Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 55

Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom

Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom

Naravno da sam osjetio potrebu pričati s premijerom i objasniti mu neke stvari. I dalje sam ministar zdravstvenog sustava, rekao je ministar Beroš na presici Stožera oko afere i rekonstrukcije Vlade

VIDEO

Kako su 24sata jučer objavila, USKOK je pokrenuo izvide o milijunima koje je Ministarstvo zdravstva, na čijem je čelu Vili Beroš, isplatio Vinku Kojundžiću i njegovoj tvrtki Cuspis zbog nalaza Državne revizije. Ali ne po nalogu DORH-a, koji izvještaje Državne revizije dobivaju, nego po anonimnoj prijavi. Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite novinari su o tome pitali i samog Beroša, koji je upotrijebio onu dobro poznatu floskulu "neka institucije rade svoj posao."

POGLEDAJTE VIDEO Vili Beroš o aferi: 'Apsolutno sam čist'

Pokretanje videa...

Beroš o aferi: Potpuno sam čist, nikada nisam pogodovao, sve je provedeno u skladu sa zakonom VIDEO

'Ja sam potpuno, potpuno čist'

- Zahvaljujem svim institucijama što rade svoj posao, dapače, pozivam ih da rade svoj posao jer to moraju napraviti. Osobno ću vam reći da nikada nisam nikome pogodovao niti da imam prijatelja u IT industriji kojima bi davao poslove. Tu sam potpuno, potpuno čist. Službe koje odrađuju te poslove garantiraju da je sve provedeno sukladno zakonu - rekao je i pojasnio kako se radi o postupanju USKOK-a još iz siječnja po dojavi kada je izuzeta kompletna dokumentacija. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- To je postupak koji je očekivan i dobrodošao. U kontekstu sličnih navoda već su do sada neke izvide i druge institucije odradile. Državna revizija je dala bezuvjetnu ocjenu za financijsko poslovanje Ministarstva, a na osnovu određenih dokumenata uvjetnu ocjenu za usklađenje poslovanja i ti su se elementi u međuvremenu promijenili. Isto tako je bilo nekakvih problema oko zaštite podataka, AZOP (Agencija za zaštitu osobnih podataka) je dala pravorijek da nije došlo do određenih poremećaja, postupalo je i Županijsko državno odvjetništvo, koje nije našlo elemente kaznenog djela - rekao je Beroš te ponovio kako je apsolutno čist te da nikome nije pogodovao niti davao poslove po svom nahođenju. 

- Svi poslovi iz IT industrije imaju svoje utemeljenje u traženju struke. Tako je tijekom ove epidemije epidemiološka struka tražila niz unaprjeđenja informatičkih rješenja. U Hrvatskoj je informatička razina pismenosti u zdravstvenom sustavu iznimno visoka, sve je u mreži, pri informatizaciji sustava smo pri vrhu u Europi. I stoga me čudi što se između ostalih firmi koje se bave IT industrijom spominje ona koja čak i najmanje učestvuje u izvorima financiranja iz proračuna Ministarstva - rekao je. 

Opet je ponovio kako nikome nije pogodovao. 

- Ovi izvidi se odnose na siječanj, a ukoliko bude nekih novih mi u Ministarstvu smo otvoreni i spremni za suradnju. Jedino na taj način je moguće financirati, radi se o trošenju proračunskog, dakle, našeg novca i to mora biti transparentno i zakonito. Moja misija u Ministarstvu je da to i bude tako, vjerujem da je tako i bilo - poručio je. 

Upitan misli li da mu netko podmeće obzirom da se bliži rekonstrukcija Vlade, Beroš je istaknuo kako ne misli to iako je, dodao je, i to moguće. 

- Mislim da je problem nešto drugo, a to je da sve promjene, svi novi iskoraci, doživljavaju određene opstrukcije. Hrvatski zdravstveni sustav se treba malo provjetriti i treba reformu - rekao je. 

Na pitanje od koga dolaze opstrukcije, Beroš nije htio reći. 

