Obavijesti

News

Komentari 37

Beroš: Liječnici sve starije od 65 moraju zvati na cijepljenje

Beroš: Liječnici sve starije od 65  moraju zvati na cijepljenje

Naš apsolutni prioritet je zaštititi najranjivije stanovništvo. Donijeli smo stoga i odluku rasporeda liječnika radi provođenja cijepljenja, rekao je...

VIDEO

Svjedočimo da smo jučer bili šampioni sigurnosti na Mediteranu, danas smo valjda negdje blizu platoa četvrtog vala, poručio je na presici Stožera ministar zdravstva Vili Beroš naglasivši kako je osobna odgovornost ključna u suzbijanju virusa i da će ona odrediti daljnji tijek ove epidemije. 

Ono što ohrabruje, dodao je, što raste broj cijepljenih građana.

- Jučer je cijepljeno 13.292 ljudi. U odnosu na prošli četvrtak, kad je utrošeno 8712 doza, radi se o porastu od 34,5 posto. U odnosu na četvrtak prije dva tjedna, porast je to od 51,8 posto - istaknuo je. 

Naglasio je kako brojevi rastu, stoga je u tijeku prilagodba bolničkog sustava na sve veći priljev oboljelih. Govoreći o Areni, koja se također ponovno priprema, poručio je da će sve biti upogonjeno kada bude potrebno. 

Božinović: Lockdown nam ne pada na pamet, Covid potvrde ne smiju biti zamjena za cjepivo
Božinović: Lockdown nam ne pada na pamet, Covid potvrde ne smiju biti zamjena za cjepivo

- Naš apsolutni prioritet je zaštititi najranjivije stanovništvo. 40 posto starijih od 80 godina još nije cijepljeno, kao niti 31,3 posto starijih od 65, stoga je od osnovnog značaja doći do njih i potaknuti ih na cijepljenje - istaknuo je pa najavio donošenje nove odluke koja se odnosi na liječnike obiteljske medicine.

- Donijeli smo odluku o rasporedu liječnika obiteljske medicine radi provođenja cijepljenja. Obiteljski liječnici u roku od 15 dana od stupanja na snagu ove odluke moraju pozvati sve pacijente, svoje osiguranike, iznad 65 godina na cijepljenje. Oni jedino to mogu obzirom na GDPR. Nadalje, ukoliko ne uspije, u daljnjem roku od 30 dana, bilo putem patronažne službe ili svojih kućnih posjeta, moraju obavijestiti starije sugrađane o potrebi cijepljenja i činjenici da to spašava živote. Postoji i obaveza od ranije, da se sve one koji su nemoćni, nepokretni i slabije pokretni mora cijepiti u njihovom domu putem kućnog posjeta i o svemu učinjenom u roku sedam dana obavijestiti Ministarstvo - dodao je. 

Obzirom da imamo samo 156 epidemiologa u cijeloj Hrvatskoj, kojima se ne mogu dati baš svi poslovi u ruke, naglasio je, pomoć obiteljskih liječnika u ovom procesu je nužna.

- To činimo da spasimo sve koje spasiti možemo. Apeliram na sve starije sugrađane da otvore vrata patronažnim sestrama i da se jave svojim liječnicima. Cijepljenje spašava živote - rekao je.

Od jučerašnjih 26 preminulih, dodao je, svi su bili stariji od 65 godina, a 18 ih nije bilo cijepljeno. 

- U proteklih tjedan dana preminulo je 177 naših sugrađana starijih od 65, a 97 ih nije bilo cijepljeno. A u zadnjih mjesec dana preminulo je 536, od toga 455 starijih od 65, a 326 nije bilo cijepljeno - poručio je. 

Više pročitajte OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'
UHITILI MUŠKARCA (40)

Tuga u Makarskoj nakon smrti susjede Milke (73): 'Brinula se o sinu, tko će sada njemu pomoći'

Muškarca (40) priveli su zbog izazivanja smrti iz nehaja. On je verbalno napao Milku B. (73) ispred zgrade, a potom ju i odgurnuo. Žena je potom preminula nakon što joj je pozlilo

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Bizarne scene u Zagrebu: 'Tip se kupa u Manduševcu! Čak i roni! Kao da je usred plaže...'

ZAGREB Čovjek se kupa i roni u fontani, kao da je na plaži, kaže nam čitateljica o neobičnom prizoru s Trga bana Jelačića, gdje je građane šokirao muškarac koji se ležerno okupao...
Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci
OPSADNO STANJE

Užas u Londonu: Zabio se u kuću pa izašao i sjekao ljude mačem! Među ozlijeđenima i policajci

Muškarac se prvo autom zabio u jednu kuću, zatim je počeo napadati ljude koji su čekali metro na stanici na sjeveroistoku Londona. Policija je objavila da je više ozlijeđenih, a napadača su uhitili