Obavijesti

News

Komentari 1

Beroš će se sastati s mladim liječnicima koji traže reformu specijalističkog usavršavanja

Beroš će se sastati s mladim liječnicima koji traže reformu specijalističkog usavršavanja

Drago mi je da i Inicijativa mladih liječnika prepoznaje nužnost reformskih promjena i ukazuje na određene probleme koji se mogu riješiti jedino konstruktivnim razgovorom s mjerodavnim sugovornicim, kazao je Beroš

VIDEO

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je u četvrtak da su jučer primili dopis Inicijative mladih liječnika, koji su za subotu najavili prosvjed pred Ministarstvom, sa zahtjevom za sastanak te im je predložen prvi slobodni termin u ponedjeljak, 3. listopada.

Inicijativa mladih liječnika traži reformu zdravstvenog sustava i specijalističkog usavršavanja, pregovore o radnim pravima liječnika, kao i izmjene uredbe o koeficijentima.

"Drago mi je da i Inicijativa mladih liječnika prepoznaje nužnost reformskih promjena i ukazuje na određene probleme koji se mogu riješiti jedino konstruktivnim razgovorom s mjerodavnim sugovornicima", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Uoči masovnog prosvjeda liječnika održali sastanak u Ministarstvu zdravstva
Uoči masovnog prosvjeda liječnika održali sastanak u Ministarstvu zdravstva

Dodao je da će Ministarstvo s punom pozornošću razmotriti zahtjeve Inicijative kako bi zajedno ostvarili konstruktivan dijalog i učinili pozitivne iskorake u zdravstvenom sustavu.

I Ministarstva navode kako prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, kao temeljem reforme, nastoje riješiti postojeće disfunkcionalnosti u zdravstvenom sustavu te će na sastanku, kao i u skorašnjoj javnoj raspravi, imati priliku iznijeti konstruktivne prijedloge i doprinijeti zajedničkim rješenjima.

U tijeku je rješavanje pitanja reprezentativnosti Hrvatskog liječničkog sindikata i liječnika kao nositelja djelatnosti u kolektivnom pregovaranju o uvjetima rada i plaća, rješavanje pitanja koja se odnose na Uredbu o koeficijentima te pitanja vezanih uz plaćanje prekovremenih sati.

Podsjećaju i da je Vlada riješila sve zaostatke u isplatama dodataka na prekovremene sate akumulirane od 2013. za što je osigurano 758 milijuna kuna, kao i isplatila razlike u plaći uslijed porasta osnovice za šest posto u iznosu od 194 milijuna kuna.

Navode kako se od 2016. kontinuirano povećavaju plaće liječnicima i zdravstvenom osoblju, dosad više od 40 posto za što su izdvojene 3, milijarde kuna. U posljednje četiri godine zaposleno je dodatno 1888 liječnika, među kojima prošle godine njih 344.

Beroš ističe kako je javno iskazivanje nezadovoljstva legitimno pravo svakog pojedinca, kako je Ministarstvo zdravstva otvoreno svima te da "malo čudi prvotno najavljivanje prosvjeda, bez pokušaja ostvarivanja direktnog dijaloga s Ministarstvom do jučerašnjeg dana - netom prije prosvjeda".

"Nikada nije kasno za za konstruktivni dijalog te navedene aktivnosti pripisuje ishitrenosti mladih liječnika i njihovo želji da ih se čuje", poručio je Beroš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.