Obavijesti

News

Komentari 356

Bernardićeva ostavka: 'Izbori će biti u najkraćem roku, a Zlatko Komadina do tada vodi stranku'

Bernardićeva ostavka: 'Izbori će biti u najkraćem roku, a Zlatko Komadina do tada vodi stranku'
9

Nakon sjednice Predsjedništva SDP-a Davor Bernardić je rekao da se neće kandidirati za novog šefa stranke te da će izbori biti u najkraćem mogućem roku. Na pitanje o ženi na čelu stranke kaže: 'Zašto ne?'

VIDEO

U SDP-u postoji visoka razina odgovornosti i preuzimanja odgovornosti za izborni rezultat. Stoga je SDP donio odluku da ćemo izbore za novo vodstvo SDP-a raspisati u najkraćem mogućem roku. A ja se za predsjednika neću više kandidirati, poručio je s osmijehom na licu šef SDP-a Davor Bernardić jutro nakon debakla koji je Restart koalicija doživjela na parlamentarnim izborima. 

POGLEDAJTE VIDEO: Bernardić odlazi iz stranke

Bernardić je potvrdio da će u ovom prijelaznom razdoblju stranku voditi Zlatko Komadina, a ovaj potez on sam ne definira kao ostavku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne, mi po Statutu imamo definiranu odgovornost. Kao što znate, nakon svakih parlamentarnih izbora SDP ide u izbor novog vodstva. Predsjedništvo i ja osobno smo smatrali da je naš zadatak raspisati unutarstranačke izbore što prije - rekao je.

PRATITE UŽIVO

A kada će izbori za novog predsjednika stranke biti, dodao je, odlučit će Glavni odbor idući tjedan.

Podsjetimo, HDZ je osvojivši 66 mandata "potukao" Restart koaliciju, koja je dobila tek 41 mandat, od čega sam SDP 32. S druge strane, u prvoj izbornoj jedinici prešišala ih je čak i koalicija okupljena oko Tomislava Tomaševića i platforme Možemo.

Na pitanje smatra li se najodgovornijim za izborni debakl, Bernardić je poručio kako je predsjednik uvijek najodgovorniji.

- Prvi na čelu kolone, apsolutno - rekao je dodavši kako će idućih dana analizirati što se to dogodilo da su ovako potonuli. 

- Najlakše je reći da je kriva izlaznost, ovo ili ono. Građani su odlučili, izlaznost je bila kakva je bila, ja nikoga ne okrivljujem i preuzimam odgovornost i to je ono što je najvažnije. SDP ide dalje, računajte na nas - poručio je.

Odgovarajući na pitanje hoće li ostati u Saboru, za što je osvojio mandat, dao je naslutiti kako postoji mogućnost da se povuče iz politike.

- Pa doći ću na konstituiranje Sabora. U ovom trenutku ne mogu reći ništa za dalje, ali mogu reći da ću doći na konstituiranje Sabora. Znate kako je u životu, jedna vrata se zatvore, druga otvore, život je ponekad čudesno nepredvidiv, u tome je čar. Nebo strpljive voli - rekao je sa smiješkom na licu.

Nitko ne zna što život nosi, ponavljao je na opetovane upite znači li to da je jednom nogom vani iz politike. Nije otkrio koja su mu se to vrata otvorila. 

- Sasvim sigurno neću ostati na čelu SDP-a. SDP ima dovoljno jakih ljudi, dokazanih s rezultatima, koji će sasvim sigurno moći voditi stranku u nove izborne pobjede. A ja ću ostati odvjetnik istine, borac protiv nepravde i dalje ću nastaviti upozoravati na korupciju, koja je rak rana našeg društva - istaknuo je.

Na pitanje o ženi na čelu SDP-a samo kaže: "Zašto ne?"

- Nikome nisam ništa zamjerio. Bio je jedan komentar, ali ne mislim ga prepričavati. Rekao sam da možda nije korektno dok se ne podvuče odgovornost. Mislim da si kao drugovi možemo sve reći i biti u tomu svemu dostojanstveni, a da to baš ne bude cipelarenje - poručio je na pitanje je li u stranci zamjerio onima koji su već u izbornoj noći pozivali na njegovu ostavku i pretendirali na njegovo mjesto.

Komentirao je i trzavice u stranci te rekao da je stranka velika i ima svoje procedure, ljude i ambicije.

- Stranka će naći svoj put, socijaldemokracija je potrebna Hrvatskoj, to će se vrlo brzo pokazati. Za kraj mogu sao reći, i dalje računajte na nas - poručio je vrlo opušteno i smiješeći se napustio prostoriju.

Više sa predsjedništva SDP-a pročitajte ovdje:

Bauk: Građani su nas jasno ocijenili, ostavimo Bernardiću da sam odluči što će napraviti
Bauk: Građani su nas jasno ocijenili, ostavimo Bernardiću da sam odluči što će napraviti

Uoči sjednice na Facebooku je Bernardić napisao:

- Hvala svima koji ste preuzeli odgovornost i izašli na birališta. Hvala svima koji ste dali povjerenje RESTART koaliciji. Svima koji su glasali za promjene, za novi put koji će se pokazati neophodan. Za nas socijaldemokrate istina je uvijek bila ključna i ona nas je vodila u borbama za Hrvatsku. Mi smo 30 godina na braniku ljudskih sloboda, prava radnika i umirovljenika i tako će ostati i dalje. Mi vjerujemo u takvu zemlju, otvorenu, modernu i bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Čestitam HDZ-u i Andreju Plenkoviću na pobjedi na izborima - napisao je Davor Bernardić na Facebooku.

Bernardić se nakon katastrofe Restarta oglasio na Facebooku
Bernardić se nakon katastrofe Restarta oglasio na Facebooku

- Trebamo utvrditi što dalje napraviti, kako se izvući iz ove situacije. Ovo nije najgora situacija u kojoj se SDP našao, bilo je i gorih u našoj povijesti - rekao je uoči Predsjedništva Arsen Bauk.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 356
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor