News

Komentari 276

Banožić je najavio da se ide u smanjivanje ovlasti Milanoviću? 'Vojsci treba mir i dostojanstvo'

Banožić je najavio da se ide u smanjivanje ovlasti Milanoviću? 'Vojsci treba mir i dostojanstvo'

Banožić je odbacio i teze da su postojale opcije po kojima je i on trebao biti smijenjen u aktualnoj rekonstrukciji Vlade

Ne vrijeđam ja predsjednika, nego on vrijeđa hrvatski narod, rekao je za RTL ministar obrane Mario Banožić te istaknuo da u Vladi nemaju namjeru udovoljiti njegovu zahtjevu da mu povećaju ovlasti u Oružanim snagama.

- To je bitna teza koju trebamo postaviti. Ja radim svoj posao časno i pošteno od kada sam došao u Ministarstvo obrane, isto tako kada sam bio u državnoj imovini. Kao član Vlade nastojat ću raditi pošteno, na čast hrvatske države - kazao je.

Banožić je odbacio i teze da su postojale opcije po kojima je i on trebao biti smijenjen u aktualnoj rekonstrukciji Vlade. 

- Rekonstrukcija za mene kao ministra obrane nikada nije bila tema između premijera i mene, ona je bila nametnuta od dijela medija koji su poticali tako nešto. Jasno je da je premijer taj koji predlaže ministre, a isto tako i u slučaju sa mnom - dodao je Banožić.

Na pitanje hoće li Vlada udovoljiti zahtjevu predsjednika Milanovića koji zaziva izmjene Zakona o obrani kako bi mu se povećale ovlasti u Oružanim snagama odgovorio je "Naravno da ne".

- Nećemo mu ispuniti zahtjev. Zakon iz 2013. godine je zakon koji je on donio i rekao za njega da je loš. Taj zakon je trebao definirati ovlasti predsjednika u mirnodopsko vrijeme i u vrijeme rata, a kao takav nije dovoljno specificiran. Predsjednik Milanović koristi određeni prostor u zakonu koji nije jasno specificiran i onda radi ovakve stvari koje radi, koje su poraz za Hrvatsku vojsku. S ciljem zaštite hrvatskih vojnika i vojnikinja, ići ćemo izmjenama zakona koje će biti prije svega na korist vojnika - objasnio je.

Na pitanje znači li to manje ovlasti za predsjednika, Banožić je kazao da je vojsci potreban mir.

- Milanović jasno donosi nemir gdje god se pojavio, bio to politički skup ili vojni događaj. Kad su vojnici odlazili na zadnjem kontingentu u Kosovu, zabranio je novinarima ulazak u vojarnu, što nije bila praska. Ročnici u Požegi nemaju mogućnosti dobiti svečanost kakve su imali njihovi kolege - objasnio je.

- Treba biti mir za Hrvatsku vojsku, to treba očito biti definirano zakonom jer netko ne razumije da je normalno da vojnikinje i vojnici imaju dostojanstvo koje se ne mora vrtjeti po medijima. - kazao je.

Odbacio je i Milanovićeve prozivke da je kupnja borbenih aviona Rafalea bila preplaćena i beskorisna, naglasivši kako je i struka potvrdila da je to najbolje za Hrvatsku vojsku.

- Dakle, mi smo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo na taj način modernizirali i opremili, a ono što se radilo prijašnjih godina, za vrijeme njegova mandata, to je prepucavanje sa starim MIG-ovima u nekakvoj čudnoj varijanti - kazao je.

Na zahtjev predsjednika da se isplate dnevnice vojnim osobama u njegovoj pratnji najavio je da se oko toga traži zakonski model, "s obzirom da odluka koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani.

- Naredba koju on izdaje nije u skladu sa Zakonom o obrani. Novac koji se treba isplatiti i svi troškovi koje pravi, od famoznih letova helikoptera za koje ne želi reći gdje je išao, to su troškovi koji se bilježe u Ministarstvu obrane, netko tko nije sudjelovao u kreiranju troškova, samo treba potpisati i platiti - navodi.