Obavijesti

News

Komentari 118

Bernard Komar (18) iz Splita lažima se domogao 78.000 kn

Bernard Komar (18) iz Splita lažima se domogao 78.000 kn
5

Patologija? Lažno se predstavlja, glumi da je bolestan, uvjerava naivne da će im naći posao, a sve to samo da bi ispao frajer u društvu. Čeka ga kaznena prijava

VIDEO

Nakon što je otkrivena prevara Bernarda Komara (18) kojom je od naivnih građana iskamčio 78.000 kuna za liječenje izmišljenog sarkoma koštane srži, na vidjelo je izašao dugogodišnji staž patološkog lažljivca.

Sa samo 14 godina Bernard se počeo predstavljati kao član HGSS-a. Čak je i nabavio njihovo znakovlje.

- Planinari su nam dojavili o momku koji se lažno predstavlja za našeg člana - rekao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić i dodao kako su tad odlučili da ga neće prijaviti policiji jer su smatrali da će razgovor s njima u prisustvu roditelja biti dovoljan.

Bernard im je obećao da će prestati, no to nije potrajalo, a njegovo uživljavanje u uloge odvelo ga je putem kriminala. Početkom godine pokušao se učlaniti u Državnu upravu za spašavanje koristeći kao preporuku svoje lažno volontiranje u HGSS-u i Crvenom križu.

- Svidio mi se njegov entuzijazam. Pokušao sam ga usmjeriti jer je htio u isti tren biti spasilac, medicinar, vatrogasac i tko zna što još - prisjeća se pročelnik DUZS-a Petar Škorić.

Nisu ga primili jer nije bio punoljetan. Škorić je s njim ostao u kontaktu te ga je često viđao na manifestacijama, na kojima se pokušavao progurati u prvi plan. Škorića je iznenadila vijest da je lažnim predstavljanjem uzimao novac. Ističe kako kod njega nikad nije prepoznao želju za materijalnom koristi nego samo veliku glad za isticanjem, prihvaćanjem i zaslugama. Kao učenik građevinske škole Bernard je volontirao bojeći bolničke zidove. Usput se uživio u ulogu liječnika, a uskoro je ljudima nudio pomoć pri dogovoru pregleda. Proučio je medicinsku terminologiju kojom se šepirio pred ljudima od kojih je tražio novac za izlječenje sarkoma. Novac je potom trošio na odjeću i čašćenja kako bi postigao cilj, biti prihvaćen i voljen u društvu. Kupovao je odjeću renomiranih proizvođača, imao je nekoliko iPhone-a te je stalno častio društvo. Prijatelji kažu da je na nastavu dolazio s aktovkom u koju bi stavio brusilicu kako bi izgledala puna dokumenata. Ismijavali su ga što dolazi u odijelu u školu, a on je govorio da ide poslije na “važan sastanak”.

Psihijatrica dr. Suzana Kulović kaže kako je Komar lažljivac i prevarant kojim bi se trebao baviti kazneni zakon. Kaže da tu nema psihijatrijske dijagnoze, nego je riječ o pohlepniku koji ne razlikuje dobro od zla.

'Uhvati me ako možeš' u izvedbi mladog Bernarda

Bernardov niz neodoljivo podsjeća na film Stevena Spielberga iz 2002. s Leonardom di Caprijem inspiriran istinitom pričom o prevarantu koji je prije 19. rođendana zaradio milijune lažno se predstavljajući kao liječnik, pravnik i pilot.

Lažni doktor lako je obmanuo prave bolničke liječnike

Prije 11 godina, tada 18-godišnji Siniša Filipović, mjesecima je radio u bolnici predstavljajući se kao liječnik. Nitko od pravih doktora dugo nije sumnjao u njega koliko je bio uspješan prevarant. Poslije je rekao da se samo želio baviti medicinom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 118
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C