Obavijesti

News

Komentari 5

Belgijanka bila zaražena dvjema varijantama covida-19

Belgijanka bila zaražena dvjema varijantama covida-19

U to vrijeme obje varijante su cirkulirale Belgijom pa postoji mogućnost da se pacijentica zarazila s obje varijante od dvije različite osobe

Prvi slučaj osobe zaražene s dvije varijante koronavirusa prijavili su u Belgiji. Riječ je o ženi (90) koja je preminula od covida-19 u ožujku, a bila je zaražena britanskom i južnoafričkom varijantom istovremeno, prenosi Science Alert.

O ovom slučaju su raspravljali na Eurpskom kongresu o kliničkoj mikrobiologiji i infektivnim bolestima (ECCMID) gdje vjeruju da je to prvi takav slučaj u svijetu.

U izvješću se navodi da žena nije bila cijepljena, a oboljela je u ožujku nakon čega je i hospitalizirana. Razina kisika bila je stabilna na početku infekcije, no njeno se stanje stanje brzo pogoršalo. Preminula je pet dana kasnije.

Anne Vankeerberghen, molekularna biologinja, izjavila je kako je bilo teško reći je li istovremena zaraza s dvije varijante odigrala ulogu u brzom pogoršanju stanja pacijentice.

- U to vrijeme obje varijante su cirkulirale Belgijom pa postoji mogućnost da se pacijentica zarazila s obje varijante od dvije različite osobe.

Iako nema drugih objavljenih slučajeva sličnih koinfekcija, istraživači vjeruju kako ovaj slučaj pokazuje da je moguće istovremeno se zaraziti s dvije varijante koronavirusa. Vankeerberghen smatra da je “taj fenomen vjerojatno podcijenjen”.