News

Komentari 16

Beroš o Čačićevim izjavama: 'Ja nisam lagao, a sa županom sam razgovarao u nekoliko navrata'

Beroš o Čačićevim izjavama: 'Ja nisam lagao, a sa županom sam razgovarao u nekoliko navrata'

Smanjenje kontakata sigurno će smanjiti širenje virusa. Sigurno nitko namjerno nije prikazivao neučinkovitost mjera. Čarobnog štapića nema, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš

Nakon sjednice Vlade ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da je brojka pacijenata velika, ali da ukazuje na stagnaciju porasta onih koji trebaju respirator. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

- Zato smo danas iznijeli nastojanja koja ministarstvo radi u smislu ujednačavanje kliničke prakse liječenja od koronavirusa. Mnoge bolnice koje se nisu bavile infektološkim bolesnicima, sad su suočene s velikim brojem takvih bolesnika i njihovi specijalisti sudjeluju u liječenju, no potrebna je kontinuirana izmjena suradnje i smjernica da tijek liječenja bude ujednačen. Zato je Hrvatski zavod za hitnu medicinu uspostavit će u svim ustanovama video konferencijske telemedicinske centre gdje će zdravstveni djelatnici moći pitati sve što ih zanima u vezi liječenja - rekao je ministar Beroš. 

Osvrnuo se i na bonuse zdravstvenim radnicima. 

- Uvažavajući iznimne uvjete rada u kontekstu pandemije odredili smo posebnu nagradu na plaću u visini od 10% osnovne plaće radnicima u sustavu zdravstva. Zbog specifičnog oblika obračuna plaća moguće je da su pojedini zdravstveni djelatnici pri premještaju u nove ustanove ostvarili prekovremene sate, dijagnostiku i slično koje su bile veće pa će im se omogućiti da izaberu opciju koja im je najpovoljnija, a zaostaci će se isplatiti s plaćom za prosinac - poručio je. 

Komentirao je i apel znanstvenika te rekao kako oni, po njegovom mišljenju, šalju ohrabrujuću poruku jedinstvenog stava struke jer je bilo "različitih tonova koji su bili kontraproduktivni". 

- Mišljenja smo da su sve naše odluke temeljene na struci i znanosti i kad se tako iščitava apel, onda je jasno da je većina njihovih zahtjeva u potpunoj suglasnosti s preporukama Stožera. Polazišna točka nam je znanost - rekao je. 

Odgovarajući na pitanja komentirao je i izjavu župana Radimira Čačića koji je rekao da su najodgovorniji rekli da mjere ne daju rezultate, da su svjesno lagali.

- Nisam svjesno lagao kad je riječ o činjenicama. I danas sam rekao da je po broju oboljelih Hrvatska među najpogođenijima. Riječ je o učinku mjera. Učinci tih mjera nisu onakvi kakve bismo željeli, možda se to odnosi na to. No, sa županom Čačićem sam razgovarao u nekoliko navrata i naš stav je jedinstven. Smanjenje kontakata sigurno će smanjiti širenje virusa. Sigurno nitko namjerno nije prikazivao neučinkovitost mjera. Čarobnog štapića nema, prilagođavali smo se iz dana u dan, tražili balans. Kad pogledate rezultate na nivou Europe i svijeta, nema velikih odudaranja - poručio je Beroš. 

Komentirao je situaciju na Braču gdje navodno nedostaje ginekologa.

- Od ranije se susrećemo povremeno da nedostaje liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Potrebne su reforme, dio njih je usmjeren prema tome. Cilj Vlade je osigurati dostupnost zdravstvene zaštite. Vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Ne znam točno za situaciju na Braču, vidjet ćemo koje su mogućnosti - dodao je. 

Što se tiče srednjoškolaca koji kreću na online nastavu od 14. prosinca, Beroš je rekao kako se oni do škole voze javnim prijevozom te da će oni ovom odlukom smanjiti nepotrebne kontakte. 

Najčitaniji članci