News

Komentari 183

Beljak prodaje jezero koje će se onda 'pozlatiti' investitoru

Beljak prodaje jezero koje će se onda 'pozlatiti' investitoru

Čelnik Samobora Krešo Beljak jeftino prodaje jezero Bobovica i okolnu zemlju namijenjenu rekreaciji građana. A već je pokrenuo izmjene urbanističkog plana kako bi tvrtki iz Samobora osigurao gradnju kampa

E, nećete od mene napraviti HDZ-ovca!, pomalo ljutito nam je poručio gradonačelnik Samobora i prvi čovjek HSS-a Krešo Beljak.

U nekoliko poziva i razgovora koje smo obavili s njim, pokušali smo raspetljati zašto Grad Samobor prodaje jezero i šumu oko njega, zašto je kupac već poznat i zašto Grad prodaje nekretninu prije njene planirane prenamjene koja će joj povećati vrijednost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Beljak je uvjeren da vidimo aferu gdje je nema i tako ga pokušavamo izjednačiti s HDZ-ovim Lovrom Kuščevićem i njegovim prenamjenama zemljišta kojima je "pozlatio" pašnjake u vlasništvu supruge.

O čemu se radi? S potpisom gradonačelnika Beljaka, Grad Samobor je objavio natječaj kojim prodaje 40.610 četvornih metara jezera Bobovica i okolne zemlje, te još 1750 kvadrata na kojoj je trenutačno kuća u kojoj je ribolovno društvo Samobor.

Početna cijena je tri i pol milijuna kuna, što znači da je prosječna cijena kvadrata 82 kune ili 11 eura. Cijeli kompleks je u blizini izlaza s autoceste i zato je lokacija vrijedna.

Dio koji prodaje Samobor je unutar šire zone koja ima namjenu ribolova na vodenim površinama, a sporta i rekreacije uz njih. HDZ-ovci koji su u vijeću gradska oporba kažu da nisu znali za ovu prodaju jer ona nije prošla Gradsko vijeće koje odlučuje o kupoprodaji nekretnina.

Vladimir Skenderović, predsjednik kluba HDZ-ovih vijećnika nam je odmah rekao da je se zemljište planira prodati tvrtki Nord Produkt koja u blizini ima pogone.

Oni inače uz sanitarije prodaju i popularne mobilne kućice, te uz jezera planiraju napraviti kamp s takvim kućicama.

- Stavili su jezero i zemlju na prodaju usred ljeta i odriču se jednih od strateških zona za Samobor. Provjerio sam i sve je već unaprijed dogovoreno s Nord Produktom. Neću dignuti ruku za takvu štetnu odluku – kaže nam Skenderović.

Tomislav Masten, trenutačno na čelu oporbenog HDZ-a u Samoboru ističe da bi to područje trebalo biti javne namjene, a da su trenutačno u proceduri izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje će ga pretvoriti u turističku namjenu.

Inače, u sadašnjoj zoni sporta i ribolova, mogu se graditi samo pomoćni objekti poput svlačionica ili manjih ugostiteljskih objekata. Ako prenamjena koja je u proceduri prođe, 40 posto površine mogu biti prostor za kampiranje, hotel, motel, restoran i prometne površine, stoji u GUP-u Samobora. Jasno je da zemljište na kojem se može graditi hotel, kamp i ostali sadržaji više vrijedi od onog na kojem se može graditi sportsko igralište sa svlačionicama.

Mastenu nije jasno zašto se prodaje jedino jezero u vlasništvu Grada.

- Pa zar Samobori nisu zaslužili uređeno mjesto za sport i rekreaciju? Dok drugi gradovi uređuju površine uz rijeke i jezera, mi svoje prodajemo - kaže Masten.

Ali dodaje i da je najčudnije u priči tko bi uopće od investitora kupio zemljište namijenjeno samo ribolovu, sportu i rekreaciji.

