Obavijesti

News

Komentari 213

Banožićeva odvjetnica: 'Neće u Sabor, zatražili smo opciju 6+6'

Banožićeva odvjetnica: 'Neće u Sabor, zatražili smo opciju 6+6'

Po zakonu dužnosnici nakon prestanka nespojive dužnosti imaju rok od osam dana za aktiviranjem mandata

VIDEO

Bivši ministar Mario Banožić teško je stradao u subotu u prometnoj nesreći koju je izazvao kad je pokušao preteći kamion na izlazu iz Vinkovaca prema Županji. Zabio se u kombi u kojem je poginuo Goran Šarić (40). Banožića su prvo prevezli u Opću županijsku bolnicu Vinkovci, a zatim u KBC Osijek.

Njegova odvjetnica Ksenija Vržina za RTL je rekla što dalje slijedi.

- Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovo saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje, podnijela sam zahtjev Vladi za 6+6 opciju - otkrila je.

- Ja sam tu odluku donijela kao njegova odvjetnica, a odvjetnica sam mu bila i u prethodnim slučajevima kada sam nastupala u njegovo ime. Podnijela sam zahtjev Saboru za aktivaciju njegovog saborskog mandata i odmah istovremeno stavljanje tog mandata u mirovanje. Podnijela sam i zahtjev Vladi za 6+6 opciju da koristi pravo šest plaći i 50 posto plaće drugih 6 mjeseci - pojasnila.

Odgovorila je i na pitanje je li dobila uvod u spis s obzirom na to da DORH provjerava činjenice oko analize njegove krvi.

- Sve je u fazi izvida koji su tajni i nije mi jasno otkud informacije u medijima, trguje se s potencijalnim dokazima, ugrožava se cijela istraga i vrlo mi je teško govoriti o svim tim činjenicama. Ne znam otkud te informacije te dok nemam uvid u spis ne mogu govoriti o dokazima koji kolaju po medijima - objasnila je.

Smatra da ne bi trebalo doći do privođenja.

- Pogotovo jer je Banožić u lošem zdravstvenom stanju. On ima prijelome, nepokretan je, nije vjerojatno ni pod punom svijesti. Ne vidim kako bi mogao utjecati na tijek eventualne istrage i potencijalne svjedoke - rekla je odvjetnica.

Plenković se sada hvali da bi 'bacao ministre kroz prozor'. Poput Putina iz Banskih dvora
Plenković se sada hvali da bi 'bacao ministre kroz  prozor'. Poput  Putina iz Banskih dvora

Po zakonu dužnosnici nakon prestanka nespojive dužnosti imaju rok od osam dana za aktiviranjem mandata. Premijer je prošle subote razriješio Banožića dužnosti ministra branitelja pa time spomenuti rok ističe u nedjelju. Jedini tko može podnijeti zahtjev jest sam dužnosnik, rekao je Robert Jankovics, čelnik Mandatno-imunitetnog povjerenstva.

- U povijesti Hrvatske nije postojala situacija da se netko kome je prestala nespojiva dužnost i ima mandat nalazi u takvom zdravstvenom stanju. Očito se zakonodavac nije na takvu situaciju pripremio - rekao je Jankovics.

U saborskim klupama Banožića mijenja stranački kolega Josip Šarić. Ne zatraži li Banožić povratak u Sabor, ostaje mu opcija za naknadu šest plus šest, koja će mu osigurati pola godine ministarske plaće, a potom još pola godine 50 posto tog iznosa. Iz Banskih dvora, iako smo poslali službeni upit, nisu odgovorili jesu li zaprimili zahtjev za spomenutu naknadu niti pojasnili može li umjesto Marija Banožića to učiniti odvjetnik ili supruga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 213
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.