Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
4 komentara

Benediktov prethodnik Ivan Pavao II posjetio nas je tri puta

Prvi put Ivan Pavao II. u posjetio je Hrvatsku 1994. Drugi put 1998. te je bio u Mariji Bistrici, Solinu i Splitu, a 2003. bio je u Dubrovniku, Osijeku, Zadru, Đakovu i Rijeci

AFP/PIXSELL
Foto: AFP/PIXSELL
4 komentara

Pokojni papa Ivan Pavao II. Hrvatsku je posjetio tri puta. Prvi put u Hrvatsku je doputovao još dok su ratne rane bile još svježe. Bilo je to 10. rujna 1994. godine, a tada je stigao kao "hodočasnik pomirenja". Papa je tada uputio poziv na pomirenje i mir. Istaknuo je kako je nužno promicati kulturu mira nadahnutu osjećajima tolerancije i univerzalne solidarnosti. Na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna, na kojem se okupilo oko milijun ljudi, Papa je poručio:

- Sadašnje tragične podjele i napetosti ne smiju biti uzrokom zaborava da mnogi elementi ujedinjuju narode koji su danas u ratu. I zato je hitno i nužno skupiti sve ono što ujedinjuje i time graditi nove perspektive bratske solidarnosti - rekao je Papa u svom govoru. 

Drugi pohod Ivana Pavla II. bio je od od 2. do 4. listopada 1998. godine. Imao je posebno povijesno značenje zbog proglašenja kardinala Alojzija Stepinca blaženim. Proglasio ga je blaženim u nacionalnom marijanskom svetištu Mariji Bistrici, u kojem se okupilo više od 500.000 vjernika. Drugoga dana Papu su dočekali u najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu Gospe od Otoka u Solinu. Na kraju je Papa zajedno s mladima otpjevao pjesmu "Rajska Djevo Kraljice Hrvata"...

Treći posjet Hrvatskoj 2003. ujedno je jubilarno, 100. apostolsko putovanje Ivana Pavla II. Tada je posjetio Dubrovnik, Osijek, Đakovo, Zadar i Rijeku.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message