Obavijesti

News

Komentari 16

Tisuće na skupu za jedinstvenu Španjolsku u kojoj je Katalonija

Tisuće na skupu za jedinstvenu Španjolsku u kojoj je Katalonija
5

U subotu se više desetaka tisuća ljudi, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize

VIDEO

Deseci tisuća ljudi u nedjelju su izašli na ulice katalonskog glavnog grada Barcelone kako bi izrazili svoje protivljenje objavi neovisnosti od Španjolske, pokazavši i koliko je ta regija podijeljena oko pitanja neovisnosti.

Prosvjednici su se okupili u središtu Barcelone sa zastavama Katalonije i Španjolske i transparentima na kojima piše "Katalonija je Španjolska" i "Zajedno smo jači", dok su se političari na obje strane još snažnije ukopali na njihovim stajalištima u najvećoj političkoj krizi zemlje posljednjih desetljeća.

"Mi se osjećamo i Kataloncima i Španjolcima", rekla je 72-godišnja prosvjednica Araceli Ponze na skupu u Barceloni. "Suočavamo se sa strašnom nepoznanicom. Vidjet ćemo što će se dogoditi ovoga tjedna no moramo govoriti vrlo glasno kako bi oni znali što mi želimo".

A man carries a placard in English during a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona

Prosvjed u Barceloni organizirala je skupina Katalonsko civilno društvo, koje se protivi neovisnosti, pod sloganom "Urazumimo se" kako bi mobilizirala, kako vjeruje, "tihu većinu" građana u Kataloniji.

Pod geslom "Dosta! Urazumimo se", okupljanje u nedjelju podržava nekoliko političkih stranaka koje su protiv nezavisnosti i nekoliko uglednika, poput književnika Maria Vargasa Llose, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, peruanske i španjolske nacionalnosti koji je katalonsku težnju za nezavisnošću nazvao "bolešću".

U subotu se na poziv građanske inicijative više desetaka tisuća osoba, odjeveno u bijelo, okupilo u nekoliko gradova zahtijevajući "dijalog" između Katalonaca i ostatka zemlje kako bi se pronašao izlaz iz najgore političke krize koju je zemlja doživjela od povratka na demokraciju 1977., nakon Francove diktature.

People wave Spanish and Catalan flags as they attend a pro-union demonstration organised by the Catalan Civil Society organisation in Barcelona

Dijalog koji Mariano Rajoy ne predviđa sve dok separatistički čelnici te moćne autonomne regije ne odustanu od želje da proglase nezavisnost.

"Želim da se prijetnja o proglašenju nezavisnosti povuče što je moguće prije jer ništa se ne može izgraditi ako ne nestane prijetnja nacionalnom jedinstvu", izjavio je šef konzervativne vlade za španjolski dnevnik El Pais.

Rajoy je u subotu rekao i da ne isključuje smjenjivanje katalonske vlade i sazivanje novih lokalnih izbora, ako ova proglasi neovisnost, kao i suspenziju sadašnjeg autonomnog statusa regije.

Očekuje se da se katalonski čelnik Carles Puigdemont u utorak obrati regionalnom parlamentu a tom bi prilikom mogao i jednostrano proglasiti neovisnost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je