Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
73 komentara

Banke građanima i tvrtkama neće naplatiti rate za ožujak?

Na kraju mjeseca stižu naplate kredita za ožujak. One nisu predviđne za odgodu otplate. Ali čelnik Udruge banaka poručuje: Tko nam dokaže da je imao pad prihoda i u ožujku, može dobiti odgodu naplate rate kredita

erste
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
73 komentara

Banke će nam krajem mjeseca naplatiti rate kredita, a nama je, iako radimo, promet pao za 50 posto. Ima kolega koje su zatvoreni, oni nemaju odakle to platiti. Hodamo i raspitujemo se po bankama hoće li biti odgode, ali dobivamo odgovore da nikakve odluke nema i da će naplata ići. Većina nas ima ugovoreno automatizirano plaćanje rata, tako da će novac otići s računa ili ćemo završiti u blokadi. 

Priča nam to vlasnica jedne male tvrtke koja je s drugim kolegama panično pokušava doznati mogu li odgoditi plaćanja rata kredita. Rate stižu na naplatu krajem mjeseca i to će značiti blokadu računa ili gubitak zadnjeg novca za plaće i pokušaj preživljavanja. Gledaju i u Mađarsku koja je odmah odgodila plaćanje svih kredita i obveza državi do kraja godine za najpogođenije sektore. 

POGLEDAJTE VIDEO

-  Nitko od nas ne zna kako dalje, ljudi su na nuli. Knjigovođe nemaju nikakve upute oko rokova plaćanja PDV-a niti za išta ostalo. U neizvjesnosti smo i pitamo se kako ćemo preživjeti – prenosi nam ta poduzetnica iskustvo malih tvrtki.

Iako je  Hrvatska udruga banaka priopćila prošli tjedan da će uvesti moratorij za naplatu rata kredita i tvrtkama i građanima pogođenim ovom krizom, u njihovu priopćenju jasno piše: za mjesece travanj, svibanj i lipanj. Također piše i da se tek treba dogovoriti cijeli zakonodavni okvir za moratorij. Dakle, ako ostane tako, svi moraju platiti rate kredita za ožujak. Ali Zdenko Adrović, predsjednik Hrvatske udruge banaka za 24sata kaže da će izaći ususret i građanima i poduzetnicima. 

Zagreb: Plenković predsjedao sjednicom za uvođenje eura kao valute u RH NAJAVIO GUVERNER Vujčić: Odgodu otplate kredita dobit će svi pogođeni mjerama

-  Ako tvrtka dokaže i pad prihoda i probleme i u ožujku ne vidim zašto ne bi dobili odgodu i za taj mjesec. Ista stvar vrijedi i za građane, ali oni će morati individualno komunicirati sa svojim bankama i dogovoriti reprogram ili odgodu kredita. Cilj ovih mjera je da imamo zdrave klijente. I to ne samo od korone, nego i financijski – kaže nam Adrović.

Ali problem je što još nikakvih kriterija, pravila i sustava nema. Adrović pojašnjava da za tvrtke upravo finaliziraju sve procedure s Hrvatskom narodnom bankom, Finom, HBOR-om i ostalim uključenim institucijama. Što se tiče odgode građanima, model finalizira 20 banaka i HNB Ističe da bi sve bilo puno jednostavnije da je donesen poseban zakon o odgodi plaćanja, ali nije.. 

Zagreb: Ministri dolaze u Banske dvore ne sjednicu užeg kabineta Vlade RH | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL Pa sada treba puno koordinacije i dogovora, a osmišljavanje jasnog modela traje već drugi tjedan. Pitamo ga i kakvi će ti kriteriji za građane, ako primjerice, budu na minimalcu koji daje Vlada za pomoć. Adrović odgovara da će se sve uzeti u obzir i da će u tom slučaju imati pravo na odgodu kredita.

- Sve je pri kraju i bit će uskoro poznato. Bankama je cilj sačuvati svoje klijente u ovoj krizi – kaže nam Adrović.

NA SVIM BANKOMATIMA Erste banka privremeno ukida naknade za podizanje novaca

I za kraj, napominje da se što manje dolazi fizički u banke, te će svi zahtjevi moći podnijeti elektronskim putem. Oni ističe i da je Vladina agencija HAMAG-BICRO objavila poziv za povoljnije kredite koji bi također trebali osigurati poduzetnicima svježi novac za preživljavanje kad već ne mogu prodavati svoju robu i usluge. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message