Obavijesti

News

Komentari 18

'Banke su priznale krivnju, ali je to priznanje stiglo prekasno'

'Banke su priznale krivnju, ali je to priznanje stiglo prekasno'
1

Prijedlog HUB-a o smanjenju kamata za 20% nije ni pravedan ni utemeljen, jer bi time svim građanima kamate bile jednake, a nemaju svi iste uvjete, kažu u Udruzi

VIDEO

Udruga Franak oglasila se priopćenjem nakon saborske rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o potrošačkom kreditiranju

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: 

Udruga Franak zadovoljna je raspravom koja je provedena u Hrvatskome saboru na prvome čitanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju. Pozdravljamo sve napore ministra Linića da ustraje u obvezivanja banaka da u svim kreditima u kojima nisu ugovoreni parametri za određivanje veličine kamatne stope, ti parametri moraju biti određeni.  

Priznanje HUB-a za krivicu banaka stiglo je ipak prekasno i s minimalnom ponudom koju sada HUB pokušava ugurati u Prijedlog zakona nakon što je prepoznao konačnu odlučnost Vlade za rješavanje toga gorućeg problema. 

Banke su manipulirale svim parametrima 

Priznanje HUB-a da 'fiksne marže nisu postojale u trenutku sklapanja ugovora o kreditima' još je jedan dokaz da su banke manipulirale svim parametrima u izračunu kamatne stope. Nije i ne smije biti dozvoljeno da bankarska marža bude nepoznat podatak. 

Iz Prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju itekako je jasno da se pojam fiksne marže odnosi na ugovorene marže u trenutku sklapanja ugovora. 

Cilj ZPK-a jest fiksirati fiksnu maržu na razinu kakva je bila u trenutku sklapanja ugovora o kreditu odnosno kakva je trebala biti da je ugovorena. 

Prijedlog HUB-a nije ni pravedan ni utemeljen

Također, prijedlog HUB-a o smanjenju kamata za 20 posto nije ni pravedan ni utemeljen, jer bi takvim smanjenjem svim građanima kamate bile jednake, a nisu svi građani u jednakim ugovornim uvjetima.  

Evo i zašto taj prijedlog nije dobar. 

Netko tko je podigao kredit 2004. ili 2005. zadužen je za 7% manje franaka nego netko tko je kredit podigao kasnije. Uslijed toga taj netko cijelo vrijeme otplate ima manje rate za cca. 10%, a ako se gleda razdoblje od 5 godina otplate jednog i drugog kredita, onda je i preostala glavnica nakon istog vremenskog trajanja otplate manja za cca. 7-10% onome tko je podigao kredit 2004. i 2005. (jer je zadužen za manje franaka, uslijed toga što je franak tih godina bio jači). 

Ako prijedlog HUB-a prođe imali bismo diskriminaciju dužnika

Ako bi se pristalo na HUB-ov prijedlog imali bismo diskriminaciju jednih CHF dužnika prema drugima. 

S druge strane, ne postoji diskriminacija euro kredita u pravome smislu te riječi, budući da će i dalje netko tko je podigao euro kredit za istu količinu kuna kao i netko drugi CHF kredit, imati manje rate i manju preostalu glavnicu nego netko sa CHF kreditom nakon promjena na temelju ZPK-a.

Pročitajte sve o slučaju 'Franak'

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...