Obavijesti

News

Komentari 345

Fuele: Radujem se što ću vas pozdraviti kao 28. članicu EU

Fuele: Radujem se što ću vas pozdraviti kao 28. članicu EU
7

Ovo je vrlo važan trenutak i kraj dugog putovanja koje je započelo prije gotovo šest godina. RH se promijenila, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele

VIDEO

Posao u vezi Hrvatske je završen, a sada je na zemljama članicama da odluče može li se ugovor potpisati. Siguran sam da će se to dogoditi jer je pristupni proces bio temeljit i dugačak, rekao je europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele na izvanrednoj konferenciji za medije sazvanoj povodom prijedloga Komisije da se zatvore prestala četiri  poglavlja u pregovorima s Hrvatskom. Dodao je kako je proces obuhvatio 35 poglavlja, a Europska komisija je cijelo vrijeme bila u kontaktu s hrvatskim vlastima.

- Ovo je vrlo važan trenutak i kraj dugog putovanja koje je započelo prije gotovo šest godina. Hrvatska je za to vrijeme iznimno promijenjena. Transformirala se u snažnu demokraciju temeljenu na vladavini prava sa sigurnom tržišnom ekonomijom - istaknuo je Fuele. Rekao je da za to nisu zaslužni samo pregovori, ali da su oni uvelike pomogli i ubrzali proces.

- Vlada, institucije i svi građani moraju biti ponosni na sve što su postigli. Čestitam im na njihovom radu jer pripreme za članstvo su težak posao. Najteže je dovesti svoju kuću u red - rekao je Fuele.

- Moja poruka zemlji, koja se uzdigla iz rata i koja će uskoro proslaviti 20. obljetnicu nezavisnosti, jest jasna i čista: "Ja se radujem što ću vas pozdraviti kao 28. članicu Europske unije!". Iz mog iskustva, a ja isto dolazim iz Istočne Europe, mogu reći da je proširenje najbolja politika EU - kazao je Fuele. 

- Uvjeren sam da današnja nova razina hrvatskog priključenja EU znači izniman signal za ostale zemlje na Balkanu i naša odluka može biti stvarni zamah koji im je potreban za proširenje - kazao je povjerenik za proširenje.

Fuele: Nisam vjerovao da ćete do kraja lipnja završiti pregovore

Hrvatsku u razdoblju od završetka pregovora do ulaska u članstvo čeka nadzor koji će provoditi Europska komisija kroz redovita  izvješća jedanput godišnje, a za poglavlja  Pravosuđe i temeljna prava, Tržišno natjecanje i Pravda, sloboda i sigurnost, svakih šest mjeseci. Komisija će 12. prosinca objaviti godišnje izvješće o napretku, a u jesen 2012. godine Sveobuhvatno izvješće o monitoringu, javlja HRT. Ukoliko Hrvatska ne bude ispunila što je obećala povjerenik za proširenje Štefan Fuele rekao je da ju čekaju pisma upozorenja. Dodao je da vjeruje da za tim neće biti potrebe. 

Za RTL je pak ekskluzivno rekao da nije čvrsto vjerovao, ali se nadao da će Hrvatska do kraj lipnja završiti pregovore. Razlog tome je 23. poglavlje o pravosuđu i ljudskim pravima s kojim su se prvi put suočili baš s Hrvatskom te su morali vidjeti da li se ono provodi u praksi kroz određeno razdoblje i da li funkcionira. 

Hrvatska je napredovala u tri najbitnije stvari

Po završetku govora Fuele je odgovarao na pitanja novinara te im je rekao kako će obavljati monitoring nad Hrvatskom do njenog ulaska u EU. Ponovno je pred okupljenima naglasio važnost 23. poglavlja - Pravosuđe i temeljna prava. Jedan od novinara upitao ga je kako to da je Europska komisija ublažila svoje mišljenje i donijela ovakvu odluku obzirom da je još prošle jeseni oštro kritizirala Hrvatsku. 

Fuele je tada kazao kako je Komisija sada zadovoljna napretkom RH jer se posebne napore uložila u tri najbitnije stvari - procesuiranje ratnih zločina i suradnja s Haagom, borba protiv korupcije, promjene Zakona o javnoj nabavi te način financiranja političkih stranaka, a kao treću stvar izdvojio je pravosuđe. 

Posebno su ga upitali što je s Makedonijom te hoće li ona uskoro dobiti status kandidata. Fuele je kazao kako će odluka oko Hrvatske biti snažan poticaj za države u regiji. Dodao je kako će Komisija predložiti članicama da se i druge države u toj regiji uzme kao kandidate.

- Vidim potencijal da i ostale zemlje regije dobiju status kandidata, a jedna od tih država mogla bi biti Makedonija. Vjerujem da će Atena i Skopje pronaći zajednički jezik - zaključio je Fuele.

Barroso: Ovo je povijesni dan za Hrvatsku i EU

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Durao Barroso iz Moskve je nazvao predsjednicu Vlade Republike Hrvatske Jadranku Kosor, koja boravi u Londonu, i osobno joj čestitao na povijesnome danu. Pritom je posebno istaknuo njen osobit doprinos zatvaranju pregovora. Jadranka Kosor zahvalila je Barrosu, ali i Europskoj komisiji koja je prepoznala sve napore hrvatske Vlade i rezultate koje je Hrvatska postigla tijekom procesa pregovora. U razgovoru s predsjednikom Europske komisije, premijerka Kosor istaknula je da će i nakon pregovora hrvatska Vlada nastaviti reformski put.

