Obavijesti

News

Komentari 23

Beroš tvrdi: Izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku

Beroš tvrdi: Izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku

Izdvajanje određenih segmenata i izvlačenje iz konteksta stvara iskrivljenu sliku u javnosti i ne čini dobro daljnjem tijeku procesa cjelovite reforme sustava, ocijenio je ministar

VIDEO

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak, u povodu najava u medijima da će se u sklopu zdravstvene reforme povećati najviša participacija i skinuti plaćanje bolovanja s HZZO-a, da izvlačenje dijelova reforme stvara iskrivljenu sliku u javnosti.

"Nastavno na veliki odjek u medijima vezano uz predstojeće izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, ističem kako u prvoj fazi zasad usuglašavamo osnovne smjernice sa svim sudionicima u procesu donošenja odluka. Tek nakon postignutog konsenzusa, predstavit ćemo reformu zdravstva javnosti", poručio je Beroš.

Reforma zdravstva: Bolovanja više neće ići na teret HZZO-a, mladima se ukidaju povlastice
Reforma zdravstva: Bolovanja više neće ići na teret HZZO-a, mladima se ukidaju povlastice

Izdvajanje određenih segmenata i izvlačenje iz konteksta stvara iskrivljenu sliku u javnosti i ne čini dobro daljnjem tijeku procesa cjelovite reforme sustava, ocijenio je ministar.

Jutarnji list je objavio da bi izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u državno vlasništvo prešle sve opće i specijalne bolnice i zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu te bi se uvela objedinjena javna nabava.

Jutarnji također navodi kako je u Ministarstvu zdravstva izrađen dokument o potrebnim uštedama i povećanju prihoda.

Tako se predlaže ukidanje olakšice za mlade do 30 godina da od prvog zaposlenja do pete godine radnog staža ne trebaju uplaćivati doprinose za zdravstveno osiguranje.

Napali Beroševu reformu: 'Ovo je propast, put u provaliju. Tko je uopće ovo stavio na papir?'
Napali Beroševu reformu: 'Ovo je propast, put u provaliju. Tko je uopće ovo stavio na papir?'

Predlaže se i povećanje iznosa najviše participacije na 4000 kuna te da se naknade za bolovanja, porodiljske dopuste i druge skinu sa stavke HZZO-a.

IDS protiv centralizacije zdravstvenog sustava

Čelnici IDS-a usprotivili su se u ponedjeljak najavljenim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti poručivši da je stanje u hrvatskom zdravstvu neodrživo, a prijedlog Ministarstva zdravstva koji predviđa centralizaciju sustava može ga učiniti samo još nedjelotvornijim.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus i IDS-ova predsjednica Skupštine Istarske županije Sandra Ćakić Kuhar ustvrdili su na konferenciji za novinare da bi prijedlog Ministarstva zdravstva, kojim se u sklopu zdravstvene reforme želi provesti centralizacija cijelog sustava, doveo do velikog udara na pacijente i kvalitetu zdravstvenih usluga u Istri. 

Ministarstvo u prijedlogu izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predlaže da svih 57 bolnica na županijskoj razini dobiju novog vlasnika - državu. Također se predviđa centraliziranje županijskih zavoda za hitnu medicinu i za javno zdravstvo.

"Dodatna centralizacija sustava koji je i ovako centraliziran dodatno će otežati i usporiti pružanje zdravstvenih usluga. Do sada su se županije i gradovi mogli barem na neki način uključiti i ulagati u zdravstvenu zaštitu na lokalnoj razini, a ako se usvoje takve izmjene više neće moći nikako", rekao je Paus.

Ruke će nam biti potpuno vezane, upozorio je Paus ocijenivši da je zdravstveni sustav pred slomom, a pandemija ga je gurnula "skroz u crveno". Umjesto da se napravi racionalni plan spašavanja tog sustava, donosi se odluka da se bez države i državne birokracije ne može ništa.

"Svi znamo kako će završiti ako će o zamjeni stakla na prozoru pulske bolnice odlučivati službenik u Ministarstvu u Zagrebu. U prijedlogu prevladava takva nehumana i apsurdna birokratska logika, a pacijenti i korisnici zdravstvenih usluga uopće se ne spominju", ogorčen je Paus.

Predsjednica županijske Skupštine Sandra Ćakić Kuhar tvrdi da će takvim izmjenama najviše izgubiti pacijenti s područja Istre.

"U Istri se lokalnim sredstvima financiraju brojne aktivnosti i programi u zdravstvu, koji predstavljaju nadstandard u odnosu na razinu zdravstvene zaštite koju osigurava država. Zato svaka standardizacija sustava za istarske pacijente znači povratak dva desetljeća unazad", ističe Ćakić Kuhar. 

Držimo da najavljene zakonske promjene ne nose ništa dobro ni pacijentima niti zdravstvenom osoblju jer nije realno očekivati da će netko iz Zagreba prepoznati lokalne potrebe i odmah reagirati, kaže Ćakić Kuhar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca