Obavijesti

News

Komentari 32

Bauk: Pamtit ću ovo zasjedanje po tome što nije bilo Pernara i što se nikoga nije iznosilo van

Bauk: Pamtit ću ovo zasjedanje po tome što nije bilo Pernara i što se nikoga nije iznosilo van

Saborski zastupnici danas su odradili glasanje o 30-ak točaka i otišli na dvomjesečni odmor. U klupe se vraćaju za dva mjeseca, 15. rujna, do kad Ustav propisuje ljetnu stanku zasjedanja Sabora

VIDEO

Pamtit ću ovu godinu zasjedanja po tome da nema Ivana Pernara i da se nikoga nije iznosilo, po tome što su došle neke nove stranke i nove snage, ali i po relativno stabilnoj parlamentarnoj većini koja se u godinu dana povećala samo za jednoga, poručio je SDP-ov saborski zastupnik Arsen Bauk prije odlaska na dvomjesečni godišnji odmor. 

Naime, zastupnici su danas odradili glasanje, a u saborske klupe se vraćaju 15. rujna, do kad Ustav propisuje stanku zasjedanja. Bauk podsjeća i na malu krizu parlamentarne većine zbog Hrvatske gospodarske komore, a posebno će upamtiti i današnje glasanje. 

- Pamtit ću i to da nam je parlamentarna većina, što se tiče HRT-a, poslala poruku "nakon Bačića - Bačić," obzirom da su se glasali protiv našeg zaključka da vršitelj dužnosti povuče tužbe protiv svojih zaposlenika, što pokazuje da je ta politika sada dobila i službeno sponzorstvo Vlade i parlamentarne većine - poručio je nakon što su razriješili Kazimira Bačića s funkcije glavnog ravnatelja HRT-a, a vladajući imenovali njegova zamjenika Renata Kunića vršiteljem dužnosti. 

Smatra da je kvaliteta rasprava bolja u ovom sazivu nego u prošlom. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ali mislim da su tome pridonijeli određene poslovničke promjene i ograničenja zbog Covida, koja su onda vjerojatno reducirala broj nepotrebnih rasprava - kaže Bauk, no naglašava kako treba brzo ispraviti da se vidi tko je kako glasao o pojedinim zakonima. 

Naime, trenutno to zbog epidemioloških uvjeta u kojima su zastupnici raštrkani po više dvorana, nije moguće pa se ne zna kako je koji zastupnik glasao.

- Pamtit ću ovo zasjedanje i po dosta naših inicijativa za osnivanje nekoliko istražnih povjerenstava i interpelacije, kojima smo ukazivali na niz problema. Naravno, bili smo preglasani, ali smo otvorili teme - rekao je. 

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak Taritaš, voljela bi, kaže, da je neke zastupnike viđala više na raspravama, a ne samo na glasanju.

- Počeli smo s donošenjem Zakona o obnovi nakon potresa, idemo na ljetnu stanku, a od obnove nema ni "o". Vladajući bi se trebali pokriti po ušima jer obnovu nisu ni započeli, a nemaju ideje ni kako ju početi - poručila je.

Mostova Marija Selak Raspudić naglašava kako je upravo ona bila jedna od troje najaktivnijih zastupnika. 

- Doista sam se trudila posvetiti svim problemima koje muče građane i ponuditi konkretna rješenja - rekla je dodavši kako su rad Sabora okarakterizirale epidemiološke mjere koje su onemogućile demokratsko izjašnjavanje zastupnika.

- To treba promijeniti da bi se popravio rad Sabora. Predložila sam i jednu širu reformu Sabora i saborskih odbora kako bi oni konačno mogli početi služiti svojoj svrsi na dobrobit svih građana - istaknula je naglasivši kako je sada Sabor pasivno tijelo, a brojni zastupnici ne sudjeluju u raspravama.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 32
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu