Obavijesti

News

Komentari 24

Benčić: Imali smo preko tisuću donatora u kampanji, jesu li i svi oni sada diskvalificirani?

Benčić: Imali smo preko tisuću donatora u kampanji, jesu li i svi oni sada diskvalificirani?

Upravna vijeća imenuje gradonačelnik, a oni moraju zadovoljiti kriterije. Nitko od četvero nije član stranke niti platforme niti su vezani za nas. Nemoguće je izbjeći da netko nekoga zna, rekla je Benčić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je danas predmet protiv zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog imenovanja Tomislava Lauca u Upravno vijeće bolnice Srebrnjak. Lauc je za Tomaševićevu kampanju donirao 10 tisuća kuna.

- Upravno vijeće nije uprava bolnice. Ustanove po zakonu imaju upravna vijeća u kojima sjede predstavnici osnivača i dvoje predstavnika radnika i radnica bolnice. To su nužno četiri vanjske osobe koje predstavljaju grad kao osnivača i vlasnika bolnice - komentirala je Sandra Benčić, zastupnica Zeleno-lijeve koalicije.

Otvara se još jedan predmet protiv Tomislava Tomaševića
Otvara se još jedan predmet protiv Tomislava Tomaševića

Benčić kaže kako su članove novog Upravnog vijeća morali imenovati jer su stari pritvoreni zbog malverzacija.

- Najveći projekt iz EU fondova koji Zagreb ima je projekt translacijske medicine u bolnici Srebrnjak i vrijedan je skoro pola milijarde kuna. Dvije godine od potpisivanja ugovora gotovo ništa osim opstrukcija nije napravljeno, a ako se ne ispuni sve iz ugovora, Zagrepčani će morati vratiti taj novac - rekla je Benčić.

Benčić je objasnila kako je tekao proces imenovanja novih članova.

- Mi smo prvo detektirali četiri struke koje moraju sjediti u tom Vijeću: Ugledan znanstvenik u području pedijatrije i translacijske medicine – dr. Kolaček, potom netko iz upravnog prava Marko Turudić, s Pravnog fakultetu u Zagrebu, koji je stručan pom pitanju javne nabave. Potom netko s iskustvom u upravljanju EU projektima – Ivana Novoselec, koja ima 20 godina iskustva. Četvrta je osoba za zdravstveni menadžment. Razgovarali smo s više ljudi, a tu je teško pronaći nekoga, jer to mora biti netko tko nema motivaciju u novcu, jer članovi Upravnog vijeća na temelju odlike ministra dobivaju naknadu od 700-750 kuna mjesečno za rad u Vijeću. Lauc je na to pristao jer mu je stalo do realizacije programa i projekta na Srebrnjaku. On je bio i donator naše kampanje, ali preko 1000 ljudi su bili donatori. Diskvalificira li sve njih to? - pita se Benčić.

Klisović: Tomašević je zatekao ogromnu rupu u proračunu, a kreće i reforma Gradske uprave
Klisović: Tomašević je zatekao ogromnu rupu u proračunu, a kreće i reforma Gradske uprave

Lauc je izabran jer je stručan i ugledan, tvrdi Benčić.

- Mi smo željeli imenovati po strukama Upravno vijeće i imenovali smo sjajne ljude u Upravno vijeće. Javnost to ima pravo znati. No kada bi to na bilo koji način utjecalo na našu odluku o tome, onda bismo govorili o problemu - rekla je Benčić.

Benčić kaže kako se Tomašević i Lauc poznaju, ali nisu prijatelji.

- Upravna vijeća imenuje gradonačelnik, a oni moraju zadovoljiti kriterije. Nitko od četvero nije član stranke niti platforme niti su vezani za nas. Nemoguće je izbjeći da netko nekoga zna, jer ako ćemo tako raditi moramo isključiti baš sve osobe koje su bile u doticaju s bilo kime iz uprave. Mi smo ljude birali na temelju kriterija stručnosti i objektivnosti, a oni će za svoj rad odgovarati gradskoj upravi, a gradska uprava građanima. Ako ne izvrše svoj posao, bit će razriješeni. Oni nisu tu da bi onemogućili provođenje projekta kao prošla uprava, nego da bolnicu vrate tamo gdje treba biti - rekla je Benčić.

Bolnica na Srebrnjaku dobila novo vodstvo, razriješili Anu Stavljenić Rukavina i upravu
Bolnica na Srebrnjaku dobila novo vodstvo, razriješili Anu Stavljenić Rukavina i upravu

Benčić smatra kako u slučaju Tomislava Lauca neće doći do pokretanja postupka.

- Mislim da se vidi kriterij i način na koji je on izabran. On nije član stranke. No kako je moguće da Povjerenstvo nije pokrenulo postupak za Anu Stavljenić Rukavinu, kao ni za druge koji su predmet istraga? Nije se pokretao do sada postupak za sukob interesa, no nama je to i OK. Mi smo možda prvi protiv kojih se pokrenuo takav postupak. Povjerenstvo je otvorilo predmet jer je mislilo da Skupština trebala predlagati članove uprave Holdinga - zaključila je Benčić.