Obavijesti

News

Komentari 7

Benčić: Podržavam proglašenje ekološke katastrofe u Osijeku

Benčić: Podržavam proglašenje ekološke katastrofe u Osijeku

Kod slučaja Drave International Državni inspektorat bio je nekoliko puta u inspekciji i podnio dvije kaznene prijave, kazala je Benčić upitavši što je bilo s njima

VIDEO

Predsjednica saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode Sandra Benčić (Možemo) podržala je u petak proglašenje ekološke katastrofe u Osijeku zbog požara plastike u tvrtki "Drava International" kako bi se sanirale posljedice štete i financijski pomoglo Osijeku.

Benčić je na konferenciji za novinare na Trgu Ante Starčevića najavila da će sljedeći tjedan Odboru za okoliš predložiti, s obzirom na učestalost požara i katastrofa koji se događaju kod privatnih oporabitelja, saslušanje svih nadležnih institucija o incidentima koji su se događali od 2015. godine.

Pogledajte kako su radnici u Osijeku dočekali vlasnika tvrtke: 'Ne damo našeg gazdu!'
Pogledajte kako su radnici u Osijeku dočekali vlasnika tvrtke: 'Ne damo našeg gazdu!'

Kod slučaja Drave International Državni inspektorat bio je nekoliko puta u inspekciji i podnio dvije kaznene prijave, kazala je Benčić upitavši što je bilo s njima. Dodaje kako je ove godine od DORH-a tražila podatke o broju predmeta koji se tiču kaznenih djela protiv okoliša i dobila odgovor kako je izuzetno mali broj takvih predmeta.

- Otvoreno su nam rekli da nemaju kapaciteta za takve predmete, iako oni nisu bitni samo zbog okoliša već i zbog zdravlja i života ljudi- napominje Benčić.

'Katastrofa u Osijeku pokazuje sve razmjere nebrige o otpadu. Tu smo među najgorima u EU'
'Katastrofa u Osijeku  pokazuje sve razmjere nebrige o otpadu. Tu smo među najgorima u EU'

Smatra da država treba promijeniti smjer gospodarenja otpadom, iz državnog proračuna treba ulagati u javnu infrastrukturu, odnosno u proširenje djelatnosti komunalnih poduzeća.

Komunalnim poduzećima treba omogućiti da oporabljuju određene vrste otpada, umjesto da gradovi i općine kada naprave infrastrukturu za prikupljanje, sortiranje ili oporabu otpada moraju ih kroz javne natječaje davati u zakup privatnicima, poručila je Benčić.

Kazna utjerivačima dugova je mogla biti i veća

Benčić se sastala s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem radi dogovora kako bi njezin odbor mogao pomoći Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji da se suoči s posljedicama katastrofe.

Na upit da prokomentira slučaj kažnjavanja EOS Matrixa zbog utjerivanja dugova, Benčić je odgovorila kako je kazna mogla biti i veća.

Gradska uprava sazvala presicu: 'Govorit će o opasnosti od osječkog scenarija u Varaždinu'
Gradska uprava sazvala presicu: 'Govorit će o opasnosti od osječkog scenarija u Varaždinu'

Kada vidite što je EOS Matrix radio građanima dužnicima, može se reći da ih je država doslovno izručila na pladnju utjerivačima dugova, rekla je podsjetivši da su agencije prikupljale podatke o zdravstvenom stanju građana, čak i je li netko terminalno bolestan, kao i podatke o građanima koji imaju neke veze s dužnicima.

Tek sada, kada su se dogodili incidenti s curenjem podataka, kreće se u regulaciju agencija koje su bile manje regulirane nego frizerski saloni, kaže Benčić i poziva građane da podnesu privatne tužbe protiv B2 Kapitala i Matrixa za naknadu štete koja im je prouzročena prikupljanjem podataka.

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju
BUDITE NA OPREZU

Pogledajte kakvo nevrijeme stiže u Hrvatsku: Na snazi je meteoalarm za cijelu zemlju

DHMZ je izdao meteoalarm za cijelu zemlju, a onaj koji označava opasno vrijeme na snazi je za zagrebačku i karlovačku regiju

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja
ODSJEDNI KOD MINISTRA

FOTO Pogledajte luksuznu vilu novog ministra turizma. Zaradio 59.000 eura od iznajmljivanja

Prema podacima iz imovinske kartice koju je zadnji put mijenjao u veljači ove godine, ministar godišnje od najma ove vile zaradi 59.000 eura. Vila je već bukirana za cijelu sezonu sve do početka listopada
Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku:  Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...
VELIKA PROGNOZA ZA VIKEND

Nova runda saharskog pijeska stiže nad Hrvatsku: Nebo će se zamutiti, evo kad se očekuje...

Zbog saharskog pijeska u višim slojevima atmosfere nebo će biti mutno žućkaste boje. Do sredine idućeg tjedna promjenljivo, red kiše. red sunca...