Obavijesti

News

Komentari 142

Beroš i Butković zapošljavaju nove posebne savjetnike, i to za bruto plaće od 15 tisuća kuna

Beroš i Butković zapošljavaju nove posebne savjetnike, i to za bruto plaće od 15 tisuća kuna

U tijeku posljednja dva mjeseca, Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture raspisalo je natječaje za zapošljavanje posebnih savjetnika

Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u posljednja dva mjeseca odlučili su zaposliti dvoje posebnih savjetnika u kabinetu ministra. Za koju plaću? 15.215 kuna bruto.

Natječaj za posebnog savjetnika u ministarstvu Olega Butkovića objavljen je 16. prosinca i traje do Badnjaka, a, kako nam objašnjavaju iz ministarstva, ukazala se 'potreba za obavljanjem poslova podrške ministru u provedbi brojnih projekata koji se trenutno realiziraju u prometnom sektoru'.

- Pri tome ističemo samo neke, poput nedavno započetog projekta izgradnje druge cijevi tunela Učka i dovršetka Istarskog ipsilona, dovršetka 5C koridora, Izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih cesta, projekta rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica kao i brojnih drugih željezničkih, cestovnih i lučkih projekata koje treba kontinuirano pratiti i koordinirati - navode iz ministarstva.

Projekt od 1,5 milijardi kuna: Počeli kopati drugu cijev Učke, kroz tunel za tri i pol godine
Projekt od 1,5 milijardi kuna: Počeli kopati drugu cijev Učke, kroz tunel za tri i pol godine

Plaća koju nude iznosi umnožak koeficijenta 2,619 i osnovice (5.809,79 kn), što je, ako preračunamo, 15.215 kuna mjesečno bruto. Zanimalo nas je smatraju li opravdanim zapošljavanje novih savjetnika u pandemiji.

- Potreba za angažiranjem posebnog savjetnika je u ovom trenutku opravdana, budući da se svi projekti u nadležnosti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture nastavljaju realizirati intenzivnim tempom neovisno o okolnostima aktualne pandemije - odgovorili su nam. 

Što se tiče Ministarstva zdravstva, oni su svoj natječaj objavili još 23. listopada s rokom javljanja od osam dana, također za posebnog savjetnika u kabinetu ministra, također za plaću koju čini umnožak koeficijenta 2,619 i osnovice koja se primjenjuje na obračun plaće državnih službenika. 

Covid test u Dubrovniku triput skuplji nego u Zagrebu. Radi ga državna tvrtka, a košta 1507 kn
Covid test u Dubrovniku triput skuplji nego u Zagrebu. Radi ga državna tvrtka, a košta 1507 kn

Ministarstvo zdravstva je, podsjetimo, u veljači raspisalo još jedan natječaj za posao posebnog savjetnika ministra Vilija Beroša. Zanimalo nas je je li zaposlena osoba iz tog natječaja još uvijek na funkciji, ili ju je preko natječaja iz listopada zamijenio novi savjetnik. Ili  je možda osoba iz natječaja iz listopada još jedan, dodatni savjetnik ministru? 

Zatražili smo odgovore na ova pitanja, kao i ono o opravdanosti novih zapošljavanja, ali do zaključenja ovog članka nije nam stigao odgovor Ministarstva zdravstva.