Obavijesti

News

Komentari 108

Bernardica je dala novac za komunu, a ovisnika više nema

Bernardica je dala novac za komunu, a ovisnika više nema
3

Bernardica Juretić je potpisala ugovor sa svojom bivšom udrugom. Njime im daje novac i za centar na Čiovu koji ne radi dulje od godine. Iz Bernardičina ministarstva kažu da je riječ o pogrešci u ugovoru

VIDEO

Ako bi se malo bolje preraspodijelila sredstva i prestalo financirati prodavanje magle, onda bismo sigurno imali i bolje društvo.

Poručila je to Bernardica Juretić, bivša časna sestra i aktualna ministrica socijalne politike u ponedjeljak u Vukovaru. Rekla je i da se udruge iz civilnog sektora ne ljute, ali da si ona daje pravo to za reći jer je upravo došla iz tog sektora.

Međutim, po ugovoru koji posjeduje 24sata, ministrica Juretić je sa svojom bivšom udrugom “Zajednicom susret” potpisala ugovor po kojem im obećava financirati nepostojeći centar za liječenje ovisnika. U trokatnici na Čiovu, gdje je nekad bila “komuna”, više od godinu dana je privatni starački dom Florence. Udruga je njima iznajmila zgradu dok je još u njoj bila Juretić.

Unatoč tome, u ugovoru koji je Juretić potpisala u veljači stoji da se Udruga “obvezuje pružiti uslugu smještaja korisnika u Cisti Velikoj, Čiovu i Ivanovcu”.

Juretić je na mjesto ministrice došla upravo iz “Zajednice susret”, gdje se godinama bavila radom na liječnju ovisnika. Ona je udrugu i osnovala pa je nemoguće da prije potpisa nije znala da jedan od centara za rehabilitaciju uopće ne radi.

U njezinu ministarstvu ne poriču da je prestao raditi centar koji bi trebalo financirati ministarstvo, ali naglašavaju da se radi o tipskom ugovoru kao i ranijih godina kad ona nije bila ministrica. Juretić je i u potencijalnom sukobu interesa jer je financirala svoju bivšu udrugu, ali u ministarstvu to opovrgavaju.

Kažu da je ona odstupila sa svih funkcija u Udruzi.

Juretić je ministrica postala 21. siječnja, a već u veljači potpisuje novi ugovor sa svojom bivšom udrugom. Njime se ministarstvo obvezuje svaki mjesec platiti smještaj i džeparac za 102 korisnika objekata na Čiovu, Cista Velikoj i Ivanovcu. “Zajednica susret” dobiva tako mjesečno 3987 kuna za svakog korisnika na terapiji. Ako bi bio puni broj korisnika po ugovoru, to je 406.000 kuna mjesečno ili čak 4,88 milijuna kuna godišnje.

Na Čiovu je ove godine trebalo biti smješteno 27 korisnica jer je bio rezerviran za žene. Ostatak ide u druga dva centra.

- Nema tu više ovisnica. Mi smo u toj zgradi više od godinu dana. Unajmili smo je, preuredili i plaćamo najam - rekli su nam kad smo nazvali dom Florence.

Upraviteljica nam je kratko rekla da je u njemu smješteno 20-ak starijih osoba.

I mještani Čiova kažu kako već više od godinu dana nema bivših ovisnica.

- Ne viđamo ih već dugo, godinu do dvije nisu ovdje. Tu je nekad boravilo više od 20 djevojaka, možda i njih trideset - kaže nam jedan mještanin.

I na stranicama “Zajednice susret” stoji da je centar zatvoren pa je nejasno zašto su potpisali ugovor da će tamo smještati korisnice na liječenje.

Osim toga, Udruga koju je osnovala Bernardica Juretić odlučila je “monetizirati” nekretninu. Osim što je iznajmljuju, u prosincu prošle godine su je založili za 600.000 kuna kredita.

Za 27 korisnica na Čiovu udruga treba dobivati od ministarstva 46.700 kuna mjesečno. Iako smo ih pitali koliko je ove godine isplaćeno novca “Zajednici susret” za Čiovo, Cista Veliku i Ivanovec, iz ministarstva nisu odgovorili. Napominju da se novac isplaćuje samo ako udruga dokaže da su korisnici tamo i bili smješteni.

- Ugovoreni broj od 102 korisnika ne znači da se toliko i plaća. Usluge se plaćaju za onoliko korisnika koliko ih je bilo u mjesecu - odgovaraju iz Ministarstva socijalne politike. Nisu rekli koliko je to korisnika bilo i koliko je plaćeno.

Potvrdili su da je centar na Čiovu zatvoren zbog nerentabilnosti.

Međutim, osoba koja je upoznata s uvjetima po kojima ministarstvo potpisuje slične ugovore kaže kako je potpuno nemoralno i suprotno pravilima navesti u ugovoru lokaciju koja ne postoji.

- U najmanju ruku, ‘Zajednica susret’ trebala je tražiti promjenu ugovora i izbacivanje lokacije koja ne radi. Ministrica je također znala da se tamo više nitko ne liječi, a potpisala je ugovor - objašnjava nam.

“Zajednica susret” godinama ima sličan ugovor s ministarstvom. Saznajemo da je prije 2012. godine dobivala i 5000 kuna po svakom korisniku.     

‘Otvaramo centre ako Bog da više korisnika’     

Ministrica Bernardica Juretić nije nam službeno odgovorila koliko je novca isplaćeno njenoj bivšoj udruzi “Zajednica Susret”, no na tekst se opširnim statusom osvrnula na društvenoj mreži. 

Tvrdi da nije u sukobu interesa jer više nije u Zajednici kako je postala ministrica.

- I ako nemaš krimen mora ti se smisliti. Brine me dokle ljudska zloća može ići - napisala je Bernardica o poručuje da trebamo biti ujedinjeni jer nas ima jedva četiri milijuna i deseta smo zemlja po starenju.

- A mi se međusobno razapinjemo- napisala je. Ipak, podsjeća onog tko je dostavio ugovor da se “sve sazna i za to dobiva otkaz”.

Potvrdila je podatak za ugovor o 102 korisnika u tri objekta, ali kaže da se mjesečno plaća smještaj i liječenje 60-65 ovisnika u samo dva.

- Ako Bog da da bude više koristnika, otvorit će se Paučje i Čiovo - kaže ministrica. U Centru na Čiovu je sada privatni starački dom jer su iznajmili objekt. Bernardica navodi i da je otpočetka bila mnogima trnu u oku, ali da zna da je radila samo ono što joj je Gospodin povjerio.

- Nisam za to dobila ni vile ni stanove, ni aute ni brodove. Niam radila za zemaljsku nagradu nego za nebesku - kaže. A zatim dodaje: “Ali sam se zato dobro udala! Šalim se na svoj račun.”     

    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava