Obavijesti

News

Komentari 34

Kaos u Beogradu: Gađala mural Ratka Mladića jajima, priveli je. Aktivisti idu na Dom sindikata

Kaos u Beogradu: Gađala mural Ratka Mladića jajima, priveli je. Aktivisti idu na Dom sindikata

Prebojavanje murala najavile su Inicijativa mladih za ljudska prava i nekadašnja čelnica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, a bilo je najavljeno i sudjelovanje nekoliko nevladinih organizacija iz BiH i RH

VIDEO

Policija u civilu privela je u utorak u Beogradu aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića u Beogradu, potvrdili su medijima aktivisti NVO koje su ranije najavile da će danas prebojati mural, ali je policija zabranila skup iz "sigurnosnih razloga".

Nekoliko desetak uniformiranih i policajaca u civilu raspoređeno je tijekom dana na području križanja Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu gdje je za danas u 16 sati nekoliko nevladinih organizacija ranije najavilo da će prebojati mural posvećen čelniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine.

Prebojavanje murala najavile su Inicijativa mladih za ljudska prava i nekadašnja čelnica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, a bilo je najavljeno i sudjelovanje nekoliko nevladinih organizacija iz BiH i Hrvatske.

Nevladine udruge u Beogradu pokušale prebojati mural Ratka Mladića, vlasti zabranile skup
Nevladine udruge u Beogradu pokušale prebojati mural Ratka Mladića, vlasti zabranile skup

Policija je zabranila skup kako bi se, kako je rečeno, "izbjegli sukobi", a danas je priopćila da "štiti javni red i mir", optuživši pojedine medije "s političkim interesima i ciljevima njihovih vlasnika" da "još jednom lažu i napadaju MUP".

"Država čuva taj mural, a privodi dvije žene koje bace par jaja, a dvije žene koje bace par jaja budu tako brutalno privedene... Ova bruka danas i večeras lice je režima Aleksandra Vučića i grijeh na njegovu dušu. Mogao je da se vidi strah tih policajca. Mi smo taoci jednog nenormalnog i bolesnog režima", rekla je Ćorović.

Sudionici prosvjeda su, poslije skupa na trgu ispred Doma sindikata, krenuli u prosvjednu šetnju do murala, ali ih je na pedesetak metara  od Murala u Njegoševoj ulici dočekao korodon policije opremljene za razbijanje demonstracija, a ubrzo potom iza njih je formiran i drugi kordon.

Izolirani između dva kordona, uz treći koji je bio postavljen nedaleko od murala Ratku Mladiću, prosvjednici su se u miru i pjevajući revolucionarne i partizanske pjesme iz Drugog svjetskog rata, zadržali u Njegoševoj oko sat vremena.

Kad ih je jedan od organizatora prosvjeda pozvao da se raziđu i nastave prosvjede dok mural ne bude uklonjen, iza kordona se pojavila skupina od dvadesetak desničara koji su počeli vrijeđati i provocirati, skandirajući ime Ratka Mladića, pjevajući četničke pjesme i uzvikujući "ustaše, ustaše" i "Srebrenica nije genocid".

Prosvjednici su uzvratili povicima "fašisti, fašisti", a policija je reagirala okruživši skupinu desničara.

Incident je potrajao dvadesetak minuta dok se prosvjednici nisu razišli.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da "policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir" i "kontrolira provođenje zabrane okupljanja", te da zbog toga "legitimira sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića".

Procjene Policijske uprave za grad Beograd i naredba ministra Aleksandra Vulina su se "pokazale ispravnima i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir", istaknuo je MUP u priopćenju.

Balkanskom krvniku se kći ubila njegovim pištoljem, potom je u Srebrenici pobio čak 8000 ljudi
Balkanskom krvniku se kći ubila njegovim pištoljem, potom je u Srebrenici pobio čak 8000 ljudi

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je ranije, u obrazloženju zabrane skupa, da dozvolu za okupljanje neće dobiti ni oni koji namjeravaju prebojati mural, ni oni koji ga hoće sačuvati, ocijenivši da je pozivanje nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Ženama u crnom i drugima da dođu u Beograd "da bi se krečile fasade, licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom".

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), kao inicijator uklanjanja murala, u otvorenom pismu je poručila da odustaje od akcije jer "to više nije običan mural, već spomenik Mladiću, koji je podigao nepoznati autor, ali je stavljen pod zaštitu države Srbije rješenjem MUP-a, ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić".

To je, kako navodi YIHR, "logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja" od cijelog političkog i državnog aparata i "nedostatka hrabrosti i savijesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"