Jose Manuel Barroso priopćio je kako je Komisija u petak predložila Vijeću EU-a zatvaranje preostalih četiriju poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, što otvara put da se Hrvatska pridruži Europskoj uniji kao 28. članica od 1. srpnja 2013. godine. Rekao je kako je ovo povijesni dan za Hrvatsku i Europsku uniju, piše The Washington Post.

- Europska komisija je upravo predložila Vijeću EU-a zatvaranje četiriju posljednjih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom - priopćio je Barroso. Dodao je kako će se RH pridružiti EU 1. srpnja 2013. godine, ako Vijeće prihvati taj ciljani datum koji je predložila Komisija.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda u petak je pozdravio načelnu suglasnost Europske Komisije za pristupanje Hrvatske Europskoj Uniji. Swoboda je u izjavi, koju prenosi APA, istaknuo kako je "pritisak izvršen na hrvatsku vladu glede provedbe reformi posebno djelovao na području suzbijanja korupcije".

Josipović: Ovo je odlična vijest za Hrvatsku i njezine građane

Vijest o tome da je Europska komisija danas predložila Vijeću EU- a da zatvori posljednja četiri poglavlja u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i da je predložila Vijeću da se Hrvatska Uniji priključi 1. srpnja 2013. godine je odlična vijest za Hrvatsku i sve njezine građane, rekao je u petak predsjednik Ivo Josipović. 

- Hvala svima koji su tome pridonijeli, braniteljima, građanima, onima koji su obnašali javne dužnosti od Vlade Ivice Račana do Vlade Jadranke Kosor koja je privela pregovore kraju - rekao je Josipović. No istaknuo je kako reforme nisu gotove. 

- Čeka nas prilagođavanje novim standardima EU-a - kaže Josipović. Dodaje kako današnji dan smatra važnim za hrvatsku povijest no upozorava kako ovo ne smije biti kraj i kako moraju raditi i dalje na reformama koje će donijeti boljitak građanima Hrvatske. 

Bebić zastupnicima priopćio veselu vijest, oni mu pljeskali

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić čestitao je Vladi, Saboru i predsjedniku Ivi Josipoviću zbog današnje odluke Europske komisije. Dodao je kako je ovo povijesno postignuće Hrvatske, a zastupnici su mu na to zapljeskali u Saboru. Bebić je izrazio uvjerenje da će Vijeće EU-a prihvatiti Barrosov prijedlog kao i datum ulaska u EU.

Hrvatska mora provesti referendum

Za razliku od pristupanja NATO-u u koji je ušla bez referenduma, Hrvatska mora provesti referendum o učlanjenju u Europsku uniju. Riječ je o članstvu u organizaciji na koju se prenosi dio suvereniteta, pa je očitovanje građana - kao nositelja suvereniteta - nezaobilazno. Ono je propisano i Ustavom.

Hrvatska će 1. srpnja 2013. postati punopravnom članicom EU. Kada Bruxelles proglasi pregovore okončanima - a datum ulaska u Uniju saznali smo prije nego datum kraja pregovora, što je bizarnost svoje vrste - država će morati potpisati pristupni ugovor. Datum potpisivanja pristupnog dokumenta nije poznat. Vjerojatno je da će to biti u zadnjem kvartalu ove godine, u listopadu, studenom ili prosincu.

Referendum prije ili poslije izbora? 

Referendum se mora provesti nakon potpisivanja pristupnog ugovora. Vlada je to usuglasila s oporbom prošle godine. Do tada je, naime, važio propis prema kojemu najprije treba provesti referendum, pa tek onda potpisati pristupni ugovor.

Oko odnosa održavanja referenduma i izbora ne postoji suglasnost. Naprotiv, on izaziva dosta ozbiljne političke prijepore. Predsjednik Josipović želi da se najprije održe izbori, pa tek onda referendum. Vlada bi, međutim s datumom izbora, prema jednoj opciji, mogla otezati sve do proljeća iduće godine.

Sedmero HDZ-ovaca i petero SDP-ovaca po plaću od 6000 eura

Potom slijede ratifikacije: U Europskom parlamentu, u Saboru i u parlamentima zemalja članica Unije. Njih je 27 a na ratifikaciju ćemo, kažu stručnjaci, čekati do dvije godine. 

Nakon potpisivanja pristupnog ugovora, Hrvatska će u EU poslati 12 zastupnika, u statusu promatrača. Sedmoro će ih biti iz HDZ-a, a petoro iz SDP-a. Imat će svoje urede i primati mjesečne plaće u iznosu od oko 6.000 eura, a bit će im plaćene i dnevnice, putni troškovi i druge naknade. Europarlamentarci imaju i pravo na korištenje dvije saune u zgradu parlamenta, teretane, samoposluge, kafiće i frizeraje.

Strani mediji o završetku pregovora

Francuska agencija AFP piše kako je završetak pregovara s EU povijesni trenutak za Hrvatsku. Kažu kako je Hrvatska napravila ogroman korak koji će otvoriti novu stranicu u našoj povijesti.

- Mnogi se nadaju kako će ovo zeleno svjetlo biti ključno za pomirbu u cijeloj regiji, piše AFP. Reuters pak naglašava da Hrvatska mora uvjeriti ostalih 27 članica da je spremna za ulazak u Uniju. Washington Post i The Wall Street Journal, kao i srpska agencija Tanjug pisali su o završetku pregovora kao i austrijska APA i Deutsche Welle koji navode da je Hrvatski put u Uniju bio najduži i najzahtjevniji zbog čega se među narodom proširio val euroskepticizma. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 345
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..