Obavijesti

News

Komentari 15

Beljak i Zmajlović optužili HDZ i Barišića za političku trgovinu

Beljak i Zmajlović optužili HDZ i Barišića za političku trgovinu
1

Župan Stjepan Kožić trebao je biti na konferenciji zajedno s Beljakom i Zmajlovićem, ali nije došao. Ispričali su ga obvezama i pročitali njegovu izjavu u kojoj oštro osuđuje političku trgovinu

VIDEO

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak i Mihael Zmajlović (SDP), predsjednik skupštine Zagrebačke županije, u petak su na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru optužili HDZ i njihovog Dražena Barišića za političku kupovinu zastupnika u Zagrebačkoj županiji. Konkretno, Barišića, inače gradonačelnika Velika Gorice, predsjednika županijskog HDZ-a i saborskog zastupnika, optužuju za kupovinu Jasminke Mataušić koja je prije nekoliko dana napustila HSS nakon 16 godina i o tome svog predsjednika Beljaka obavijestila javnim pismom. U njemu je istaknula nezadovoljstvo Beljakom kao predsjednikom stranke te poručila kako postaje nezavisna vijećnica. Time koalicija SDP-HSS-HNS-Laburisti koja je pobijedila na lokalnim izborima u svibnju više nema većinu u skupštini.

- Na djelu je kukuruzni rat HDZ-a protiv HSS-a i sve ove informacije koje izlaze van imaju malo veze sa istinom. HDZ u Zagrebačkoj županiji na vlast ne može doći nikako drugačije osim političkom kupovinom i tu HDZ nema šanse - poručio je Beljak.

Dokaza o političkoj kupovini, kako su rekli novinarima, još nemaju, ali imaju indicije da HDZ po kafićima lobira, kupuje i ucjenjuje županijske vijećnike. Podsjetili su na bivšeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabu koji je zbog političke trgovine završio iza rešetaka te poručili da će, kad skupe dokaze, podići i kaznene prijave. 

- Volja birača pokušava se preokrenuti na način koji, ne da je nemoralan, nego ne bi smio biti dopustiv ni u jednom dijelu Hrvatske. Skupljati većinu po kafićima, dajući nemoralne ponude, licitirajući sa radnim mjestima u državnoj administraciji, nudeći novac je kazneno djelo. Volja birača je jasno izražena na izborima - poručio je Zmajlović. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Beljak je pozvao Jasminku Mataušić, za koju je istaknuo da vjeruje kako je moralna kako tvrdi, da vrati svoj mandat HSS-u. 

- Gospođu Jasminku Mataušić koja je izašla iz HSS-a, koja je napisala jedan politički pamflet koji su joj napisali u HDZ-u i koja se poziva na to da nije zadovoljna politikom HSS-a pod mojim vodstvom jer je ona, eto, moralna, demokršćanska osoba, pozivam ovom prilikom da pokaže svoju moralnost i vjeru i da vrati svoj mandat - rekao je Beljak dodavši kako vjeruje da će Mataušić to i učiniti već danas.

- Ukoliko to ne učini, bit će istina da ju je HDZ kupio - poručio je. 

Istaknuli su kako će biti zanimljivo pratiti gdje će Mataušić, koja je nezaposlena godinama, sada dobiti posao. 

Prozvani Barišić odmah je odbacio optužbe izrečene na svoj račun. Poručio je kako vijećnici prilaze HDZ-u, a ne oni njima.

- Sve je veća nervoza kod njih i ona rezultira ovakvim, neargumentiranim, klevetničkim nastupima njihovih čelnika. HDZ ne radi nikakvu kupoprodaju niti razgovara sa ikim od vijećnika. Mi smo najveća stranka, najzastupljenija pojedinačno u skupštini i drugi prilaze nama, prilaze oni koji su nezadovoljni u HSS-u - poručio je Barišić i uzvratio kako treba provjeriti zapošljavanje u tvrtkama koje su u vlasništvu Zagrebačke županije ili dva vijećnika u Jastrebarskom.

Zmajlović je odbacio te optužbe zapošljavanja u Jastrebarskom istaknuvši kako on tamo nije gradonačelnik zadnjih šest, sedam godina.

- Treba se vratiti nekoliko mjeseci nazad i vidjeti kako je stečena većina u skupštini Zagrebačke županije - rekao je Barišić.

Najavu kaznene prijave Barišić je pozdravio.

- Dapače, ovo je slobodna zemlja, ja sam javna osoba, gradonačelnik jednog od najvećih gradova i nema nikakvih problema, samo neka krenu s kaznenim prijavama. Ali onda i mi pozivamo institucije da istraže i ove radnje koje sam spomenuo - poručio je.

Župan Stjepan Kožić trebao je biti na konferenciji zajedno s Beljakom i Zmajlovićem, ali nije došao. Ispričali su ga obvezama i pročitali njegovu izjavu u kojoj oštro osuđuje političku trgovinu. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a