Obavijesti

News

Komentari 157

Bauk tvrdi: Jedina povlastica bila je mirovina, ona je ukinuta

Bauk tvrdi: Jedina povlastica bila je mirovina, ona je ukinuta
1

Osim plaće od 210.823 kuna, Bauk je iz proračuna za putne troškove, stanarinu, režije, javni prijevoz i naknadu za odvojeni život uzeo 104.151 kuna na godinu

VIDEO

Pa  nisam ja više zastupnik, rekao je ministar uprave Arsen Bauk nakon što smo ga pitali za komentar o zastupničkim povlasticama. Prošlog mandata, zastupničkog, ipak bi se trebao bolje sjećati jer je u četiri godine račun podebljao za 53.000 eura ušteđevine. Osim plaće od 210.823 kuna, iz proračuna je za putne troškove, stanarinu, režije, javni prijevoz i naknadu za odvojeni život (Brač - Zagreb) uzeo 104.151 kuna na godinu. O smanjenju ili čak ukidanju povlastica, kao što su plaćeni stan ili naknada za odvojen život, Bauk ne razmišlja.

- O kojim povlasticama je riječ? Jedina povlastica bila je mirovina, a ona je ukinuta. Naknada postoji zbog povećanih troškova života na dva mjesta, a ne kao naknada za ‘duševne boli’ zbog odvojenosti od nekoga. Tako su mi objasnili u saborskom odboru - kaže Bauk koji, kako kažu njegovi kolege, oduvijek živi u Zagrebu s nevjenčanom suprugom. Želimo li raspravljati o moralnosti prava, uputio nas je na tajništvo Hrvatskog sabora, administrativni odjel koji provodi odluke Sabora.

Ministar Bauk se snašao

Novopečeni ministar uprave Arsen Bauk (39) prijavio je u imovinskoj kartici 676.000 kuna i 53.000 eura ušteđevine. Pohvalio se da je to uspio uštedjeti u četiri godine s plaćom od 17.568,59 kuna. No pritom je ministar zaboravio istaknuti kako je uz tu plaću, koja na godišnjoj razini iznosi 210.823 kune, iz državnog proračuna na godinu uzeo u ime putnih troškova, stanarine, režija, javnog prijevoza i naknade za odvojeni život dodatnih 104.151 kunu.

- Trošio sam između 6000 i 7000 kuna na mjesec, što nije malo. Ono što je ostalo pomnožite s 48 mjeseci i pribrojite kamatu pa se dođe do tog iznosa ušteđevine - pojasnio je novinarima svoju računicu Bauk. Trošio je gotovo 2000 više od prosječne hrvatske plaće, a na račun sprema dvije prosječne plaće na mjesec, odnosno oko 10.500 kuna. Bez kamate bi prema toj računici u četiri godine, koliko traje zastupnički mandat, uštedio 504.000 kuna. Kao saborski zastupnik, uz dobru plaću, imao je i zastupničke povlastice koje također plaćaju porezni obveznici. S obzirom na to da je s Brača, Bauk je imao i ima pravo na naknadu za korištenje svog privatnog automobila u službene svrhe. U njegovu slučaju, Peugeotom 307 iz 2004. putovao je četiri godine na sjednice Sabora barem tri puta na mjesec, za što mu je isplaćeno 138.774 kune. Ne da je time mogao isplatiti automobil nego je mogao kupiti novi s punom opremom. Posebno mu se isplatilo za cestarinu - 23.802 kune, a cestarina Zagreb - Split inače iznosi 157 kuna za automobile bez prikolice. No kako bi došao do Brača, morao se voziti i trajektom koji se za automobil plaća 126 kuna u jednom smjeru, pa su tako građani za Bauka u prošlome mandatu platili još 12.044,47 kuna. U to je uračunat prijevoz taksijem, vjerojatno za vožnju do aerodroma. Naime, nekad je Peugeot zamijenio zrakoplovom pa su građani za to izdvojili još 26.728,96 kuna, a za druga službena putovanja ovim prijevoznim sredstvom još su dodali 10.517 kuna. Isplaćene su mu i dnevnice u iznosu od 4516,32 kune, a plaćen mu je i hotelski smještaj 3310,49 kn.

Do 2010. zastupnici su javna prijevozna sredstva mogli besplatno koristiti i u privatne svrhe. To im je ukinuto prije dvije godine, no i dalje im građani podmiruju službena putovanja i dolazak na sjednice Sabora. Za zastupnike koji ne žive Zagrebu građani plaćaju stanarinu pa su tako za Bauka u četiri godine izdvojili 133.701,08 kuna, a za režije 20.374,31 kunu. Iako mu nevjenčana supruga živi u Zagrebu, primao je i naknadu za odvojeni život, od roditelja, koja se u četiri godine popela na impresivnih 42.835,55 kuna.

U četiri godine Arsenu Bauku kao zastupniku isplaćena je plaća od 843.292,32 kune plus ostale naknade koje je iskoristio kao povlastice od 416.604,18 kuna. Tvrdi da je u tom razdoblju potrošio oko 336.000 kuna, a ostalo je štedio za stan.

Matušiću za putne troškove 720.000 kuna

Zastupnici su u prošlome mandatu za putne troškove državni proračun olakšali za 30,5 milijuna kuna. Od toga je apsolutni rekorder Dubrovčanin HDZ-ovac Frano Matušić koji je u te svrhe potrošio čak 720.000 kuna. Na pitanje kako su potrošili tolike iznose obično odgovaraju kao i za prijevremene mirovine - kako je to njihovo zakonsko pravo.

Neven Mimica "viceprvak saborskih potrošača"

Neka  objave i razne izvore troškova pa će se vidjeti da je u mojem Odboru za europske integracije bilo više aktivnosti i susreta nego u svim drugima zajedno. Ako netko misli raditi svoj posao kako treba, onda to i stoji, rekao je SDP-ovac Neven Mimica za Večernji list. On je u samo pola godine na putovanja potrošio 121.566 kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 157
VIDEO

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom
Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'
'STABILNO JE'

Detalji napada poskoka kod Vrgorca: 'Mama je bila smirena, u Splitu su joj dali terapiju'

Ono što je zanimljivo je da se otrovnica kreće u radijusu od pedesetak metara i da nikada nije sama. Pravilo kako je uglavnom njeno stanište u kamenjaru više ne vrijedi jer se može pronaći i u gustoj šumi gdje je hladovina