Obavijesti

News

Komentari 16

Beroš iz Bruxellesa: Mentalno zdravlje, pretilost i lijekovi su dio hrvatske reforme zdravstva

Beroš iz Bruxellesa: Mentalno zdravlje, pretilost i lijekovi su dio hrvatske reforme zdravstva

Na EPSCO-u se otvorila i druga vrlo važna raspravna tema o otvorenoj strateškoj autonomiji iz perspektive zdravstva, s naglaskom na nestašicu lijekova

VIDEO

Na današnjem Vijeću za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača (EPSCO), dotaknuli smo se niz tema koje su ključne kako za Europsku uniju (EU), tako i za svaku državu članicu pojedinačno. Područja mentalnog zdravlja, pretilosti i lijekova, kao prioritetne teme na EPSCO, dio su hrvatske reforme zdravstva i pokazatelj da ova Vlada preodvodi u reformskim iskoracima na razini EU”, naglasio je Vili Beroš dodajući da su u kontekstu mentalnog zdravlja usvojeni Zaključci Vijeća po navedenom pitanju. 

Tom prilikom Beroš je upoznao ostale kolege ministre drugih država članica EU o hrvatskim iskustvima i sveobuhvatnoj reformi hrvatskog zdravstvenog sustava koja upravo potencira i osnažuje temu mentalnog zdravlja.

U tom kontekstu istaknuo je poseban Program osnaživanja mentalnog zdravlja koji je temelj za uvođenje dispanzera u domove zdravlja i psihološke i mobilne timove koji će pružati sveobuhvatnu skrb građanima Hrvatske.  

Pričali i o nestašici lijekova

Na EPSCO otvorila se i druga vrlo važna raspravna tema o otvorenoj strateškoj autonomiji iz perspektive zdravstva, s naglaskom na nestašicu lijekova. Ovom kompleksnom izazovu pristupilo se na zajednički i sveobuhvatan način – od prevencije i praćenja do uspostave popisa kritičnih lijekova te osiguranja domaće proizvodnje i konkurentnosti. 

Nadalje, na radnom ručku bilo je govora o još jednom zajedničkom javnozdravstvenom izazovu – pretilosti u djece. Kolege ministri zdravstva drugih država članica čuli su hrvatska iskustva i borbu protiv pretilosti u kontekstu razvoja Akcijskog plana za sprečavanje debljine. Isto tako, informirali su se i o međuresornom projektu „Javne ustanove – prijatelji zdravlja“ koji je usmjeren ukazivati djeci i mladima na važnost usvajanja zdravih navika i prevenciju pretilosti. 

- Kao što vidite sve tri teme su iznimno važne za zdravlje naših građana te su uključene u reformu hrvatskog zdravstvenog sustava. I na kraju ponovit ću onu Churchillovu izreku koju često koristim, a to je da je „Zdravlje građana najveće bogatstvo države koje može imati“. Tako je i ovoj Vladi i zdravstvenoj administraciji „Zdravlje prvo“ te je naš zadatak djelovati u tom smjeru, pa tako i danas - zaključio je Beroš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe