News

Komentari 8

Pavo Barišić novi član Europske akademije znanosti i umjetnosti

Pavo Barišić novi član Europske akademije znanosti i umjetnosti

Europska akademija znanosti i umjetnosti okuplja više od 2000 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz cijele Europe, a Barišić je tamo primljen temeljem zasluga u znanstvenim istraživanjima i drugih postiguća.

Bivši ministar znanosti i obrazovanja te zamjenik predsjednika Kluba hrvatskih humboldtovaca prof. dr. Pravo Barišić izabran je za redovitog člana Europske akademije znanosti i umjetnosti (Academia Scientiarum er Artium Europea), priopćio je u subotu Klub hrvatskih humboldtovaca. Dr. Barišić je izabran u I. razred – Humanističke znanosti.   

Kako se navodi u priopćenju, odluku o primanju u članstvo donio je Senat Akademije temeljem zasluga u znanstvenim istraživanjima i drugih postiguća kandidata.

Europska akademija znanosti i umjetnosti ima sjedište u Salzburgu i okuplja više od 2000 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz cijele Europe. Među njima nalaze se i 34 dobitnika Nobelove nagrade, a razdijeljeni su u osam razreda: humanističke znanosti, medicina, umjetnosti, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke i znanosti o okolišu, svjetske religije, korporativna i javna uprava. 

Europska akademija osnovana je na prijedlog svjetski poznatoga kardiokirurga iz Salzburga Felixa Ungera, koji je bio njezin prvi predsjednik, tadašnjega nadbiskupa Beča kardinala Franza Königa i filozofa politike Nikolausa Lobkowitza, bivšega rektora sveučilišta u Münchenu i Eichstättu, koji je bio potpredsjednik i počasni predsjednik Akademije. Na osnivačkoj skupštini Akademije 1990. u Salzburgu nazočni su bili akademik Ivan Supek i tadašnji rektor Sveučilišta u Zagrebu akademik Zvonimir Šeparović. Od 2020. predsjednik je Akademije filozof znanosti prof. dr. emeritus Klaus Mainzer.

Misija Europske akademije znanosti i umjetnosti je poticanje interdisciplinarne suradnje između uglednih znanstvenika iz svih područja, vodećih umjetnika i stručnjaka u upravljanju. Njihova je zadaća proučavanje društvenih izazova i pomaganje u rješavanju složenih pitanja važnih za europsku budućnost i prosperitet.  Akademija sebe određuje kao živi izraz duhovnoga jedinstva Europe.  Akademija se, promičući disciplinarnu i interdisciplinarnu suradnju na europskoj razini, brine za očuvanje europskih vrjednota, njihova odgovarajućega položaja, zračenja i oplođivanja u svijetu.

Najčitaniji članci