Obavijesti

News

Komentari 11

Bašić i Stipić nude pozamašne jamčevine, a Bašić je spreman za svjedoka zvati i Plenkovića

Bašić i Stipić nude pozamašne  jamčevine, a Bašić je spreman za svjedoka zvati i Plenkovića

Milenko Bašić i Dragan Stipić osumnjičeni u aferi Vjetroelektrane, koji su do prošlog tjedna bili nedostupni hrvatskom pravosuđu, u USKOK-u su sve negirali i ponudili jamčevine kako bi se branili sa slobode

VIDEO

Moj klijent je iznosio vrlo detaljnu obranu u kojoj se očitovao o svim navodima iz rješenja o provođenju istrage koji se njemu stavljaju na teret. Govorio je detaljno, nije prikrivao ništa. Sve što se dogodilo je ispričao, a negirao je počinjenje djela za koja se tereti. Nije odgovarao na pitanja jer da je, iznošenje obrane  bi vjerojatno trajalo još satima - kazala je odvjetnica Jadranka Sloković nakon što je vlasnik tvrtke  C.E.M.P. Milenko Bašić satima iznosio obranu u USKOK-u. 

Dvojica iz afere s elektranama iz BiH su stigli u Remetinec
Dvojica  iz afere s elektranama iz BiH su stigli u Remetinec

 Bašić su naime, iz Remetinca u USKOK dovezli oko 10 sati, a Stipića oko 12, a samo Bašić, je po riječima njegove odvjetnice , obranu iznosio gotovo četiri sata. Kazala je i da je po njezinom mišljenju zahtjev za provođenjem istrage malo nespretno sročen te je pojasnila da je to vjerojatno  zbog brzine u kojoj je rađen. A brzo je rađen jer su "pukle" mjere nakon što je bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac, koja je prvoosumnjičena u ovoj aferi, u svom automobilu našla "bubu" pa su istražitelji osumnjičenike morali uhititi prije no što su planirali.

- Neke činjenice  koje su navedene u rješenju za provođenje istrage ne stoje, a moj je klijent predao dokumente koji to dokazuju. Objasnio je određene stvari koje su se događale. Nije teretio nikoga tako da bi kazao da je netko počinio kazneno djelo. Mislim da ova njegova opširna obrana može imati i utjecaj na njegov daljnji status u ovom postupku - pojasnila je Sloković.

Kako je Bašić u jednom od svojih javnih istupa nakon što je afera buknula, kazao da su ga iz Hrvatskih šuma ucjenjivali oko projekta Vjetroelektrane, novinare je zanimalo je li u obrani govorio i o tome.

- Iskazivao je  da su  imali problema s projektom te da su zbog tih problema odlazili i Državnom odvjetništvu, te pisali i premijeru  i Vladi, da se  utvrđivala nadležnost pojedinog ministarstva. Ako dođe do podizanja optužnice, dosta će se stvari tu morati razjašnjavati, a svi ti ljudi će morati biti pozvani za svjedoke - kazala je Jadranka Sloković.

Bašić je od pokretanja istrage lani u svibnju bio nedostupan hrvatskom pravosuđu jer je boravio u BiH jer osim hrvatskog ima i BiH državljanstvo. Kako  je bio nedostupan za njim je raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog te mu je, kao i Stipiću,  bio određen istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, mogućeg utjecaja na svjedoke te opasnosti od ponavljanja djela.

Svjedoci u odnosu na Bašića već su ispitani, pa ta zakonska osnova ne stoji.  Što se pak tiče opasnosti  od bijega i opasnosti od ponavljanja djela, obrana nudi jamčevinu za Bašićevu obranu sa slobode. Sloković nije htjela precizirati o  kojem iznosu se radi već je samo rekla da je visoka.  Pojasnila je i da se  jamčevina koju nude sastoji od kombinacije novca i nekretnina. Istražno ročište na kojem bi se trebalo odlučivati o zahtjevu za ukidanjem  istražnog zatvora te jamčevini zakazano je za srijedu.


U međuvremenu MUP istražuje kako su Bašić i Stipić kao osobe s tjeralicama prešli granicu. Tim više jer je iz MUP-a priopćeno da oni u svojim bazama nemaju evidentiran njihov prelazak.

- O tome ni s jednim od njih nisam razgovarala. Možda vam oni jednog dana to kažu ako budu htjeli. Osim toga, nije isključeno i da su oni cijelo vrijeme bili tu - kazala je  Sloković. i Dragan Stipić ponudio je jamčevinu. 

-  Ponudili smo jamčevinu za koju smo smatrali da je dostatna u ovoj situaciji, a o tome će odlučivati sud - kazala je odvjetnica Laura Valković. Podsjećamo, Osim Bašića i Stipića u aferi Vjetroelektrane osumnjičena je i Josipa Rimac te još 10-ak ljudi. Svi oni su ranije iznijeli svoje obrane, a Josipa Rimac je svojevremeno u svojoj tvrdila da je sve radila radi dobrobiti Knina.

Afera Vjetroelektrane: Sud BiH odobrio izručenje Stipića, čeka se odluka ministra
Afera Vjetroelektrane: Sud BiH odobrio izručenje Stipića, čeka se odluka ministra
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 11

VIDEO

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'
'DIVAN PRIJATELJ I HUMANIST'

Preminuo je liječnik (34) sa Svetog Duha: 'Na njegovoj su Radiologiji sada tuga i tišina'

Dr. Rudman se u Kliničkoj bolnici 'Sveti Duh' zaposlio 2017. godine na poziciji liječnika na specijalizaciji iz Kliničke radiologije, koju je specijalizirao pet godina kasnije...

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'
SUDAR DVA AUTA

VIDEO Svjedoci teške nesreće u Sesvetama: 'Vrištali su od bolova, htjeli su razvaliti vrata'

Zagrebački vatrogasci izvlačili su ozlijeđene ljude iz auta nakon prometne nesreće koja se dogodila oko 22 sata u Sesvetama. Od JVP-a doznajemo kako je na teren izašlo šestero vatrogasaca s jednim vozilom
Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice
PREMINUO U SUBOTU

Kolege objavile emotivnu priču o radiologu (34): Po kontejneru tražio bačene fotke pacijentice

Ispraćaj dr. Ninoslava Rudmana bit će u četvrtak, 23. svibnja 2024. u 10:40 sati sa zagrebačkog Krematorija, objavili su iz bolnice