Obavijesti

News

Komentari 87

Barišić: O izlasku na izbore ovisi budućnost našeg društva

Barišić: O izlasku na izbore ovisi budućnost našeg društva
1

"O našem izlasku i glasovanju ovisi budući odgoj, vrijednosni sustav i budućnost hrvatskog društva", istaknuo je Barišić u propovijedi, služeći misu u Solinu

VIDEO

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić u četvrtak je iz Solina vjernicima poručio kako trebaju izaći na nedjeljne prijevremene parlamentarne izbore, naglasivši da o njihovu izlasku i glasovanju ovisi budućnost hrvatskog društva.

 "O našem izlasku i glasovanju ovisi budući odgoj, vrijednosni sustav i budućnost hrvatskog društva", istaknuo je mons. Barišić u propovijedi, služeći misu u Solinu na blagdan rođenja Blažene Djevice Marije, koji se slavi i kao Dan grada.

 Za izbore je rekao kako su "trajno učenje za rast u slobodi", škola za punoljetne, odrasle osobe koju treba pohađati jer se u školi, kao i na izborima, "može pasti ili položiti".

 "Mi kršćani i građani drugih svjetonazora imamo zajednički sabor i zajedničku vladu Republike Hrvatske. Međutim, u izborima kršćani se razlikuju po svojim načelima i vrednotama koje su uvijek 'za' -  za savez vjernosti Bogu i čovjeku", kazao je Barišić. "Tko živi svoj krsni savez vjernosti Bogu i čovjeku i djeluje po svojoj savjesti, usklađenoj s evanđeoskim i univerzalnim vrednotama, nikad ne gubi", dodao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Izaći na izbore za vjernike nije samo građanska dužnost, nego i kršćanska odgovornost i domoljublje

 Naglasio je kako izaći na izbore i osobno preuzeti odgovornost za nosive vrijednosti, općedruštveni boljitak i daljnji razvoj demokracije u hrvatskom društvu, za vjernike nije samo građanska dužnost, nego i izričaj kršćanske odgovornosti i istinskog domoljublja.

 "Vjerujem da će vaš kratki odlazak u školu, na izbore, možda čak i u razred vašeg djeteta, biti uspješno položen ispit za vas i vašu djecu", poručio je nabdiskup Barišić vjernicima, tumačeći  potrebu da u nedjelju izađu na izbore.

 Istaknuo je kako je svima potrebno učiti i biti trajni učenici u Gospodinovoj školi, kako bi mogli učiti druge. "Bez našeg učenja i trajnog dijaloga s Njime postat ćemo samo 'tehnički' otac, majka, učitelj, ali nipošto nećemo biti istinski odgojitelji. Djeci i mladima potreban je bračni savez oca i majke, savez roditelja i učitelja, Crkve i društva, savez tehničkog  znanja i životne mudrosti, vjere i razuma", rekao je.

Različitost u društvu treba biti bogatstvo zajedništva, a ne uzrok podjela i sukoba

 Za hrvatsko društvo rekao je da sve teže uspijeva izgraditi zajedništvo u različitosti kako bi mu različitost bila bogatstvo zajedništva, a ne uzrok podjela i sukoba, budući da sve teže uspijeva uspostaviti savez između odgoja i obrazovanja, molitve i rada, posla i obitelji, osobnih interesa i općeg dobra, vjere i života.

 Nadbiskup Barišić u propovijedi je podsjetio kako je upravo na današnji dan prije 40 godina započela nacionalna duhovna obnova i slavljenje trinaest stoljeća pokrštavanja Hrvata. "Upravo danas, pred četrdeset godina, 1976., započeli smo našu nacionalnu duhovnu obnovu s majkom Marijom, slaveći trinaest stoljeća pokrštenja Hrvata: od Solina preko Nina do Marije Bistrice", istaknuo je.

 Dodao je kako su se Hrvati kroz stoljeća održali na "ovom nemirnom i kamenitom prostoru" jer su njihovi sveci i mučenici uvijek bili ohrabrenje i nadahnuće. "Svetost  blaženog Alojzija Stepinca i njegovo mučeničko svjedočenje davalo je snagu našoj pšenici da je mogla rasti i dobar urod donositi, iako smo bili okruženi ovdje bodljikavom žicom, a posvuda opkoljeni bezbožnom ideologijom", rekao je Barišić.

 Središnjem euharistijskom slavlju u Solinu prethodio je svečani  ophod oko svetišta  i procesija u kojoj je nošen Gospin kip.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a