- Ako netko ima namjeru jeftino prodati zemljište namijenjeno za sport i rekreaciju, a onda ga prenamijeniti u komercijalne svrhe, tada već ulazimo u područje kriminala – kaže Masten i dodaje da ne želi vjerovati da to rade u Samoboru.

Gradonačelnik Beljak kaže da će odluka o prodaji biti na gradskom vijeću, ali tek ako dobiju ponudu za kupnju.

- Već godinama me ljudi pitaju zašto grad nema kamp. Sada nam se javio i ozbiljni investitor koji ga želi graditi na tom području koje nije nikakvo jezero nego je zapušteno i močvarno. Imamo i suglasnosti Hrvatskih voda za prodaju, a i Skupštine ribolovnog društva. Procjenu vrijednosti zemljišta je napravio vještak – rekao nam je Beljak.

Kako se to uklapa u informaciju da bi zemljište trebao kupiti Nord produkt, pitamo ga jesu li oni ti investitori i je li onda natječaj raspisan radi formalnosti jer se zna tko će biti kupac?

- Ne znam tko je investitor. Pa kako bi mogao biti za bilo koga namješten ako je javni natječaj i ako će biti prodano onome tko ponudi najviše – ustvrdio je gradonačelnik iako je teško vjerovati da zemljište prodaju jer im se javio investitor, a ne zna tko je on.

Pitali smo Beljaka i zašto prodaje zemljište sada kada su u proceduri izmjene GUP-a kojim bi zemljište trebalo promijeniti namjenu, pa će onda više vrijediti. Zašto prvo ne prenamjeni zemljište u ono za kamp, pa ponovno angažira vještaka za procjenu?

- Ne znam te detalje i nisam upoznat s procedurom. Odluku neću donijeti ja, nego Gradsko vijeće – rekao nam je prvo Beljak.

Zamolili smo ga da provjeri detalje jer je upravo on krajem prošle godine potpisao odluku kojom započinje postupak procjene utjecaja na okoliš izmjena GUP-a. A u toj odluci jasno stoji da će se ukupna zona od 9,27 hektara (92.700 četvornih metara) na kojoj je sada planirana namjena ribolov, sport i rekreacija prenamijeniti u rekreativno turističku namjenu. Izmjene GUP-a bi trebale biti izglasane nakon što jezero i gradska zemlja unutar te zone bude prodano. Beljak nam se naknadno javio.

- Sad sam pričao s pročelnikom, ništa neće biti prenamijenjeno niti postoje zahtjevi da se taj prostor oko jezera prenamjeni. Ovo što vi spominjete se odnosi na jednu drugu zonu. Kamp se može graditi bez prenamjene – rekao nam je Beljak i kritizirao nas jer zbog naših napisa možda investitor odustane i onda ćemo nanijeti štetu Gradu.

Možda Beljak naknadno odustane od prenamjene, ali smo nedvosmisleno utvrdili da u ovom trenutku ne govori istinu. Pregledali smo cijeli GUP Samobora i postoji samo jedna zona u kojoj su povezani ribolov, sport i rekreacija.

I to je ona unutar koje je jezero i zemlja koju prodaje. Nadalje, u odluci kojom je započeta procedura prenamjene, stoji da je ukupna površina koja će se prenamijeniti 9,27 hektara. Izmjerili smo zonu ribolova, sporta i rekreacije oko jezera Bobovica i dobili točno tu površinu. I treće, u zoni sporta i rekreacije se ne može graditi kamp.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU:

Dakle, Samobor prodaje zemljište za sport i rekreaciju za 11 eura u kojoj je zabranjena jača izgradnja, a zatim  kada zemljište kupi privatni investitor, cijela zona će biti prenamijenjena i u njoj će biti dozvoljena izgradnja 40 posto turističkog sadržaja.

Ovo je dokument koji dokazuje da je Beljak već pokrenuo prenamjenu jezera i okolnog zemljišta.

Odluka Zapocinjanje Postupk... by 24sata on Scribd

 

Najčitaniji članci