Obavijesti

News

Komentari 82

Baš svakog dana netko pogine: Cesta je uzela već 124 života!

Baš svakog dana netko pogine: Cesta je uzela već 124 života!
1

Nažalost, broj iz naslova bit će uvećan prosječno svaki dan za još jednu žrtvu, to najavljuje statistika koja se već godinama ne mijenja. Naši političari imaju važnije poslove, bore se za svaku ruku gore ili palac dolje

VIDEO

U prvih 157 dana ove godine, dakle do 7. lipnja, na hrvatskim cestama poginula su 124 sudionika u cestovnome prometu. Lani je u tome razdoblju poginulo 10, a preklani čak devet osoba manje, prenosi Autostart.

Uzalud su i izvanredni, no mahom preventivni napori policije i sva sila sigurnosnih sustava u novijim automobilima. Naše ceste su i dalje poligon za automobilski i motociklistički ruski rulet. Nažalost, sve su prilike da će i ove godine u cestovnome prometu biti više od tristo poginulih, koji će zamalo pa zaokružiti broj poginulih u posljednjih 50 godina na isto toliko tisuća. Toliko stanovnika imaju, otprilike, Slavonski Brod, Varaždin, Karlovac, Sesvete...

Poginuli trener i kadet: 'Pa još sinoć smo bili skupa u dvorani'
Poginuli trener i kadet: 'Pa još sinoć smo bili skupa u dvorani'

Najstrašnija situacija na cestama zbivala se za vrijeme Praznika rada i produženoga vikenda. U ta četiri dana poginulo čak osam motociklista. A u cijeloj prošloj godini 50. Autostart je prvi objavio taj strašni podatak, a dva dana poslije dogodilo se nešto nesvakidašnje: Policija je javnosti uputila pismo. Počinjalo je riječima 'Dragi naši motociklisti...', a završavalo potpisom 'Vaši plavci'.

sudar

U pismu je ukazano na ono što smo i mi objavili. I na to kako je u zadnjih pet godina u nas poginulo 213 motociklista i 56 mopedista. 'Ove brojke znače da je najmanje 270 obitelji osjetilo posljedice nenadoknadiva gubitka svojih najmilijih, a ako se ovaj crni niz nastavi i ove ćemo godine zabilježiti veliki dvoznamenkasti broj poginulih', napisali su policajci. 

Pješak (56) preminuo u bolnici: Mladi vozač ga odbacio u jarak

I, začudo, taj tragični ulazak motociklista u sezonu njihova uživanja na dva kotača bio je većini opomena koja je urodila plodom. Donekle. Možemo se samo nadati da se neće ponoviti godina 2017., kada je svaka šesta osoba koja je poginula u cestovnome prometu bila motociklist ili mopedist.

Ne pada mi na pamet ocrniti policiju i još neke na čija je pleća pala zamalo sva obveza u vezi sa sigurnošću cestovnoga prometa. Ipak, ove sam godine već vozio oko 30.000 kilometara po Hrvatskoj, uzduž i poprijeko, a manje sam policajaca vidio nego što ih vidim za održavanja neke važnije nogometne utakmice. Zato naše policajce mnogi zovu 'Nevidljivi'. Moja supruga je u zadnjih 30 dana baš cijelu Hrvatsku prešla, više od 5.000 kilometara, i kaže mi da je vidjela manje patrola nego što je prsti na rukama. Ako isključimo tu i tamo neki 'tronožac' uz cestu, koji nas snima dok griješimo, a policajci zavaljeni u novim autima gledaju taj 'film'. Da nije tragično bilo bi smiješno. 

Sve više žrtava: Na pružnim prijelazima poginulo 23 ljudi
Sve više žrtava: Na pružnim prijelazima poginulo 23 ljudi

Čini se kako su ovaj put lijepo vrijeme i izlazak motocikala, bicikala i sličnih vozila iz garaža i šupa na ceste učinili svoje. I turistička sezona je, s ranim Uskrsom počela ranije i nastavila se kao nikada, na cestama je sve više vozila, sve je više i stranih turista, rekordi padaju, a velika većina, čak tri četvrtine dolaze motornim vozilima...

Istodobno, naši političari imaju važnije poslove, bore se za svaku ruku gore ili palac dolje, a stručnjaci ili nemaju zakonske podloge i rješenja ili nemaju materijalne podloge za izvedbu onih koja imaju. Dobar su primjer prijelazi cesta preko željezničkih pruga, o kojima odlučuju upravo oni. Na njima je lani smrtno stradala 21 osoba, osam više nego u 2016. 

Jedino što javnost vidi, koliko-toliko, su najave izvanrednih policijskih akcija nadzora prometa, mahom vikendom. A one nam pokazuju strašnu sliku stvarnosti, unatoč tomu što su svaki put najavljene.  

Naprimjer, u tjednu od 7. do 13. svibnja, za pojačana nadzora sudionika u prometu kontrolirano je 24.565 vozila, a evidentirana 11.694 prometna prekršaja. Najviše je utvrđeno prekršaja nepoštivanja dopuštene brzine - 4.605, alkoholiziranosti vozača - 642, nekorištenja sigurnosnoga pojasa - 1.793 (od čega na stražnjim sjedalima 44 i prilikom nepropisnoga prijevoza djece 24), nepropisne uporabe mobitela - 696 itd. Vozači mopeda i motocikala počinili su u tome tjednu čak 314 prekršaja, a najviše zbog nekorištenja zaštitne kacige - 109 prekršaja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca