Obavijesti

News

Komentari 73

Banke građanima i tvrtkama neće naplatiti rate za ožujak?

Banke građanima i tvrtkama neće naplatiti rate za ožujak?
1

Na kraju mjeseca stižu naplate kredita za ožujak. One nisu predviđne za odgodu otplate. Ali čelnik Udruge banaka poručuje: Tko nam dokaže da je imao pad prihoda i u ožujku, može dobiti odgodu naplate rate kredita

VIDEO

Banke će nam krajem mjeseca naplatiti rate kredita, a nama je, iako radimo, promet pao za 50 posto. Ima kolega koje su zatvoreni, oni nemaju odakle to platiti. Hodamo i raspitujemo se po bankama hoće li biti odgode, ali dobivamo odgovore da nikakve odluke nema i da će naplata ići. Većina nas ima ugovoreno automatizirano plaćanje rata, tako da će novac otići s računa ili ćemo završiti u blokadi. 

Priča nam to vlasnica jedne male tvrtke koja je s drugim kolegama panično pokušava doznati mogu li odgoditi plaćanja rata kredita. Rate stižu na naplatu krajem mjeseca i to će značiti blokadu računa ili gubitak zadnjeg novca za plaće i pokušaj preživljavanja. Gledaju i u Mađarsku koja je odmah odgodila plaćanje svih kredita i obveza državi do kraja godine za najpogođenije sektore. 

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

01:11

-  Nitko od nas ne zna kako dalje, ljudi su na nuli. Knjigovođe nemaju nikakve upute oko rokova plaćanja PDV-a niti za išta ostalo. U neizvjesnosti smo i pitamo se kako ćemo preživjeti – prenosi nam ta poduzetnica iskustvo malih tvrtki.

Iako je  Hrvatska udruga banaka priopćila prošli tjedan da će uvesti moratorij za naplatu rata kredita i tvrtkama i građanima pogođenim ovom krizom, u njihovu priopćenju jasno piše: za mjesece travanj, svibanj i lipanj. Također piše i da se tek treba dogovoriti cijeli zakonodavni okvir za moratorij. Dakle, ako ostane tako, svi moraju platiti rate kredita za ožujak. Ali Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka za 24sata kaže da će izaći ususret i građanima i poduzetnicima. 

Vujčić: Odgodu otplate kredita dobit će svi pogođeni mjerama
Vujčić: Odgodu otplate kredita dobit će svi pogođeni mjerama

-  Ako tvrtka dokaže i pad prihoda i probleme i u ožujku ne vidim zašto ne bi dobili odgodu i za taj mjesec. Ista stvar vrijedi i za građane, ali oni će morati individualno komunicirati sa svojim bankama i dogovoriti reprogram ili odgodu kredita. Cilj ovih mjera je da imamo zdrave klijente. I to ne samo od korone, nego i financijski – kaže nam Adrović.

Ali problem je što još nikakvih kriterija, pravila i sustava nema. Adrović pojašnjava da za tvrtke upravo finaliziraju sve procedure s Hrvatskom narodnom bankom, Finom, HBOR-om i ostalim uključenim institucijama. Što se tiče odgode građanima, model finalizira 20 banaka i HNB Ističe da bi sve bilo puno jednostavnije da je donesen poseban zakon o odgodi plaćanja, ali nije.. 

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH

Pa sada treba puno koordinacije i dogovora, a osmišljavanje jasnog modela traje već drugi tjedan. Pitamo ga i kakvi će ti kriteriji za građane, ako primjerice, budu na minimalcu koji daje Vlada za pomoć. Adrović odgovara da će se sve uzeti u obzir i da će u tom slučaju imati pravo na odgodu kredita.

- Sve je pri kraju i bit će uskoro poznato. Bankama je cilj sačuvati svoje klijente u ovoj krizi – kaže nam Adrović.

Erste banka privremeno ukida naknade za podizanje novaca
Erste banka privremeno ukida naknade za podizanje novaca

I za kraj, napominje da se što manje dolazi fizički u banke, te će svi zahtjevi moći podnijeti elektronskim putem. Oni ističe i da je Vladina agencija HAMAG-BICRO objavila poziv za povoljnije kredite koji bi također trebali osigurati poduzetnicima svježi novac za preživljavanje kad već ne mogu prodavati svoju robu i usluge. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 73
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.