Ekskluzivno doznajemo: USKOK je pokrenuo izvide o Beroševim isplatama Vinku Kojundžiću!
Ekskluzivno doznajemo: USKOK je pokrenuo izvide o Beroševim isplatama Vinku Kojundžiću!

- Nećemo sad kalkulirati. Njima na dušu, meni je savjest čista - rekao je. 

'Garantirano mi je da su svi poslovi ugovoreni i odrađeni na zakonit način'

Podsjetimo, 24sata su objavila i nalaz Državne revizije koji je spornim ocijenio ugovor kojim je Kojundžiću isplaćeno 6750 radnih sati u samo 12 dana, što znači da je svaki od pet zaposlenih u tvrtki radilo 112 sati dnevno. Revizija je utvrdila da je novac isplaćen, iako nema dokaza koliko je dugo Cuspisu trebalo da obavi stavke iz ugovora, kao niti u kolikom je obimu odrađen.

Beroš o tome ne zna ništa.

- Kao ministar ne mogu participirati u svim u ovim procesima, službe koje se bave time odradile su posao i sigurno će imati odgovor. Ako netko postavi to pitanje glede USKOK-a, DORH-a ili bilo koga, naravno da će se odgovoriti. Ja osobno u ovom trenutku ne znam o čemu je riječ, ali vjerujem i garantirano mi je da su svi poslovi ugovoreni na zakonit način i tako i odrađeni. I najvažnije, da sve isporučevine, dakle novi informatički sustavi, besprijekorno u ovom trenutku funkcioniraju. Tu i tamo nešto zapne, što se događa u IT industriji, kao neki dan CEZIH, ali Bože moj, to se onda i brzo riješi - rekao je. 

Na opasku novinara kako smo rečenicu "neka institucije rade svoj posao" slušali mnogo puta, od Ive Sanadera do posljednjeg Darka Horvata te na pitanje brine ga li hoće li i on biti uhićen kao i Horvat, Beroš je odgovorio povišenim tonom.

- Kako bi me brinulo ako sam vam rekao da mi je savjest čista i da nikome nisam pogodovao? Ja to ponavljam i iza toga stojim - naglasio je nervozno. 

'Navode se samo iznosi financiranja prema pojedinim informatičkim kućama'

Što se tiče njegovog prijateljstva s Kojundžićem, rekao je kako ono "nije ništa bolje ni ništa slabije nego s drugim predstavnicima informatičkih firmi." S premijerom Andrejom Plenkovićem, kaže, razgovara stalno. Na pitanje je li razgovarao s njim konkretno o ovom slučaju, Beroš je poručio da jest.

DORH fula Beroševu muljažu kao što je profulao i Sauchinu
DORH fula Beroševu muljažu kao što je profulao i Sauchinu

- Naravno da sam osjetio kao čovjek reći mu o čemu se radi. Jučer sam rekao da kalkulacija i licitacija s mojim imenom u kontekstu rekonstrukcije nije to što me brine nego me brinu određene konstrukcije, usporedba krušaka i jabuka, konkretno da se plaćaju informatičke industrije, a ne farma industrija, što je non sense jer Ministarstvo ne plaća farma industriju. Navode se samo iznosi financiranja prema pojedinim informatičkim kućama, a ne prema i svim ostalim koji zarađuju više, ima tu elemenata o kojima sam jučer govorio, a to je podmetanje, manipulacija, ali nećemo sad o tome. I dalje sam ministar zdravstva i fokusiran na unaprjeđenje zdravstvenog sustava - poručio je dodavši kako je napravio i temelj reforme zdravstva.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 55

VIDEO

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...
Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere
DRAMA U ZAGREBU

Preminulo troje pacijenata od zaraze legionelom na Rebru, kažu da su poduzeli sve mjere

Pet pacijenata hospitaliziranih u bolnici Rebro KBC-a Zagreb zarazilo se legionelom. Troje ih je umrlo