Obavijesti

News

Komentari 362

Restrikcije za okupljanja, maske obavezne u ugostiteljstvu i trgovini, nove mjere od danas

Restrikcije za okupljanja, maske obavezne u ugostiteljstvu i trgovini, nove mjere od danas

Prema podacima lokalnih stožera, u posljednja 24 sata imamo preko 100 zaraženih. U Banskim dvorima sastali se Znanstveni savjet i Stožer, dogovorene su nove mjere koje će se uvesti radi suzbijanja zaraze

VIDEO

Razgovaramo o svim potrebnim mjerama, na stolu su i danas će biti utanačene, poručio je u petak ministar zdravstva Vili Beroš  nakon dvosatnog sastanka u Banskim dvorima sa Znanstvenim savjetom na kojem su razmatrali donošenje novih mjera u suzbijanju širenja korona virusa. Službeno će sve nove mjere i preporuke objaviti popodne. Malo kasnije stigla je i službena potvrda Nacionalnog stožera o 116 novozaraženih.

POGLEDAJTE OBRAĆANJE VILIJA BEROŠA

- Obzirom na epidemiološku situaciju, potpuno je  jasno da su okupljana ta koja izazivaju povećani broj oboljelih. Nećemo ih zabraniti, ali morat će se strogo poštovati mjere koje su do sada pokazale rezultate. Oni koji organiziraju okupljanja trebaju voditi evidenciju o broju i imenima svih sudionika. A predvidjeli smo i određeni nadzor koji je očigledno potreban da bi bili sigurni da takva okupljanja, koja su nužna i razumljiva, neće biti izvor daljnjih zbivanja - istaknuo je dodavši kako je predviđen i nadzor za vjenčanja jer je nadzor polučio rezultate u nadzoru klubova.

- Ako smo svi skupa dovoljno svjesni, činjenica je da na taj način najučinkovitije smanjujemo širenje virusa. Ovi recentni događaji pokazuju da će se morati pridržavati tih mjera - rekao je dodavši kako kako bi virus, prema informacijama od Znanstvenog savjeta, mogao i duže biti prisutan u populaciji.

O kažnjavanju, dodao je, još nisu razgovarali.

- Mislim da nećemo ni trebati nego da ćemo ponovno pokazati kao nacija svjesnost i odgovornost - poručio je.

Razmatraju i situaciju na granicama.

- Ona je sad znatno poboljšanja, ali obzirom na progresiju epidemiološke situacije u nekim susjednim zemljama, povisit ćemo kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti nove mjere samoizolacije od 14 dana i one koja će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja - rekao je. 

Pojasnio je kako će se samoizolacija odnositi na one državljane koji nisu državljani EU ili nisu hrvatski državljani.

Što se tiče Srbije, nakon masovnih okupljanja i prosvjeda zbog kojih prijeti eskalacija zaraze, Beroš je istaknuo kako će se poduzeti posebne mjere za one zemlje u kojima dođe do eskalacije.

Osim toga, donijet će se i uputa za obvezno nošenje maski u određenim djelatnostima, kao što su ugostiteljstvo i trgovina.

- Za njih smo procijenili da predstavljaju najveći rizik od širenja infekcije. Ima još nekoliko detalja koje moramo s pravnim službama dogovoriti. Svaka naša obaveza i preporuka mora imati i pravno utemeljenje pa ćemo danas to napraviti - dodao je.

Imali smo neka okupljanja, dodao je, koja su generirala veliki broj zaraženih.

- Da nije bilo tih specifičnih okolnosti, tog broja ne bi ni bilo - rekao je dodavši kako s premijerom Andrejom Plenkovićem putuje popodne u Sloveniju gdje će razgovarati o epidemiološkoj situaciji.

- Imamo sve one upute koje su slovenski epidemiolozi izdali svojoj javnosti i mi smo na tragu toga - rekao je.

Na pitanje hoće li se vratiti presice stožera obzirom na sve veći broj zaraženih, Beroš je poručio kako će se vjerojatno vratiti na dnevnoj razini kada to bude potrebno.

- Mislim da su presice odigrale vrlo važnu ulogu u objektivnom informiranju pučanstva i da su bile određeni putokaz zbivanja i kamen utemeljenja za promišljanje cijele nacije. Ukoliko situacija to bude zahtijevala, a u ovom trenutku mislim da zahtjeva, razmislit ćemo o vraćanju presica - rekao je.

Što se tiče turista, Beroš je naglasio kako nijedan od njih u Hrvatskoj nije zaražen.

- Svi koji imaju simptome bit će smješteni u zdravstvene ustanove, a oni koji nemaju, provest će se ili samoizolacija ili u kontekstu bilateralnih dogovora s matičnom državom i oni će biti vraćeni u te države - naveo je Beroš.

Na pitanje jesu li ih znanstvenici na sastanku upozorili da bi trebalo provoditi više testiranja, Beroš je istaknuo kako o tome nisu razgovarali te da testiramo dovoljno.

- Hrvatska struka je dobro utemeljila indikacije za testiranje i nema značajnije pojave virusa u onim okolnostima koje nisu obuhvaćene testiranjem, tako da nismo o tome razgovarali - rekao je. 

Što se tiče posjeta roditelja djeci u bolnicama, Beroš je poručio kako nisu promijenili odluku da to bude duže od 15 minuta.

- Ali treba razgraničiti boravak roditelja s teškom oboljelom djecom, koji nikad, ni u početku epidemije ni sad, nije zabranjen. Roditelji teško bolesne djece u svom onim okolnostima i tehničkim uvjetima kada je to moguće će i dalje boraviti sa svojom djecom. Riječ je samo o posjetama koje su se u određenim županijama ukinule s obzirom na epidemiološku situaciju. No, ekspertna skupina Stožera ministarstva zdravstva su našli model koji je odgovarajući - rekao je. 

Andreja Ristov s Instituta Ruđer Bošković istaknula je kako je Znanstveni savjet tu kako bi pomogao Vladi i Stožeru u razmatranju mjera koje treba poduzeti u suzbijanju širenja virusa.

- Mislim da radimo dobar posao i da nas ima dovoljno s različitom ekspertizom i mislim da mjere nisu donesene bez dubokog promišljanja na dobrobit društva. Svi moramo biti svjesni da moramo preuzeti odgovornost svatko za sebe - istaknula je.

Naglasila je kako cjepiva vrlo vjerojatno neće biti do jeseni, pa čak ni u idućih godinu do dvije. 

- Svi pratimo literaturu koja se pojavljuje. Moramo shvatiti da je ovo novo normalno i moramo se pripremiti da cjepiva možda neće biti godinu, dvije i moramo naučiti živjeti s ovim virusom, održati gospodarstvo i moral - poručila je dodavši kako su svi načini liječenja na stolu. 

- Nažalost, nama lijekovi neće pomoći nego će nam pomoći da ostanemo odgovorni - rekla je. 

Što se tiče novih saznanja međunarodnih znanstvenika da se virus ipak širi zrakom, Ristov je istaknula kako je to široka tema te da sad ne bi o tome. 

- Mislim da smo jako dobro pokazali za vrijeme lockdowna na koji način se možemo zaštititi. Poštivanjem svih mjera koje Stožer donese mislim da se opet možemo vratiti na nula zaraženih - rekla je. 

Virus je, naglasila je, ostao isti. A na pitanje je li dokazano da se netko dva puta može zaraziti, kratko je poručila kako je sve moguće.

- Nema još potpuno čistih dokaza i to ne možemo sa sigurnošću tvrditi - rekla je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 362
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"