoj to ne može ispuniti - rekao je Vladimir Ferdelji, zastupnik i predsjednik Odbora za komunalno gospodarstvo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ferdelji je u klubu HSLS-a i HSS-a koji su inače u partnerskom odnosu s Milanom Bandićem. Bez njihovih pet glasova, odluka nije mogla proći. Ovo je već jedan u nizu od sukoba gdje su HSLS predvođeni predsjednikom Skupštine Darinkom Kosorom odbili poslušnost Bandiću.

- Ako postavite uvjet da je direktor visok 182 centimetre, ima crvenu kravatu, crnu kosu i živi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić, jasno je da će vam se javiti samo jedna tvrtka - rekao je Ferdelji.

Elicom dobio posao umjesto HEP-a

On kaže da su takvi uvjeti nepovoljni za Grad. Inače, Elicom je prije četiri godine prvi puta dobio održavanje rasvjete. Pobijedio je HEP, ali tada je umjesto 40 milijuna godišnje, nudio cijenu 22 milijuna kuna. U četiri godine im je cijena dakle bila 88 milijuna kuna, sada je 160 milijuna. Prije četiri godine, u natječaju nije bilo specificiran promet od pet milijuna kuna na održavanju rasvjete unazad pet godina, što je sada uvjet kada ga oni ispunjavaju.

Pročelnik za građenje Dinko Bilić je obrazložio da je u četiri godine porastao broj rasvjetnih tijela, kablova i održavanje. Zastupnici Milana Bandića, ali i Milivoj Špika iz Bloka umirovljenici zajedno su pokušali obraniti odluku.

HSLS protiv, ali HSS za odluku

- Ovdje ništa nije nezakonito. Uvjeti su postavljeni da se jave tvrtke koje su sposobne održavati. Ne vidim niti jedan razlog za rušenje odluke, osim da se bude protiv - rekao je Milivoj Špika, predsjednik BUZ-a.

Ferdelji mu je odbrusio: 

- Izvrsno je diskutirati s ljudima neopterećenim znanjem. Odluka nije usvojena, ali je zanimljivo poredala zagrebačku političku kartu. 

HSLS koji je partner s Bandićem je bio protiv, ali je zato HSS bio za. HSP dr. Ante Starčević i BUZ koji se vode kao oporba su bili za odluku. SDP i HNS su bili također protiv. 

Novi natječaj po poštenijim uvjetima bi trebao biti raspisan uskoro.

Bandiću propao pokušaj nagodbe sa Žužulom

Također, Bandiću nije prošao pokušaj nagodbe kojima bi isplatio 13,4 milijuna kuna tvrtkama u vlasništvu Ante i Marjana Žužula. Radi se o tvrtkama Školska knjiga i Produkt. 

Oni su od Grada još prije 16 godina kupili zemljište za hotel, ali su ga u potpunosti platili tek godinama kasnije. Grad se sporio s njima. 

Produkt je u predstečajnoj nagodbi, pa bi ih ova isplata uz opraštanje dodatnog duga od 28,6 milijuna - spasilo od stečaja. U zamjenu bi Grad dobio svoje zemljište. Opet je HSLS blokirao odluku zajedno s HSS-om.

Troše 2,3 milijuna da zastupnici imaju video vezu

Usred krize, zagrebačka Skupština će potrošiti 2,3 milijuna kuna kako zastupnici ne bi morali dolaziti na sjednice odbora. Bit će im omogućeno da u slučaju spriječenosti video vezom sudjeluju u raspravi. 

Također, uvest će se i sustav elektroničkog glasovanja kako bi se izbjegle nejasnoće. U zadnjih šest mjeseci, dva puta se dogodilo da nije jasno kako su zastupnici glasovali.

Novi sustav glasovanja i video vezu predviđa novi Poslovnik Skupštine čiji prijedlog je usvojen danas.

Novi sustav bi trebao biti u funkciji najkasnije 2015. godine.

- Promjenama će se postići učinkovitiji rad Skupštine i njenih tijela, te pridonijeti većoj demokratizaciji u donošenju odluka - stoji u obrazloženju.

Zastupnici svih stranaka poduprijeli su prijedlog kako bi im se olakšao rad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!