Obavijesti

News

Komentari 1

Hitna pomoć za spas Jadrana: U Puli čuvaju periske i raže...

Hitna pomoć za spas Jadrana: U Puli čuvaju periske i raže...
1

NADA ZA ŠKOLJKE Aquarium u Puli brine za 34 periske koje će služiti za naseljavanje Mediterana nakon pomora. Osim njih, zbog ljudi i raznih bolesti, i druge se vrste bore za puko preživljavanje

VIDEO

Beba raža Srećko, koja je na svijet došla u pulskom Aquariumu, sa svojih je sedam braće i sestara prebačena iz “jaslica” u “vrtić”. Ondje imaju pijesak u koji se mogu zakopati i imitiraju njegovu boju kako bi se sakrili.

- Samo mu repić viri. Svima je prirastao srcu, a njegov osmijeh nam je motivacija da i dalje nastavimo dobro raditi. S obzirom na to da su hrskavičnjače sve ugroženija vrsta, ovo je za nas posebno - rekla je vlasnica Aquariuma, dr. Milena Mičić. Njihovi sustanari su školjke periske, koje su počele naglo izumirati u Jadranu. Ondje ih je 34, a njih 20 uskoro će u Monako, u čijem su akvatoriju ugroženije.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:03

- Dodatno smo tražili još 100 periski na skrb, a resorno ministarstvo, s obzirom na trenutačnu situaciju uginuća zbog parazita, brzo reagira. Smrtnost kod zaraze je oko 98 posto, a one koje se uspiju izvući i ozdraviti postaju jače i otpornije - kaže Mičić. Taj parazit ne voli niži salinitet pa, primjerice, periske koje su u manje slanim zaljevima imaju veće šanse preživljavanja. Sve preseljene periske vlasništvo su države i o njima brine tim djelatnika. Za hranu trenutačno izdvajaju 300 eura mjesečno, a uskoro će se taj iznos povećati.

- One trebaju miks fitoplanktona i zooplanktona te hranu bogatu silicijem koja je potrebna za razvoj - kažu u Aquariumu. Da je situacija za te školjke loša, kaže i dr. Ivan Cvitković iz Laboratorija za bentos Instituta za oceanografiju i ribarstvo.

U pulskom Aquariumu izlegla se prva raža: Ime joj je Srećko
U pulskom Aquariumu izlegla se prva raža: Ime joj je Srećko

- Od 2016. bolest uzrokovana najvjerojatnije parazitom Haplosporidium pinnae ili kombinacijom više njih širi se od Španjolske ostatkom Sredozemlja. Nažalost, početkom ljeta 2019. zabilježena je i na jugu Hrvatske te se od tada širi. Prije nekoliko dana dobili smo informaciju da je pomor zabilježen i u Trstu te, ako se radi o istoj bolesti, možemo zaključiti da je bolest zahvatila cijeli Jadran - kaže Cvitković. Nije postojao način ni da se spriječi ulazak bolesti u Jadran, kao ni da se spriječi njezino širenje. Dodao je da se radi o masovnom pomoru i pitanje je koliko će ih preživjeti. Ipak, dodaje da se treba usredotočiti na ovo kao zaseban slučaj koji nije povezan s nekim “zovom smrti koji se širi od juga”.

Da se radi o kombinaciji nekoliko faktora krivih za pomor kaže i dr. Alen Soldo, koji proučava biologiju i ekologiju mora.

- Tu je vjerojatno krivo i zatopljavanje Jadrana, no mi ga, nažalost, ne možemo hladiti. Imamo sreće što je ono najsjevernije more Mediterana pa vrste koje žive u toplijim krajevima rjeđe zalaze kod nas - kaže Soldo. Dodaje kako je teško “izračunati” kako će se koja vrsta snaći u tim kompleksnim uvjetima podmorja.

- Nažalost, mi smo svjedoci najvećeg uništavanja obale i okoliša na Jadranu. Država o tome brine deklarativno, no u praksi to ne funkcionira - kaže Soldo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!